Gulyás: Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott

2022. január 13. – 11:19

frissítve

Gulyás: Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott
Gulyás Gergely – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tart sajtótájékoztatót a szerdai kormányülés után. Kövesse velünk élőben!

  • A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul.
  • Csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg.
  • A felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle.
  • Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség öt napra csökken, de csak azoknál áll fenn ez a kötelezettség, akik oltatlanok.
  • Orvossal való konzultációt követően lehetővé válik a negyedik oltás felvétele, de a héten megjelenik a rendelet a negyedik oltásról.
  • Az eddig ismertetett hat terméken felül a csirke far-hát árát is maximálják.
  • Az érintett élelmiszereknél nem lesz egységár, a boltoknak kell visszaállítaniuk a saját október 15-i árakat, és kompenzációt sem kapnak.
  • Három hónapig tart az élelmiszerárstop, utána ha kell, meghosszabbítják.
  • Két százalékos inflációcsökkenést vár a kormány az élelmiszerárak korlátozásától.
  • Március 10-én lesz az államfőválasztás, ekkor választják meg Áder János utódját.
  • Január 15-től az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoznak a meddőségi klinikák.
  • A kormány nem vizsgálja a romaügyi kormánybiztosról kiszivárgott állítólagos hangfelvételeket.
  • Gulyás nem látja szükségét annak, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter megszólaljon a volt államtitkára, Völner Pál korrupciógyanús ügyében.

Még pár mondat a hazai kézilabda-Európa-bajnokságról és a francia csapat panaszáról. Gulyás azt mondja, az omikron terjedését nem tudják meggátolni, és előfordulhat, hogy lesznek olyan csapatok, amelyek nem tudnak kiállni a tornán a megfertőzödések miatt.

A franciák panaszában a hangnem volt bántó – tette hozzá. A miniszter arról is beszélt, a szervezők mindent megtesznek azért, hogy az ide érkező csapatok jó körülmények között legyenek elszállásolva, és a lehető legnagyobb járványügyi biztonságot nyújtsák nekik.

Szokatlannak tartja a magyar kormány, hogy valaki eljön vendégként a kézilabda-Európa-bajnokságra, és az itteni szabályok miatt panaszkodik.

A francia válogatott akadt ki a magyar járványügyi szabályokon. Gulyás úgy fogalmazott, „gyarmattartó arroganciával” viselkedtek a francia kézisek.

Ahogy megjelenik a rendelet, onnantól kezdve rövidül a karantén hét napra, de ez az ugyanabban a háztartásban élő oltottakra sem fog vonatkozni.

Völner Pálról kérdezte a Telex Gulyás Gergelyt. Ha valaki megnézi a legfőbb ügyész indítványát, amit a mentelmi bizottságnak küldött, az derül ki Gulyás szerint, hogy magányos bűnelkövetésről van szó, és a hivatali vesztegetés nem rendszerszinten történt az Igazságügyi Minisztériumban. Ezért nem tudhatott róla Völner felettese, Varga Judit vagy más a minisztériumban.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Alapvetően nem lesz más a választás idén, mint 2018-ban volt, de egyben talán igen: a karanténkötelezettség miatt valószínűleg többen lesznek azok, akik mozgóurnát kérnek.

Ha az NNK tudja naponta közölni az adatokat, akkor közölje, erre a kormány nem ad nekik semmilyen utasítást, állította Gulyás a Telexnek arról, hogy a hétvégi adatokat miért egyben közlik hétfőn.

Március 10-én lesz az államfőválasztás, ekkor választják meg Áder János utódját, mondta Gulyás a Telexnek. A kormány jelöltje Novák Katalin.

Nőni fog a kórházi terhelés, de nem kell olyanra számítani, amit az egészségügyi rendszer ne tudna ellátni, mondta Gulyás a Telexnek. A kormány eddig csak olyan prognózisokat kapott, amik arról szólnak, hogy a kórházban ápolt betegek száma el fog maradni az eddigi csúcstól.

A kormány nem tárgyalt, egyeztetett a kereskedőkkel az élelmiszerárstopról, mondta Gulyás a Telexnek.

