Házkutatásokat tartott a rendőrség a Városháza-ügyben, Karácsony szerint „a mai naptól senki nincs biztonságban ebben az országban”

2021. december 13. – 14:56

Házkutatásokat tartott a rendőrség a Városháza-ügyben, Karácsony szerint „a mai naptól senki nincs biztonságban ebben az országban”
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rendőrök jelentek meg hétfőn reggel a Városháza-ügy miatt a Városházán és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt-nél is. A házkutatásról az Index saját információira hivatkozva gyorsan beszámolt.

Karácsony Gergely kora délutánra sajtótájékoztatót hívott össze. Azt mondta, a nyomozók nagyjából azzal egy időben érkeztek, amikor a fideszes lakájmédiában (az Indexen) megjelentek a házkutatásról szóló cikkek. Szerinte olyan dokumentumokat kerestek, amiket a Budapest.hu oldalon is megtalálnak, mert ezek mind nyilvánosak. A sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter is jelen volt, szerinte “egyre jobban látszik, hogy Orbán fél a bukástól”.

Karácsony szerint „ez egy nagyon erős határátlépés a Fidesz részéről”, hogy a rendőrséget is bevonták a Városháza-ügybe. A főpolgármester azt mondta, ezzel a „kreált üggyel” próbálják elterelni a figyelmet a saját korrupciós ügyeikről. Mint mondta, a nyomozás „nyilvánvalóan kamu vádak alapján” indult.

Nem mindenkit hívtak meg

A sajtótájékoztatóról csak bizonyos médiumokat értesítettek. A Telex megkérdezte Karácsony Gergelytől, hogy miért, ő azt mondta, az esetek többségében a teljes sajtó rendelkezésére áll, múlt héten négy ilyen tájékoztatót is tartott, de most azt gondolták, hogy “egy olyan típusú provokáció érte a Városházát, amikor szerettünk volna a tényekről beszélni". Márki-Zay hozzátette: Hódmezővásárhelyen a szabad sajtó képviselőit nem szokták meghívni a fideszes eseményekre, de ezt a fajta “megosztottságot” és árokásást" nagyon ellenszenvesnek tartja, ezért mindig igyekszik szóba állni a Fidesz-közeli sajtóval is. Azt is mondta, hogy most időszűke is volt, mert pár perc múlva indulnak a Macron francia elnökkel közös megbeszélésükre.

A Városházán a főjegyzőnél és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesnél tartottak házkutatást, és számítógépes adathordozókat is megnéztek. „Ezzel alapvetően nem lenne bajunk, a város működése transzparens, semmi takargatnivalónk nincs” – mondta Karácsony, ami miatt ez mégis durva határátlépés, az az, hogy a nyomozást „olyan kreált dokumentumok alapozták meg, amik alapján nem kellett volna nyomozást indítani”. Úgy véli, ezek „álbizonyítékok”, teljesen „abszurd”, hogy ezek alapján eljárást indított a rendőrség. Szerinte a hangfelvételeken fideszes kötődésű emberek beszélgetnek, és tesznek különböző állításokat arról, hogy valaki korrupt. „Bizonyítékként nem elfogadható hangfelvételek alapján nem szokott nyomozást indítani a rendőrség, és nem írja meg abban a percben a propagandasajtó.”

Hangsúlyozta, hogy felmerült benne néhány kérdés a nyomozással kapcsolatban. Például, hogy Gansperger Gyulát kihallgatta-e már a rendőrség, és, hogy „az ő számítógépét is lefoglalták-e már, mint ahogy Kiss Ambruséval tették”. Vagy kihallgatták-e a Tarlós-éra vagyongazdálkodásért felelős vezetőjét, Bagdy Gábort. Esetleg Berki Zsoltot kihallgatták-e már – sorolta a főpolgármester.

„A Nemzeti Nyomozó Iroda a kampány részévé vált”

-mondta a főpolgármester. Ráadásul mindez egy olyan napon történt, „amikor kiderült, hogy a miniszterelnök a saját párttársát, köztársasági elnökét is lehallgatja”.

Ha ilyen mondvacsinált indokokkal lehet ma rendőrségi eljárást indítani, akkor „senki sincs biztonságban, bárkinek a számítógépéről leszedhetik a családi fotókat, ennyire megalapozatlan dolgokat bárkiről lehet kreálni, ezek csak arra jók, hogy leplezzék a gonosz rendszert, és a fideszes korrupciót”.

