Lengyelország megszünteti az EU bírósága által kifogásolt fegyelmi tanácsot

2021. augusztus 8. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tárgytalanná válik a Lengyelország az Európai Bizottság között zajló vita, mivel Lengyelország megszünteti az igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott fegyelmi kamarát jelenlegi formájában – jelentette be Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes az MTI szerint szombaton.

Kaczynski, aki a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke a PAP lengyel hírügynökségnek adott interjújában azt mondta:

„Nem az uniós bíróság ítélete miatt akarjuk megreformálni a kamarát, hanem egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait”.

A miniszterelnök-helyettes azt is bejelentette, hogy a kamarára vonatkozó első javaslatok szeptemberben várhatók, és ezek kormánytervezetek lesznek. A kamarát nem fogják teljesen felszámolni, csak más formában fog működni a jövőben.

A Lengyelország és az Európai Bizottság között zajló vitában néhány napja megszólaló lengyel igazságügy-miniszter még arról beszélt, hogy nem akarnak az uniónak megfelelni és Lengyelországnak nem kell mindenáron az EU-ban maradnia. Ehhez képest Kaczynski nyilatkozata ellenére is meghátrálásnak tűnik az, hogy a a bírósági reform ügyében a lengyel vezetés mégis olyat lépett, amivel eleget tehet az Európai Bíróság korábbi határozatának.

A lengyel bírósági vita minden eddiginél súlyosabb konfliktus az EU-val

A lengyel bírósági reformról előbb az Európai Bizottság, majd júliusban a luxembourgi Európai Bíróság mondta ki, hogy aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, a bíróságok függetlensége és pártatlansága nem biztosított. Az Európai Bíróság ítéletét azonban a lengyel alkotmánybíróság elutasította, és ezzel egyben megkérdőjelezték az EU közös keretrendszerének két meghatározó elemét: az uniós jog primátusát és az Európai Bíróság joghatóságát.

Miután Lengyelország frontálisan szembement Brüsszellel, sorban kezdtek el meghatározó EU-s politikusok Tusktól Jourován át Weberig polexitről beszélni, arról, hogy ha így megy tovább, Lengyelország akár az EU-t is elhagyhatja. A polexitet a lengyel kormány a hivatalos kommunikációjában alaptalan találgatásnak nevezi, Morawiecki miniszterelnök szerint nincs semmi realitása, Lengyelországnak mindig is Európában volt a helye, álláspontjukat pedig nem EU-ellenes, hanem eurorealista.

Az Európai Bizottság augusztus 16-ig adott határidőt Lengyelországnak, hogy léptesse életbe az Európai Bíróság határozatát.

A lengyel-EU konfliktusról, illetve arról, hogy ennek az egész Európai Unió működése szempontjából milyen jelentősége van, itt írtunk részletesen >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!