Ezzel magyarázta Gulyás, hogy miért nyúlt a hatósági árak bevezetéséhez a polgári kormányzat.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzései szerint az év utolsó negyedére visszaállhat normál mértékre az infláció, ebben bízik a kormány is. Azt is mondta, ott próbálnak lépni, ahol a legfájóbb az infláció növekedése: ilyen a benzin, a banki hitelek fizetése, a rezsi és az alapvető élelmiszerek.

A héten jelenik meg a rendelet az élelmiszerárstopról, de Gulyás nem tudja, pontosan mikor, mondta a miniszter a Telexnek.

Gulyás szerint a liszt árának szabályozása közvetetten a kenyér árára is hatással lesz, de egyelőre ezt a hat terméket korlátozzák, a tojáson, burgonyán még nem gondolkodtak.

Arról kérdezte Gulyás Gergelyt az Azonnali újságírója, hogy készült-e előzetes hatástanulmány az élelmiszerárak befagyasztásáról. A miniszter azt mondta, Magyarországon hasonló döntés még nem volt, ezért nehéz lenne itt a tapasztalatokra építeni.

Alaposan megnézték a nemzetközi példákat, különös figyelemmel a szerbekre. Orbán beszélt a szerb miniszterelnökkel, és volt, aki el is ment Szerbiába megnézni.

Gulyás azt is mondta, az ilyen jellegű beavatkozások nem tesznek jót egy ország gazdaságának, de az infláció lassítása kellő érv volt ahhoz, hogy nem piacbarát intézkedéseket tegyenek.

Még nem tudja Gulyás, mennyi pénzt költ a kormány a népszavazásra, de egyetért Rogán Antallal abban, hogy erős kampányra van szükség, mert a téma fontos.

Lesz-e választási programja a Fidesznek? – érkezett a következő kérdés a miniszterhez. Gulyás Orbán Viktor programadó beszédét ajánlja mindenki figyelmébe, amit a Fidesz tisztújító kongresszusán mondott a miniszterelnök. Nyomtatásban is meg fog jelenni a beszéd, ami a miniszterelnök oldalán is elérhető.

Gulyás szerint a választás előtt az a fontos, hogy mit tett a kormány az elmúlt 12 évben, és aligha van olyan Magyarországon, aki ezt nem tudná.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Mekkora inflációcsökkenést várnak az élelmiszerárak korlátozásától? – kérdezte a minisztert az Mfor újságírója. Az összes eddig bejelentett intézkedés az infláció 2 százalékos csökkentésre alkalmas – mondta Gulyás. A további áfacsökkentést azért nem támogatták, mert azzal csak a kereskedők járnak jól, nem jut el a fogyasztókig, ami a mostani intézkedés célja volt.

Gulyás azt is mondta, ha a kormánynak ma kellene döntenie a benzinár befagasztásának meghosszabbításáról, támogatnák, de csak február közepén lesz róla döntés.

A 2018-as kampányban megjelentek kamuvideók a kormánymédiában, most is várhatók ilyenek? – kérdezte a 444. Gulyás mindenkit arra biztat, hogy ne kamuvideózzon, de egyébként az ellenzék élen jár ezekben, válaszolta. Felszólalni nem biztos, hogy fel fog ezek ellen, de ha megkérdezik, elmondja majd a véleményét.

Gulyás nem tudja elképzelni azt a helyzetet, hogy a Fidesz nem fogadja el azt a helyzetet, ha a választásokon az ellenzék nyer, hiszen már a Fidesz is veszített választást 2002-ben, és akkor is elfogadták.

A jogerős ítéletig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, ezért nem mond semmit Varga Judit és Orbán Viktor Völner Pál korrupciós ügyéről – mondta Gulyás Gergely a 444 kérdésére. Az igazságügyi miniszter kinevezte Völner utódját, egy nappal azután, hogy az államtitkár lemondott decemberben. Ennél többet szerinte nem tud most tenni Varga Judit Gulyás szerint.

A volt miniszterhelyettest decemberben gyanúsították meg hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel.

Sokat köhög Gulyás a kormányinfón, a 444 megkérdezte, volt-e az elmúlt héten teszten.

Gulyás szerint ő minden télen köhögéstől szenved, csak az elmúlt két évben ez jobban feltűnik mindenkinek.

