Pénzbüntetést kér az Európai Bizottság Lengyelországnak

2021. szeptember 7. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha augusztus elején-közepén Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy jelenlegi formájában megszüntetik az EU bírósága által kifogásolt fegyelmi kamarát, amit az igazságszolgáltatási reform keretében hoztak létre, az Európai Bíróság intézkedést vár a varsói vezetéstől, és ezt szeretnék is előremozdítani.

Ezért az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kéri Lengyelországra az Európai Bíróságtól mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését – közölte az MTI szerint kedden a brüsszeli testület.

Vera Jourová értékekért és az átláthatóságért felelős biztos szerint a lengyel vezetés nem tartotta be az uniós bíróság döntését: a fegyelmi kamara például továbbra is folytatja egyes tevékenységeit a bírákkal szemben, noha ezeket már teljes mértékben fel kellett volna függeszteni. „Megtettük a szükséges lépéseket, és továbbra is készen állunk arra, hogy a lengyel hatóságokkal együttműködve megoldást találjunk a problémára” – mondta.

A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. Az EU azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, amely veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Varsó agressziónak minősítette, hogy az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte

Sebastian Kaleta, a lengyel igazságügyi miniszterhelyettes kedden agressziónak minősítette, hogy az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól a bírói fegyelmi kamara miatt indított eljárás keretében.

„Az Európai Bizottság illegálisan blokkolja Lengyelország hozzáférését az uniós alapokhoz, és szankciókat követel” – írta Kaleta a Twitteren. „Ezt agressziónak hívják” – hangsúlyozta. „Uniós testületek jogtalan támadást indítottak Lengyelország ellen, röviddel azután, hogy elfogadták az Európai Unió költségvetését” – tette hozzá a miniszterhelyettes. „Németország, Spanyolország, Románia és Franciaország mind olyan országok, amelyek nem ismerték el az Európai Bíróság ítéleteit az elmúlt két évben” – mondta.

A lengyel kormánykoalíció legfőbb pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski jelezte: nem ismeri el az Európai Bíróság döntését, mégis megígérte, hogy új, teljesen más struktúrával helyettesíti a fegyelmi kamarát. „Eltöröljük a fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, és így az Európai Unióval folytatott vitánk tárgya is megszűnik” – mondta a PAP lengyel hírügynökségnek adott interjújában.

A lengyel vezetés augusztus 16-án válaszolt a bizottságnak, azonban a testület úgy ítélte meg, hogy a varsói kormány egyelőre nem tette meg a szükséges lépéseket a döntés végrehajtására. A bizottság rámutatott: a fegyelmi kamara továbbra is működik, annak ellenére, hogy a lengyel kormány ígéretet tett a felszámolására.

A lengyel bírósági vita minden eddiginél súlyosabb konfliktus az EU-val

A lengyel bírósági reformról előbb az Európai Bizottság, majd júliusban a luxembourgi Európai Bíróság mondta ki, hogy aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, a bíróságok függetlensége és pártatlansága nem biztosított. Az Európai Bíróság ítéletét azonban a lengyel alkotmánybíróság elutasította, és ezzel egyben megkérdőjelezték az EU közös keretrendszerének két meghatározó elemét: az uniós jog primátusát és az Európai Bíróság joghatóságát.

Miután Lengyelország frontálisan szembement Brüsszellel, sorban kezdtek el meghatározó EU-s politikusok Tusktól Jourován át Weberig polexitről beszélni, arról, hogy ha így megy tovább, Lengyelország akár az EU-t is elhagyhatja. A polexitet a lengyel kormány a hivatalos kommunikációjában alaptalan találgatásnak nevezi, Morawiecki miniszterelnök szerint nincs semmi realitása, Lengyelországnak mindig is Európában volt a helye, álláspontjukat pedig nem EU-ellenes, hanem eurorealista.

Az Európai Bizottság augusztus 16-ig adott határidőt Lengyelországnak, hogy léptesse életbe az Európai Bíróság határozatát, azonban a testület azóta úgy ítélte meg, hogy a varsói kormány egyelőre nem tette meg a szükséges lépéseket az uniós bírósági döntés végrehajtására.

A lengyel-EU konfliktusról, illetve arról, hogy ennek az egész Európai Unió működése szempontjából milyen jelentősége van, itt írtunk részletesen >>>



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!