Eufóriát remélnek, de kemény menet vár a magyar kézisekre a hazai Európa-bajnokságon

2022. január 12. – 15:29

Eufóriát remélnek, de kemény menet vár a magyar kézisekre a hazai Európa-bajnokságon
A férfi kézilabda-válogatott tagjai az All-Star-gálamérkőzésen, a Budapesti Kézilabda Arénában 2021. december 16-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Húszezer néző tekintheti meg csütörtökön a budapesti MVM Dome-ban a magyar férfi kézilabda-válogatott bemutatkozó mérkőzését az Európa-bajnokságon. A csapat Európa nyolc legjobbja közé igyekszik. Egy ilyen torna a védekezésről szól, ami a mieinknél összeállhat.

„A magyar kézilabdázás történetének legnagyobb eseménye áll előttünk. Ez az Eb volt a fő célunk, amikor két és fél éve elkezdtük a közös munkát a válogatottal. Szeretnénk a legjobb nyolcba kerülni. Az álmunk, hogy a final weekenden is játszhassunk” – a férfi válogatott szakmai stábjában is helyet kapó szövetségi alelnök, Nagy László vezette fel így a magyar válogatottnak csütörtökön kezdődő kézilabda-Európa-bajnokságot. Magyarország Szlovákiával együtt rendezi meg a tornát, amelyen 24 ország szerepel. Szlovákiában vannak korlátozások, csak negyed ház lehet, Magyarországon a védettségi igazolvány és egy 72 óránál nem régebbi teszt a kontroll, illetve előírták a kötelező maszkviselést a lelátóra, de nem korlátozzák a nézőszámot.

Szegeden kilencezer főt befogadó új csarnok épült 40 milliárdból, Budapesten decemberben adták át a 100 milliárd forintból felhúzott MVM Dome-ot, ami a döntő helyszíne is lesz, és 20 022 nézőt fogadhat be. Európa ötödik legnagyobb sportcsarnokát egy koncerttel és egy gálameccsel nyitották meg, amin mi is ott voltunk.

Megvan az ingadozás a játékunkban

A sportágban hagyományosan az Eb a legkeményebb torna, itt nem jöhet szembe olyan ellenfél, mellyel szemben csak a gólkülönbség a kérdéses, mindegyik meccsen a maximum közelében kell játszani. Magyarország eddigi legjobb Eb-helyezése egyébként egy hatodik hely 1998-ból. Előfordult, hogy nagy bravúrokat értünk el egy Eb-n, például 2008-ban vagy 2012-ben, de a kiegyenlített erőviszonyok miatt mindkétszer be kellett érni a nyolcadik pozícióval.

Nagy László nem véletlenül említette meg az első nyolc helyet, ami így kimondva nem hangzik ugyan extrának, de már ahhoz is az első hét meccsből legalább négyet meg kellene nyerni. A csoportunkban meg kellene verni a feltörekvő hollandokat, az olimpiai résztvevő portugálokat és a német, valamint francia légiósokkal felálló, Aaron Palmarssont a soraiban tudó Izlandot. Utána jöhet a következő csoportkör és négy még keményebb meccs.

Ez a magyar válogatott 2020-ban nyerte el a közönség rokonszenvét, amikor az oroszokat legyőzte, a dánokkal ikszelt, valamint Izlandot és Szlovéniát megverte, aztán a svédekkel és a portugálokkal szemben végül alulmaradt.

A magyar győzelem az oroszok ellen a 2020-as Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában – Fotó: Andreas Hillergren / TT News Agency / AFP
A magyar győzelem az oroszok ellen a 2020-as Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában – Fotó: Andreas Hillergren / TT News Agency / AFP

„Szabad kiindulni abból a 2020-as játékból, mert nagyon reménykeltő elemeket láthattunk a játékunkban, megvolt bennünk a bátorság és a vagányság, a játékosok nem ijedtek meg senkitől. Annak ellenére, hogy az olimpiai selejtező elúszott, és összességében a kilencedik hely lett meg, jó érzéssel tértünk haza, látszott, hogy a szakmai stáb megfelelő instrukciókat képes adni. A játékosoknak pedig megvan a hitük. A tavalyi világbajnokság annyiban volt más, hogy tudtuk, melyik meccseket kell megnyerni, és azokat sikerült is, és a franciákat a negyeddöntőben hosszabbításra tudtuk kényszeríteni.

Mindkét tornán láttuk viszont, hogy folyamatosan nem tudunk jól játszani, megvan az ingadozás a játékunkban, de ettől még ki kell mondani, a csapatunk versenyképes, és ha minden összeáll, befuthat a hatodik és a tizedik hely közé. Nyilván titkon reménykedem az ötödik helyben, hiszen mégiscsak itthon lenne szép a legjobb eredményünket elérni”

– elemezte a válogatott helyzetét Borsos Attila korábbi válogatott játékos a Telexnek.