Az élelmiszerárak befagyasztásának az inflációhoz van köze, nem a választásokhoz.

Megfontolandó, hogy a koronavírus-tesztek árát is korlátozni kéne, de eddig ezt nem vizsgálták, mondta Gulyás

9,3 millió vakcina áll most rendelkezésünkre – mondta Gulyás Gergely a TV2 kérdésére. Vakcinabőség van, ha még szerezni kéne, néhány napon belül a kormány tud vásárolni.

Hogy akadályozza meg a kormány, hogy a hat terméknél bejelentett élelmiszerárstop miatt a boltok, kereskedők nem emelik meg más termékek árát, hogy ezzel kompenzálják a kieső pénzt? – kérdezték Gulyást, aki azt mondta, ez létező probléma lehet, de el kell fogadni a pénzkiesést. A helyzetet figyelik majd, és ha ez mégis bekövetkezik, akkor a „kormánynak vannak további eszközei” a helyzetre.

Még nem kezdődött el a kampány Gulyás Gergely szerint, így nem tudja megmondani, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között.

A miniszter arra biztat mindenkit, hogy próbálja meg vidáman, felszabadultan, iróniával szemlélni a kampányt, és akkor nem lesz szükség nyugtatóra. A Heti Tv újságírója kérdezte arról a miniszter, hogy azért lesz-e a törvény adta legkorábbi időpontban a választás, hogy kevesebb nyugtatóra legyen szükség.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ezt Breuer Péter, a Heti Tv újságírója kérdezte Gulyás Gergelytől. A Miniszterelnökséget vezető azt mondja, nem tartják számon a párt tagjainak vallását.

Márki-Zay Péter arról beszélt vasárnapi videójában, hogy „a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”, akiket ő „nagyra értékel” amiatt, hogy „egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak”. A Fidesz-közeli média azonnal felkapta a szavait, antiszemitizmusról és a zsidók nyilvántartásáról írnak azóta.

Percek óta Márki-Zay Péterről kérdezi Gulyást a Magyar Nemzet újságírója. Többek közt a minimálbér is szóba kerül. „Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay szimbiózisban él” – jelentette ki a miniszter. Szerinte szerves egységet alkot, amit a volt miniszterelnök tett és amit az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mond. „Gyurcsányék alig emelték a minimálbért, Márki-Zay pedig ellenzi.”

Nemzetbiztonsági okokból értelmezhetetlen a kérdés, hogy a magyar kormánynak van-e még szerződése a Pegasus kémszoftver gyártójával, az izraeli NSO Group nevű céggel – mondta Gulyás.

A hírről itt írtunk bővebben.

A kormány nem vizsgálja a Sztojka-ügyet, mondta Gulyás. Pár napja a Népszava újabb kompromittáló hangfelvétel leiratát közölte Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztostól. Sztojka korábban azt mondta szűk körben, hogy szerződéseket és támogatásokat ígér minden „körön belül lévő” ORÖ-képviselőnek.

Gulyás nem hallotta a hangfelvételeket, amik már egy hete elérhetők a Népszaván, így nem tud róluk nyilatkozni.

Az a Belügyminisztérium feladata, hogy hiteles emberek, nem büntetett előéletűek képviseljék a a romakérdéseket, mondta Gulyás.

„Nem tudom, hogy szükséges-e a titkosítás, mert ezek döntés-előkészítő anyagok” – mondta Gulyás Gergely az RTL Klub kérdésére. A Hvg.hu írt arról, hogy az operatív törzs nem adja ki az ülései jegyzőkönyveit, anyagait, mert 2030-ig titkosították.

Gulyás arról beszélt, az operatív törzs a kormány döntés-előkészítő szerve, ezért több alternatív javaslatot is az asztalra tesznek. Az elmúlt évtizedekben senki nem hozta nyilvánosságra ezeket az anyagokat, csak a döntéseket.

A kormány hosszú megbeszéléseket tartott a kamatstopról, de az a helyzet az, hogy a kamatok a világon mindenhol emelkednek, és ma nincs olyan mértékadó előrejelzés, ami megmondaná, hogy ez a kamatemelkedés átmeneti hatás-e. Nem tudják, hogy a kamatstopra hosszú távon szükség van-e, mondta Gulyás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!