Márki-Zay: Orbán fél

A sajtótájékoztatón jelen volt az ellenzéki közös miniszterelnök, Márki-Zay Péter is, aki szerint annyi botrányos dolog derült ki az utóbbi időben Orbán Viktorról, hogy „teljesen érthető, hogy fél a bukástól”. Szerinte ez a magyarázat arra is, hogy folyamatosan szervezik ki maguknak az állami vagyont, és évekre bebetonozzák a saját embereiket a kulcspozíciókba.

Márki-Zay arról is beszélt, nem lehet véletlen, hogy pont hétfőn, tehát azon a napon mentek ki a nyomozók a Városházára, amikor Emmanuel Macron francia elnök Budapestre érkezett. „Nemzetközi botrányt akartak kelteni” – mondta Márki-Zay. Reméli, hogy a nyomozóhatóság munkatársai megjelennek majd a Karmelitánál is, hogy „felderítsék a korrupciót”. „A félelem hajtja ezeket az akciókat” – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt, aki számít a fideszes szavazókra is, hogy „az ő lelkiismeretük is megszólal” az ilyen ügyeknél.

Megkérdeztük a rendőrséget az ügyről, ők azt közölték: „A megkeresésében körülírt ügycsoportot érintően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban lévő eljárásokban a rendőrök a mai napon több helyszínen tartanak nyomozási cselekményeket. A folyamatban lévő nyomozások érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásokról bővebb tájékoztatást nem ad.”

A már Fidesz-közeli kötődésű Index hétfőn írta meg, hogy házkutatások kezdődtek a Városháza-ügyben. A cikket egy korábban a kormánypárti Pesti Srácoknál dolgozó újságíró jegyezte. A lap információi szerint egyszerre több helyszínen – köztük a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Attila úti székházában – is házkutatást kezdett a rendőrség, amely már korábban megerősítette, hogy nyomoz az ügyben.

A szintén kormánypárti Mediaworks Hírcentrummal még novemberben azt közölte a rendőrség, hogy „Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen.”

Karácsony: Felhívtam Pintér Sándort és kikértem magamnak

Karácsony később egy Facebook-posztot is szentelt a dolognak. Azt írta többek között, hogy “a rendőrség is a Fidesz-propaganda eszköze lett, a nyomozó hatóságokat bevonták a politikai lejárató kampányokba”.

“Az imént felhívtam Pintér Sándor belügyminisztert, magyarázatot követeltem tőle, a leghatározottabban visszautasítottam és kikértem magamnak azt az eljárást, amivel a rendőrség közreműködik a Fidesz politikai érdekeit szolgáló lejárató kampányában. Persze, biztos Rogán Antalt kellett volna hívnom…”

írja posztjában a főpolgármester, aki szerint “az történt, amire Kövér László zöld lámpát adott a titkosszolgálatok vezetői előtt mondott botrányos beszédében. Az ellenzék a célpont, az elmúlt hónapokban tapasztalt titkosszolgálati megfigyelések, követések, lehallgatások után most hadrendbe állították a rendőrséget is”.

"A mai naptól senki nincs biztonságban ebben az országban.

Ha valakiről valakik, akiket nem is ismer, beszélgetnek, majd azt lehallgatják, akkor nem a rágalmazókat szállja meg a rendőrség, hanem az áldozatot. A mai naptól kénytelenek vagyunk úgy tekinteni a nyomozó hatóságokra, mint akik a Fidesz-kampány kiszolgálói. És ez nem maradhat következmények nélkül…" – írja a főpolgármester.

Karácsony Gergely nemrég elkezdte bemutatni azokat a fideszes figurákat, akik szerinte a Városháza-ügyben asszisztáltak a „hazug, lejárató kampányhoz”.

A hetek óta tartó ügy immár két, egymással összefüggő, de kommunikációban mégis különváló szálon zajlik:

  1. el akarták-e adni a Városházát, és
  2. van-e korrupciós-jutalékos rendszer az önkormányzatnál?

Ide kattintva olvashatja bele magát az ügybe. Bajnai Gordon szerepéről ebben a cikkben írtunk, míg Gansperger Gyuláról és Berki Zsoltról itt és itt talál további cikkeket.

A Városháza-ügyet és főként annak tálalási módját ebben a cikkünkben mutattuk be. Az üggyel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!