Novák Katalin, akiben Orbán Viktor már évekkel ezelőtt meglátta az erőt és a kurázsit

Legfontosabb

2021. december 21. – 17:48

Novák Katalin, akiben Orbán Viktor már évekkel ezelőtt meglátta az erőt és a kurázsit
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz leköszönő alelnöke beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin, a Fidesz államfőjelöltje a főállású anyaságban megcsömörlött kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdászként került először az Orbán-kormány látókörébe, és 2014-től ő lett a kormány egyre fontosabbá váló demográfiai politikájának fő képviselőjévé. 2017-től kezdve a Fidesz alelnöke, innentől kezdve már egyszerre volt a párt egyik vezető családpolitikusa, uniós bozótharcosa és Facebook-influenszere is.

2010-et írtunk. Novák Katalin akkor volt 32 éves, túl volt két diplomán, két év külügyminisztériumi referensi munkán és hét év gyesen, amit három gyermekével töltött odahaza. Ekkor nyerte el a Terézanyu Hangja különdíját egy keresetlenül őszinte írással:

„Gyakran vagyok türelmetlen. Sokat kiabálok, könnyen kijövök a sodromból. Bár még soha nem emeltem kezet a gyerekeimre, többször éreztem már azt, hogy legszívesebben én is fájdalmat okoznék nekik, amiért úgy felbosszantottak. Mintegy húszféle ételt főzök felváltva, a séták közben máshol jár az eszem, sokszor nincs türelmem minden bogárnál, virágnál megállni, lehajolni. Esténként könyvből mesélek, sokszor csak ülök a gyerekek mellett, és nincs türelmem a valódi játékhoz. Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak. Hívnak vissza dolgozni. Felelős beosztásba, izgalmas területre, még izgalmasabb időszakban, tehetséges munkatársak közé. Nyolc órában.”

És hogy mi volt ez a felelős beosztás, izgalmas terület? Miniszteri tanácsadóként folytatta karrierjét Martonyi János külügyminisztériumában komoly képzésekkel a háta a mögött. A szegedi érettségi után a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen okleveles közgazdász diplomát szerzett, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, valamint a Párizs-Nanterre-i Egyetem közösségi és francia jogi képzésén.

A külügyből került az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke lett. Az MTI híreibe 2013-ban került be először, amikor a frankofon kapcsolatokért felelős miniszteri biztos lett, ekkor még Veresné Novák Katalinként szerepelt.

„Jól viszi a családpolitikát”

A 2014-es választás után Balog Zoltán ifjúsági és családügyi államtitkárnak kérte fel. Eleinte csak szakpolitikai kérdésekben – ovilátogatáshoz kötött családi pótlék, gyerekek egészséges étkeztetése – nyilvánult meg. A kormány politikájának homlokterében ekkor még nem a családpolitika volt. Az első, nagyobb teret kapó politikai jellegű megnyilvánulását egykori szegedi ságváris szegedi gimnazistaként tette, amikor kiállt a kormány döntése mellett, miszerint megváltoztatják a mártírhalált halt kommunistáról elnevezett intézmény nevét.

Novák Katalin és Balog Zoltán egy konferencián Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2014. október 27-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Novák Katalin és Balog Zoltán egy konferencián Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2014. október 27-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Innentől kezdve nem volt megállás. Helyretette például Kövér Lászlót, aki a 2015-ös Fidesz-kongresszuson azt mondta: „szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.” Novák erre így reagált: „Senkinek nem mondhatjuk, nem is mondjuk meg, hogyan éljen, hány gyermeket és mikor vállaljon.”

Novák elég hamar felkeltette Orbán Viktor figyelmét is, aki a jelek szerint nagy jövőt szánt neki. A tehetséges női politikusokat említve a miniszterelnök egy 2015-ös háttérbeszélgetésen Czunyiné Bertalan Judit mellett azt mondta róla: „Van egy másik lány, illetve egy másik hölgy, mert van három vagy négy gyereke is, aki szintén ott dolgozik, családpolitikával foglalkozik, beszél három nyelvet, nagyon jó képességei vannak, és jól viszi a családpolitikát. Szerintem ott is van erő meg kurázsi.”

Fel kellett pörgetni a gyerekszüléseket

Az államtitkár 2017-ben lett a Fidesz alelnöke Pelczné Gáll Ildikó helyett. Gulyás Gergely akkori Fidesz-frakcióvezető így indokolta a döntést: tiszteletreméltó a kormányzati teljesítménye a családpolitika terén, három nyelven is tökéletesen beszél, így a Fidesz külkapcsolatainak építésében vehet részt.

Teljesítményének elismerése a Fidesz 2018-as választási listáján is visszaköszönt, Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Kövér László után ő szerepelt a lista negyedik helyén, és jutott be a parlamentbe. Közben a családpolitikának egyre fontosabb lett a szerepe, hiszen a kormány a migránsokkal való riogatás mellett határozottan kijelentette: a népesedési problémákat nem bevándorlással kívánja megoldani. A miniszterelnök azzal bízta meg Novákot, hogy vezényelje le a demográfiai változtatásokkal kapcsolatos lépéseket.

