Izraelben is elkezdődött a 12–15 évesek oltása a Pfizer–BioNTech vakcinájával

2021. június 06. – 13:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap megkezdték 12–15 évesek koronavírus elleni oltását Izraelben – írja az MTI a Jediót Ahronót hírportáljára, a ynetre hivatkozva. A lap szerint csak kevesen érdeklődnek az oltás iránt, mindössze pár ezren kértek időpontot a négy betegbiztosító valamelyikében arra, hogy beoltassák gyermeküket a Pfizer–BioNTech-vakcinával.

Előzőleg hosszú tanácskozások után az izraeli egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy kifejezetten csakis a valamely kockázati csoporthoz tartozókat szólítják fel oltásra, vagyis a krónikus betegségekben, légzőszervi megbetegedésekben, cukorbetegségben, túlsúlyos és rákos betegségekben szenvedő serdülőkre vonatkozik a felhívás, és nem tesznek közzé átfogó ajánlást a 12–15 éves gyermekek oltására, hanem teljesen a szülőkre és a gyermekekre bízzák a kérdés eldöntését.

Magyarországon még nincs döntés a 12–15 évesek oltásáról (Romániában is oltanak már az EMA jóváhagyása óta, itt három nap alatt 5100 12-15 éves kapta meg a vakcinát), de Orbán Viktor szemlélete a gyerekek esetében ehhez nagyon hasonlónak tűnik: pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy „én óvatos vagyok, mégis csak gyerekekről van szó”, de közben mégsem akarják elzárni a szülőket attól, hogy ha ők be akarják oltatni a gyereküket, akkor meg legyen rá a lehetőségük.

Ennek ellenére nem akarnak oltási kampányt indítani, nincs perdöntő egészségügyi szakvélemény arról, hogy megegyezés lenne a témában, a nyár vége előtt biztosan nem lesz döntés ebben, mondta pénteken. A kiskorú gyerekeket a védettségi igazolványos szülők magukkal vihetik mindenhova.

Az ynet cikke szerint a Klalit nevű egészségbiztosító pénztárnál csak 3000-ren kértek időpontot az érintett korosztály náluk kezelt mintegy 320 000 biztosítottjából, ami kevesebb mint egy százalékot jelent, bár vannak a kamaszok között, akik védettek, mert korábban megfertőződtek és felépültek. Meuhedet nevű biztosítónál a 80 000 biztosított közül mintegy 1400-an jelentkeztek be oltásra, a Leumitban 60 000-ből közel 400-an, a Makkabi pedig egyelőre nem küldött adatokat az újságnak.

Az oltás vállalásában jelentős szerepet játszanak a külföldi utazások, mivel az oltottság több országban követelmény vagy leegyszerűsíti a belépést. A nyári iskolaszünet és a nyaralások miatt várhatóan majd növekszik az oltási kedv a tizenéveseknél is.

Vasárnap az egészségügyi minisztérium vezető tisztviselői megbeszélést folytattak arról, hogy megszüntessék-e a maszkok zárt térben történő kötelező viselését, de nem hoztak döntést. A közeljövőben további vita várható arról, hogy egy hét múlva levehetik-e zárt helyeken is a maszkokat az izraeliek.

A 9,3 milliós lakosú Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig 5 455 759 embert, az ország lakosságának 58.67 százalékát legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. A szombati ünnepnapon elvégzett 7575 teszt során mindössze 4 vírushordozót azonosítottak. Jelenleg 230 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A pandémia megjelenése óta 839 566 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6418-en haltak meg Izraelben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!