Varsói miniszter: Lengyelországnak nem kell mindenáron az EU-ban maradnia

2021. augusztus 6. – 20:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár személyesen az EU-tagság mellett van, Zbigniew Ziobro lengyel igazságügy-miniszter pénteken arról beszélt egy interjúban, hogy Lengyelországnak nem kell minden körülmények között az Európai Unióban maradnia. Idáig a lengyel kormányt csak az ellenfeleik vádolták azzal, hogy kivezetik az országot az EU-ból.

A lengyel igazságügy-miniszter a Rzeczpospolitának adott interjúban az eddigieknél keményebben fogalmazott a lengyel igazságügyi reformokat illető EU-s kritikákkal és általában az EU politikájával kapcsolatban. A jobboldali lengyel lapban Ziobro arról beszélt, hogy az EU vezetői törvénytelenül zsarolják Lengyelországot a bírósági reform apropóján.

A lengyel bírósági reformról előbb az Európai Bizottság, majd júliusban a luxembourgi Európai Bíróság mondta ki, hogy aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, a bíróságok függetlensége és pártatlansága nem biztosított. Az Európai Bíróság ítéletét azonban a lengyel alkotmánybíróság elutasította, és ezzel egyben megkérdőjelezték az EU közös keretrendszerének két meghatározó elemét: az uniós jog primátusát és az Európai Bíróság joghatóságát.

Miután Lengyelország frontálisan szembement Brüsszellel, sorban kezdtek el meghatározó EU-s politikusok Tusktól Jourován át Weberig polexitről beszélni, arról, hogy ha így megy tovább, Lengyelország akár az EU-t is elhagyhatja. A polexitet a lengyel kormány a hivatalos kommunikációjában alaptalan találgatásnak nevezi, Morawiecki miniszterelnök szerint nincs semmi realitása, Lengyelországnak mindig is Európában volt a helye, álláspontjukat pedig nem EU-ellenes, hanem eurorealista.

Az Európai Bizottság augusztus 16-ig adott határidőt Lengyelországnak, hogy léptesse életbe az Európai Bíróság határozatát, Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter azonban a mostani interjújában elég egyértelművé tette, hogy ez továbbra sem áll szándékukban. Ziobro azt hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak nem szabad elfogadnia az EU követelését a bírósági reform visszavonására, sőt: nem kell mindenáron az EU tagjának sem maradnia.

„Hamis propaganda, hogy az EU a jó nagybácsi, aki pénzt ad nekünk, és mindenáron el kell fogadnunk a kéréseit”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy bár úgy gondolja, Lengyelországnak az EU-ban a helye, tagságát nem kell a következményekre való tekintet nélkül megőriznie. A magyar kormányzati retorikához hasonlóan Ziobro arról beszélt, hogy brutális politikai támadás alatt állnak, Brüsszel ugyanis egy szövetségi szuperállamot akar csinálni az európai együttműködésből, ahol megszüntetnék a kulturális különbségeket, de Magyarország és Lengyelország a terv útjában áll.

Ziobro az egyik arca és kezdeményezője a Kaczyński-féle igazságügyi reformnak, de közben koalíciós belviszályokat is folytat Morawiecki miniszterelnökkel és a PiS-szel. Az Európai Bizottság pénzügyi retorziókkal fenyegeti Varsót, ha továbbra sem tesznek eleget az Európai Bíróság ítéletének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!