Napi 1 millió euróra bírságolja Lengyelországot az Európai Unió Bírósága

2021. október 27. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Bírósága napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a kormány, szembemenve a bíróság rendelkezésével, nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését – írja az MTI.

Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Lengyelország nem hajtja végre az ítéletet.

„Az elrendelt intézkedéseket végre kell hajtani az Európai Unió jogrendjét és az unió alapját képező értékeket, különösen a jogállamiságot érintő súlyos és helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében” – szerepel az Európai Unió Bíróságának határozatában.

Az egymillió eurós napi pénzbüntetést addig kell fizetnie a varsói vezetésnek, amíg nem tesz eleget a luxembourgi EU-s bíróság döntésének.

Frissítés 18:51-kor: Az EU által Lengyelországgal szemben alkalmazott „büntetés és zsarolás” nem helyes út – így reagált szerdán a lengyel kormányszóvivő az EU Bírósága által kirótt pénzbüntetésre. Piotr Müller azt hangsúlyozta, hogy a vitás ügyet, azaz fegyelmi kamarát illetően a varsói kormány már jelentett be változásokat.

Frissítés 19:25-kor: Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán aránytalannak és indokolatlannak nevezte az uniós intézmények „erőszakos” fellépését. „Lassan mondjuk, hogy Brüsszelben is megértsék: hagyják békén Lengyelországot, elég a politikai nyomásgyakorlásból!” – írta.

Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesben írtunk korábban, a PiS (Jog és Igazságosság) lengyel kormánypárt az elmúlt években fokozatosan átszabta a bírósági rendszert: bírókat kényszernyugdíjaztak, politikai kinevezettekkel kibővítették az igazságszolgáltatási tanácsot, és szintén PiS-közeli tagokkal létrehoztak egy ún. felügyeleti tanácsot. Ennek kiterjedt jogköre van: komoly szankciókat hozhatnak bírók ellen, ha nem találják megfelelőnek azok valamelyik ítéletét.

Az uniós jogállamisági jelentés szerint ezek után nem biztosított a lengyel bíróságok függetlensége és pártatlansága, a rendszerben benne van az igazságszolgáltatás feletti politikai kontroll és nyomásgyakorlás lehetősége.

Ezzel értett egyet a luxembourgi EU-s bíróság is, amely Lengyelországot a felügyeleti tanács megszüntetésére és korábbi ítéleteinek megsemmisítésére szólította fel. Ennek Lengyelország annak ellenére sem tett eleget, hogy emiatt folyamatos pénzbírságot kell fizetnie, a lengyel alkotmánybíróság pedig előbb a konkrét ügyben kérdőjelezte meg az EU-s bíróság joghatóságát, majd általában is az EU-s jog elsőbbségét.

Vészjóslóbb forgatókönyvek szerint az egész EU jogi alapjai rendülhetnek meg azután, hogy Lengyelország egyszerre vonta kétségbe az Európai Bíróság joghatóságát, a közösségi jog elsőbbségét és az uniós alapszerződések alkotmányosságát. Erről részletesen itt olvashat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!