Az ellenfelek

Röviden nézzük meg azt is, hogy kik lesznek a magyar válogatott csoportellenfelei az Európa-bajnokságon.

Hollandia legjobb játékosa Luc Stens, aki a PSG irányítója, és apró termete ellenére bátran bebújik a magas védők közé, mert jól és gyorsan cselez. A Bundesligában légióskodó balkezes átlövő, Kai Smits (Magdeburg) hasonlóan jó játékos. A hollandok férfi csapata nincs olyan szinten, mint a világbajnokságot nyerő női, de egyáltalán nem lebecsülendő az erejük, mivel az első meccs lesz, akadozhat még mindkét oldalon a játék.

Portugáliában tíz éve álmodták meg a sportág fejlesztési programját, ami olyan jól sikerült, hogy kijutottak a 2021-re halasztott olimpiára. Megvolt az esélyük a továbbjutásra, de az utolsó fordulóban kikaptak a házigazda japánoktól 31-30-ra, így a csoportban ragadtak. Sérülések hátráltatják a csapatot, többen átestek vírusfertőzésen is. 2020-ban a hetedik meccsen találkoztak a mieinkkel, és viszonylag simán nyertek. A magyaroknak kedvező, hogy most már a második meccsen összekerül a két csapat.

Az izlandiak a 2010-es Eb-n bejutottak a legjobb négy közé, a nagy generációjuknak az volt az utolsó nagy villanása, de most is roppant erős a keretük. A kezdősoruk képes felvenni a versenyt a világ legjobbjaival is. Palmarsson a legismertebb játékosuk, de Gudmundsson a Montpellier-t erősíti, Magnusson a Magdeburgot, Einarsson a Flensburgot. Gudjonsson a Kielce, Elisson a Lemgo szélsője. A felsorolás is mutatja, nem egyszerű legyőzni őket. Két éve megverték a dánokat az Eb-n egy igen magas színvonalú, hatalmas iramú meccsen. Ami a mieinket illeti, 2020-ban 24-18-ra verték Izlandot, akkor Mikler Roland minden második lövést hárította.

Mikler Roland kivédi az izlandi Bjarki Mar Elisson lövését az Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában 2020. január 15-én – Fotó: Andreas Hillergren / TT Hírügynökség / EPA / MTI
Mikler Roland kivédi az izlandi Bjarki Mar Elisson lövését az Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában 2020. január 15-én – Fotó: Andreas Hillergren / TT Hírügynökség / EPA / MTI

A rákövetkező körben az A és a C csoport két legjobbja csatlakozik a B csoport két továbbjutójához, és a meccseket Budapesten rendezik. Ekkor várhatóan az a Dánia következik, melyet Borsos a legnagyobb favoritnak tart, csupa jó játékossal. Kevés hiányzójuk van, egyedül a kapusukra, Jannick Greenre nem számíthatnak pozitív koronavírustesztje miatt, de megfelelően tudják pótolni. A szintén esélyes franciáknál sokan elkapták a koronavírust, felkészülési meccset sem tudtak játszani, de a csapatuk ereje alapján nekik kellene még ott lenniük erről az ágról a négy között. A horvátok sok gonddal küszködtek, nem olyan erősek most, mint az előző években, de nekünk hagyományosan nem fekszik a stílusuk, és annál azért jobb csapat, mint hogy a középdöntőben mindenkitől kikapjanak. Szlovéniát Lubomir Vranjes készíti fel, aki volt magyar kapitány is, de 2018-ban a csoportban ragadt vele a válogatott.

Önmagunk ereje

Borsos szerint négy klasszisunk van: Mikler Roland, Bánhidi Bence, Máthé Dominik és Lékai Máté. Az lesz a kulcs, hogy melléjük egy-egy meccsen ki tud felnőni. A balátlövő posztján Szita Zoltán és Bodó Richárd is villoghat, de Ligetvári Patriknak is lehet olyan meccse, amikor fontos góljaival ő tereli a győzelem felé a csapatot. Hanusz Egonnak jót tett, hogy Stuttgartba szerződött, és a feladatait jól megoldotta a német ligában.

„Egy torna hosszú távon a védekezésről szól. Ebben a csapatban vannak kimagasló tudású védőjátékosok, Ligetvári mellett Sipos Adrián. Bánhidi Bence is jó védő, de neki az erejét gondosan be kell osztania, mert támadásban talán a legfontosabb láncszem.

Máthé Dominik már azon a szinten áll, hogy az ellenfelek külön figyelnek rá. Meg kell birkóznia ezzel a bánásmóddal. Azt azonban tudni kell, ő még nem a PSG játékosa. Az lesz, a franciák nem véletlenül igazolták le a következő szezontól, de most még nem lehet tőle elvárni, hogy minden meccsen sziporkázzon, emellett remek passzokkal szolgálja ki a beállót, és eközben még hatékonyan is védekezzen.