A választás után Balog Zoltán otthagyta az Emmit, és bár Novák Katalin neve is forgott lehetséges utódként, végül Kásler Miklósra esett a választás. Novák maradt családügyi államtitkár, akinek legfőbb feladata a gyerekszülések számának növelése volt. Novák már 2018 nyarán arra buzdított, hogy szabad nyilvánvaló kérdésekről beszélni anélkül, hogy homofóbnak bélyegeznék az embert: egy családhoz kell egy nő és egy férfi – közben azonban államtitkárként is többször felszólalt egyes fideszesek nőellenes kijelentéseivel szemben.

2020 októberétől államtitkárból tárca nélküli miniszterré léptették elő, ami inkább a családpolitika fontosságának hangsúlyozásáról szólt, ugyanis Novák továbbra is egy tényleges minisztériumi apparátus nélküli kormánytag maradt, akinek szerepe lényegében a kormány által meghozott döntések előadására és népszerűsítésére korlátozódott, és nem tűnt valódi döntéshozó testületnek az általa vezetett, ámde alig néhány hónapos működés után októberben feloszlott „a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs” sem.

Irány Brüsszel

Azonban a kormány családfelfogását meghatározó konzervatív-patriarchális ideológiát visszhangozva óhatatlanul is belecsúszott nehezen vállalható kijelentésekbe, mint amikor a koronavírus-járvánnyal indokolta azt, miért kell az Alaptörvénybe írni, hogy „az anya nő, az apa férfi”, vagy amikor azt fejtegette egy videóban,

„Ne higgye el például, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kellene a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kéne mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak.”

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Fiatal Családosok Klubjának zenés, anyák napi rendezvényén a Millenáris Parkban 2019. május 4-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Fiatal Családosok Klubjának zenés, anyák napi rendezvényén a Millenáris Parkban 2019. május 4-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI

De Nováknak nemcsak gender- és családtémákban voltak ideológiai szempontból karcos megszólalásai, hanem egy leendő államfőhöz kevéssé illő módon a túlóratörvény körüli 2019-es viták idején az ellenzéki szavazókat is kiosztotta:

„Nehéz lehet azoknak, akik valamiért nem tudják támogatni a kormánypártokat, mert úgy látom, egyik ellenzéki párt sem kínál számukra valós alternatívát.”

Novák Fideszben betöltött külügyekért felelős alelnöki pozíciója onnantól kezdve szolgált igazán kemény pártpolitikai feladatokkal, hogy a párt elkezdett leválni az Európai Néppártról. A politikus 2019-től kezdve jelent meg az európai jobbközép pártcsalád egyik fontos fideszes kritikusaként, és vívta meg a maga csatáit Brüsszellel. Ezek során Orbánhoz hasonlóan – vagyis inkább őt követve – folyamatosan azt a víziót ismételte, mely szerint Európa „migránskontinenssé” változtatásával, a keresztény kultúrától való lemondással az EU „lassú öngyilkosságot követ el”. Amikor a Fideszt hosszú huzavona után végül kitették az Európai Néppártból, Novák szerepet kapott az egyelőre terméketlen egyeztetésekben, melyek egy új, bevándorlóellenes-szélsőjobboldali EP-frakció létrehozását célozzák.

A sportos-házias anyuka imázsa

Novák Katalin a valóban sokszínűvé váló politikusi karakterét az utóbbi években már egyre inkább a Facebookon építgette. Oldalán (melyről a „csaladesifjusag” URL miatt nehéz megállapítani, hogy az intézmény vagy a politikus oldala-e) 102 ezer követőjének egyszerre tudja tolni a jó híreket és a sportos-házias anyuka imázsát sugalló posztokat.

Novák például egy Nemzeti Sportnak adott interjújában állítja, hogy amikor 2008-ban a családjával Németországban éltek, elkezdett bokszolni: „Naponta jártam bokszolni, illetve kick-boxolni. Nem voltak küzdelmek, erőnléti edzéseken vettünk részt és a zsákokat püföltük. Nagyon megszerettem, a boksz izgalmas, klassz sport, ráadásul remek eszköz a feszültség levezetésére.” Néha azonban megbicsaklik a magánember spontaneitása. 2020 végén például egy teljesen valószínűtlen pózban és eszközzel végzett ablakmosós fotójára csapott le a média.

Fotó: Novák Katalin / Facebook
Fotó: Novák Katalin / Facebook

Novák Katalin fideszes elkötelezettségéhez nem fér kétség. November 14-én leköszönő alelnökként úgy mondott beszédet a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán, hogy egy OV22 feliratú fülbevalót viselt (lásd cikkünk borítóképét). A keddi Kormányinfón Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy hogyan tudja államfőként képviselni a nemzetet egy ennyire egyértelműen a párthoz kötődő politikus, azt válaszolta: ahogy ez Áder Jánosnak, vagy annak idején Göncz Árpádnak sikerült, Novák Katalinnak is sikerülni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!