Patthelyzet a Lengyelország vs. EU konfliktusban: Reynders Varsóban tárgyalt a kormánnyal, de nincs egyetértés

2021. november 19. – 21:57

Másolás

Vágólapra másolva

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos Lengyelországba látogatott, és ott tárgyalt Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel, de nem közeledtek az álláspontok az EU eddigi egyik legsúlyosabb, messzemenő következményekkel fenyegető jogi konfliktusában. Az MTI beszámolója szerint a felek pénteki tájékoztatójából kiderült, továbbra is eltérő véleményen vannak, Reynders az EU Bírósága, Ziobro pedig a lengyel alkotmánybíróság döntéshozatalát nevezte mérvadónak.

Az alapkonfliktust az okozza, hogy nemrégiben Lengyelország egyszerre vonta kétségbe az Európai Bíróság joghatóságát, a közösségi jog elsőbbségét és az uniós alapszerződések alkotmányosságát. Emiatt vészjóslóbb forgatókönyvek szerint az egész EU jogi alapjai rendülhetnek meg.

Reyners látogatására e miatt a konfliktus miatt került sor. A pénteki sajtótájékoztatón a biztos továbbra is azt hangsúlyozta: az Európai Bizottság (EB) őre az alapszerződéseknek, ezek pedig arról szólnak, hogy az uniós jog elsőbbséget élvez, valamint arról, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) által hozott ítéletek kötelező erejűek. Arról beszélt, az EUB kizárólagos hatáskörébe tartozik az uniós jog értelmezése. „Arra kérjük az összes tagállamot, hogy tartsák magukat a törvényszék döntéseihez” – tette hozzá. Kitért a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája ügyében az EB által elindított kötelezettségszegési eljárásra, amelynek keretében az EUB júliusban elrendelte a testület felfüggesztését, majd a döntés végre nem hajtása miatt októberben napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra. Beszélt arról is, hogy 2015 óta (amikor kormányra lépett a Jog és Igazságosság) az EB több, az igazságügy függetlenségét negatív módon befolyásoló reformot észlelt Lengyelországban.

Reynders még csütörtökön tárgyalt Ziobro igazságügyi miniszterrel, az ezt követő sajtóértekezleten a lengyel tárcavezető elmondta: volt, amiben a biztossal egyetértettek egymással, a fő nézeteltérések viszont a jogállamiság és az egyenlőség témáit illették. „Szerintünk a jogállamiság nem létezik egyenlőség nélkül, az (uniós) tagállamokkal való egyenlő bánásmód nélkül, mégpedig az igazságügyi reformok terén sem” – magyarázta. A másik véleménykülönbség tárgyaként a miniszter az EUB és a lengyel alkotmánybíróság viszonyát jelölte meg. Utalva a varsói törvényszéknek az utóbbi években a lengyel alaptörvény elsőbbségét kimondó döntéseire, megerősítette Varsónak azt az álláspontját, miszerint az európai és a lengyel jogi értelmezések konfliktusa esetén a lengyel alkotmánybíróságé a végső szó.

Reyndersszel találkozott pénteken Małgorzata Manowska, a lengyel legfelsőbb bíróság elnöke is, aki közölte: átadott a biztosnak egy írásos állásfoglalást a júliusban közölt uniós jogállamisági jelentésről. A Lengyelországról szóló fejezet „vitát ébresztő, néhol a tényeknek ellentmondó állításokat tartalmaz” – idézett Manowska az állásfoglalásból. Reynders Varsóban Tomasz Grodzkival, az ellenzéki többségű szenátus elnökével is találkozott, továbbá Konrad Szymańskival, az EU ügyekért felelős miniszterrel, valamint a számvevőszék elnökével és az emberi jogi biztossal is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!