Megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken marad kötelező szabadtéren a maszk Romániában

2021. május 13. – 23:09

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező, jelentette be Klaus Iohannis államfő, aki a korlátozások feloldásának fokozatos menetrendjéről beszélt.

Az első intézkedéseket május 15-től tervezik, miután az országban egy ezrelék alá csökkent az utóbbi kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta, és Románia minden megyéje a legenyhébb „zöld” járványügyi besorolásba került. Május 15-től eltörlik a több mint öt hónapja bevezetett, két hónapja szigorított – jelenleg 22 és 5 óra között érvényes – éjszakai kijárási tilalmat, és ezzel együtt azt a rendelkezést is, amely megtiltotta az üzleteknek, hogy 21 óra után nyitva tartsanak, írja az MTI.

Nem lesz már kötelező a kültéri maszkviselés, a piacok, vásárok és a tömegközlekedési járművek megállói kivételével, részletezte az államfő.

A következő hétvégétől kezdődően visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportesemények lelátóira, de egyelőre a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el.

Iohannis szerint a további lazítások bevezetése a fertőzési ráta további csökkenésétől és az átoltottsági aránytól függ. A húszmilliós Romániában június elsejéig 5, július 1-ig 6, augusztus elsejéig 7 millió ember immunizálását tűzték ki célul. Az akkortól tervezett lazítások között lehetővé tennék a lakodalmak, keresztelők és más magánrendezvények megszervezését: szabadtéren legfeljebb 70, zárt teremben legfeljebb 50 résztvevővel. A későbbiekben a létszám korlátozását enyhítenék, illetve egyáltalán nem korlátoznák, amennyiben a szervező garantálja, hogy kizárólag beoltottak lesznek jelen.

Az elnök ismételten felhívta a figyelmet, hogy a járványnak csak az oltás vethet véget, és ezen a téren „sok még a teendő”. Romániában egy hete már bárki előjegyzés nélkül igényelheti – és jó eséllyel helyben, vagy egy-két napon belül megkaphatja – a koronavírus elleni vakcinát az ország bármely oltópontján. Eddig a felnőtt lakosság 23,5 százaléka (3,79 millió ember) kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy, illetve 16,3 százaléka mindkét adagját. Oltópont nyílt a törcsvári Drakula-kastélyban is.

A stratégiai kommunikációs törzs által szerdán közölt 930 új fertőzést több mint 34 500 teszt kiértékelése alapján diagnosztizálták, ami 2,7 százalékos találati arányt jelent – március végén még 6000 felett volt a napi új fertőzöttek száma. Csökkent a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren is, 6000 alá csökkent a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma. Az intenzív osztályokon még 874 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak. Szerdán újabb 98 halálesetet jelentettek.

Florin Cîțu miniszterelnök közben bejelentette, hogy Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére álló teljes összegre, 29,2 milliárd euróra (kb. 10 400 milliárd forintra) fogja benyújtani a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a bukaresti parlamentben is bemutat. A román kormány más államoktól eltérően nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában álló rendelkezésére álló keretet is igénybe akarja venni.

Mint írtuk, a magyar kormány szerdán adta be az Európai Bizottsághoz az EU-s helyreállítási alap magyar felhasználási tervét, eszerint csak a 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra tartunk igényt. A további 3300 milliárdnyi kedvezményes hitelt nem kérjük, hivatalosan azért, mert nem akarunk eladósodni. A legnagyobb vesztes az egyetemi szféra: a korábbi terv szerint nekik szánt 1200 milliárdból csak egy töredék részt igényel a magyar kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!