Kiakadtak a francia kézisek a magyar járványügyi szabályokon, a magyar kéziszövetség értetlenül áll a panasz előtt

2022. január 12. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A francia kézilabda-válogatott több tagja is felháborodott a Magyarországra érkezés után a helyi járványügyi szabályokat megtapasztalva – a háromszoros olimpiai és négyszeres világbajnok, háromszor a világ legjobb játékosának megválasztott Nikola Karabatić például azt kifogásolta, hogy miután biztonsági okokból a karácsonyt és a szilvesztert is a családjuktól távol kellett töltenie az Európa-bajnokságra készülő keretnek, Magyarországon maszk nélküli vendégekkel kell keveredniük a szállodájukban, ahol a vendégektől külön étkeztetésük sem megoldott.

A válogatott kapusa, Vincent Gérard a két nagy 2021-es kézitorna, a tokiói olimpia és az egyiptomi vb intézkedéseivel összehasonlítva csodálkozott a magyar állapotok miatt. „Nem biztos, hogy ez tiszteletteljes a játékosokkal és stábtagokkal szemben, akik vért izzadnak, hogy jó állapotban érkezzenek meg” – idézi a játékost a Le Figarót szemléző Hvg.hu.

Guillaume Gille szövetségi kapitány hasonló elven arról beszélt, nem tartja elfogadhatónak, hogy ekkora a különbség a nemzetközi szövetség és a rendező ország szabályai között. Kentin Mahé, a Veszprém francia játékosát viszont nem lepték meg a magyar viszonyok: „Ismerve Magyarországot nem lepődtem meg. Tudjuk, hogy a magyar kormány később hozza meg a döntéseket, mint a szomszédai. Miért? Nem tudom, nem vagyok politikus.”

A francia csapatok és a magyarországi rendezésű Eb-k rövid történetében ez már a második eset, amikor a franciáknak valami nem tetszik – tavaly nyáron a futballválogatott volt elégedetlen a budapesti szállással, ami nem volt elég fényűző nekik.

A január 13-án, csütörtökön kezdődő, magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságon az olimpiai bajnok franciák a horvátokkal, az ukránokkal és a szerbekkel kerültek egy csoportba, és mindhárom meccsüket Szegeden játsszák.

Frissítés 16:15: A franciák mellett a szerb válogatott spanyol szövetségi kapitánya, Toni Gerona is panaszkodott a szervezésre. Twitter-bejegyzésében azt kifogásolta, hogy a szállodavendégek maszk nélkül járkálnak a folyosón, és megemlítette, hogy csúsznak a tesztelések, és még nem minden csapatot teszteltek le. Szerinte ennek az eredménye, hogy néhány játékos el is kapta a koronavírust. „Hogyan tudunk így játszani?” – tette fel a kérdést Gerona.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közleményben reagált a francia és a szerb válogatott kifogásaira. Azt írják, az Eb-t az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak betartásával, velük közösen szervezik.

„Minden résztvevő ország delegációja már ősszel is bejárta a négycsillagos szállodákat, azóta semmilyen kifogást nem emeltek. Mindemellett a hatályos jogszabályokat és az EHF által előírt Covid-protokollt mindenki megismerte, azokat betartja a rendező országokban” – írják. Az MKSZ azt is hozzáteszi, hogy az Eb szervezői a csapatok számára részletes tájékoztatást nyújtottak, és minden felmerülő kérdésre alapos választ adtak, melyet mindenki elfogadott.

„Értetlenül állunk a franciák és a szerbek nyilatkozata előtt. Ha a továbbiakban felmerülnek még jogos igények, azokat képesek és készek vagyunk rendezni, ehhez a megfelelő kapcsolatok rendelkezésre állnak”

– írja a szövetség közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!