Az Elverumban van egy nagyfokú szabadsága, gondtalanul, lazán játszhat, ez változik meg a válogatottban. Az eredményességének az átmentése kulcsfontosságú lesz. Az ellenfelek is monitoroznak bennünket, látják, hová kell fokozottan irányítani a védekezést, ezért is fontos, hogy legyen valaki, aki a szélen meglepetésre képes, és bátran vállalkozik, ha középen nagy tömörülés van.”

Borsos külön kitért a Spanyolországból honosított, Balatonfüreden játszó Pedro Rodríguez szerepére, mert ő képes a védekezésben az 5+1-es formációnál a legjobb teljesítményre. Emellett 197 centije a falban sem jön rosszul. A mieinkre a hatos fal jellemző inkább, de a nyitottabb variáció meglepetést okozhat.

A Kairóban játszott, Uruguay elleni mérkőzésen Bánhidi Bence, Sipos Adrián és Máthé Dominik küzdelme Gabriel Chaparro ellen 2021. január 17-én – Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP
A Kairóban játszott, Uruguay elleni mérkőzésen Bánhidi Bence, Sipos Adrián és Máthé Dominik küzdelme Gabriel Chaparro ellen 2021. január 17-én – Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP

A játékosok közül többen beszéltek arról, hogy már kezdik érezni a nyomást. Az előző két tornán nagyjából tét nélkül játszottak, hiszen 2020-ban senki sem várt kiemelkedő szereplést, az volt a csapatépítés első fázisa, a tavalyi vb zárt kapus volt.

„Minden tornának van egy meglepetéscsapata, amikor olyan dolgokra képes az egyén, amiről nem is gondolta, hogy benne van a kezében. Ha ez csapatszinten összeadódik, akkor képes szárnyalni egy társulat, és úgy átlépni a saját árnyékát, hogy fel sem tűnik neki.

Bízom benne, hogy most mi leszünk azok. A nyomás egy érdekes dolog. Ha az első lövése bemegy valakinek, és utána hallja az őrjöngést, belelkesül. Ha az első két lövés netán nem megy be, utána nagy kérdés, mit vált ki az ünnepelni vágyó tömeg hatása. Ezt nem lehet előre modellezni, erre nincs recept. Ez a meccseken, húszezer néző előtt derül ki, hogyan viseli valaki ezt a típusú, az idényben ritkán jelentkező nyomást. A szakmai stáb, Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy eddig nagyon jól vette le a csapat válláról a nyomást.”

Az olimpia a végcél

A játékosok nagyon várják már, hogy elkezdődjön az Eb, különleges élményben lesz részük, erről beszélt Bánhidi Bence is. „Nagyon örülünk, hogy megadatik nekünk ezen a hazai tornán, hogy az egész családunk, a barátaink mind a helyszínen szurkolhatnak nekünk. Kíváncsian várom, hogy húszezer ember mit fog tudni produkálni ebben a hatalmas, új arénában.

A szurkolóktól azt kérnénk, hogy mindenki torkaszakadtából üvöltse végig a hatvan percet, ez lenne nekünk a legnagyobb segítség, a többit majd mi a pályán hozzátesszük.”

Ez az Európa-bajnokság nem kvalifikációs, jövőre, a lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokságon lehet tenni egy fontos lépést a 2024-es párizsi olimpia felé. Mivel a franciák a rendezők, így ők most nem vesznek el egy helyet a többi nemzettől. Ezen az Eb-n azért is lenne fontos a nyolc közé jutni, mert az alátámasztaná, nem egyszeri eredmény volt a vb-ötödik hely, és hogy számolni kell az olimpia felé vezető úton a magyarokkal. A válogatott Londonban (2012) a negyedik helyen végzett, az utána következő két olimpiáról egyaránt hiányzott, a selejtezőtornáig sem jutott el. Egy jó Európa-bajnokság még nagyobb hitet és önbizalmat adhat a csapatnak a folytatásra.

A torna csoportjai és menetrendje

A csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B csoport (MVM Dome, Budapest): Portugália, Magyarország, Izland, Hollandia
C csoport (PICK Aréna, Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D csoport (Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E csoport (Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F csoport (Steel Aréna, Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia
A csoportok első két-két helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (Budapest):
2022. január 13. 20:30: Magyarország–Hollandia
2022. január 16. 18:00: Magyarország–Portugália
2022. január 18. 18:00: Magyarország–Izland

A középdöntő mérkőzésnapjai (Budapest): január 20., 22., 24. 26. (15:30, 18:00, 20:30)
Elődöntők, az 5. helyért (Budapest): január 28. (15:30, 18:00, 20:30)
Döntő, bronzmérkőzés (Budapest): január 30. (15:30, 18:00)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!