Novák Katalin szerint egy nőnek nem szabad mindig a férfiakkal versenyeznie, annak is lehet örülni, ha másokról gondoskodhat

Legfontosabb

2020. december 14. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az Axióma infovideójában arról beszélt, hogy a nőknek nem szabad az élet minden aspektusában versenyezniük a férfiakkal, és nem szabad elhinniük, hogy nem teljesedhetnek ki családanyaként.

Novák szerint az élet nem olyan, mint a sütés, nincs egy biztos recept. Különböző vágyakkal, lehetőségekkel, adottságokkal rendelkezünk. Ezek után bemutatja a biztos receptet arra, hogy mitől sikeres egy nő, hogyan teljesedhet ki, mit nem szabad csinálnia.

„Ne higgye el például, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kellene a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kéne mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak.”

Szóval ne zavarja, ha kevesebbet keres, mint egy férfi. A KSH adatai szerint a nők bruttó átlagkeresete január és szeptember között 15,599 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké. Egy 2014-es Eurostat-kutatás szerint Magyarországon a férfi vezetők átlagosan 11,5 eurót kerestek óránként, míg a női kollégáik 7,63-at.

Novák szerint nem könnyű meghozni a döntést, ha egy nő a családanyaként szeretne kiteljesedni, de megteheti, mert a nők erősek.

„Meggyőződésem, hogy nekünk, nőknek annyi erő adatott, hogy még mások terheit is képesek vagyunk átvenni.”

Arra kéri a nőket, hogy merjék felvállalni a felelősséget, és arra, hogy ne mondjanak le a privilégiumaikról egy „rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben”.

„Örüljünk, hogy nőnek születtünk. (…) Örüljünk, hogy megadatott nekünk a szeretet és a másokról való gondoskodás szépsége. Örüljünk, hogy van kiért felelősséget vállalnunk. (…) Éljük meg és élvezzük azt a csodát, hogy gondolkodó, alkotó nőként hivatásunkban is kiteljesedhetünk, és arra is kaptunk lehetőséget, hogy az élet adásának csodájában részesülhessünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!