Győztes kézilabda-BL-meccsel adták át Szeged új, 40 milliárdba került sportcsarnokát

2021. december 9. – 23:28

Győztes kézilabda-BL-meccsel adták át Szeged új, 40 milliárdba került sportcsarnokát
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este átadták a magyar férfi kézilabda bajnokcsapatának, a Pick Szegednek az új otthonát, a Pick Arénát a Felső-Tisza-parton. Az ország legnagyobb vidéki csarnoka a régi városi stadion helyére épült 28 390 négyzetméteres alapterületen, 8200-an férnek el benne – a nagy rivális Veszprém csarnoka ötezres, az eddigi szegedi háromezres kapacitású volt –, és 40 milliárd forintból épült, a kivitelezést a West Hungária Bau Kft. végezte.

A koncertek, konferenciák rendezésére is alkalmas aréna mellett épült egy kisebb edzőcsarnok is, amelyikben kisebb presztízsű felnőtt bajnoki meccseket lehet rendezni, és az akadémisták is játszhatnak benne. Az aréna szomszédságában ott áll a nemrégiben átadott uszoda, vagyis a város sportlétesítményeinek megújulása hamarosan befejeződik (16 milliárdért futballstadion is épült a másodosztályú klubnak).

A csarnok alapkövét két éve, november 29-én tették le, és ha szoros is volt a határidő, elkészült. A tervezés kezdetén persze még úgy látszott, hogy olcsóbb lesz. 2018. decemberében még csak 21 milliárd forintot különített el a kormány erre a célra, a végszámla végül ennek nagyjából a kétszerese lett.

A csarnok előtt a bika, a klub kabalaállata – Fotó: Huszti István / Telex
A csarnok előtt a bika, a klub kabalaállata – Fotó: Huszti István / Telex

A Szeged egyébként négyszeres bajnok, 1996-ban Skaliczki László csapata Dunaújvárosban nyert, 2007-ben hazai pályán győzött a csapat. 2018-ban és idén is a nagy rivális Veszprém otthonában ünnepelhetett. A mostani csapat esélyes lehet arra, hogy a legnagyobb sikerét elérje, és bejusson a júniusi Final Fourba, vagyis Európa négy legjobb csapata közé.

Szűk körű megnyitó

„Hallod, én elképzeltem a beszédek közben, hogy gólt dobok” – ezt egy fiatal játékos mondta a társának, amikor távoztak a megnyitó után. A megnyitó elég szűk körű volt – a Telex legalábbis nem kapott rá meghívót –, a korosztályos csapat játékosai előtt beszélt Gulyás Gergely miniszter, Kocsis Máté, a hazai szövetség elnöke, Botka László polgármester és Csányi Sándor klubtulajdonos. Ők alaposan körbejárták a létesítményt, voltak az öltözőkben is. Az MTI tudósítása szerint Csányi azt emelte ki, hogy méltatlan körülmények között játszottak az újszegedi csarnokban.

Én abban a '70-es években átadott csarnokban először 1997. februárban jártam, a Barcelona volt a vendég, és a Bajnokok Ligájában a négy közé jutás volt a tét. Amikor az alagsorban tartózkodtam, bent pedig már tomboltak a nézők, a morajlásra és a dübörgésre ennyi év távlatából is tisztán emlékszem. Tomas Svensson állt a katalánok kapujában, és Bajusz akkora gólt dobott neki a kapufáról, hogy megtapsolta a svéd. Bajusz most is itt volt a Pick Arénában, mert a hírességek falára került, és egy legendának járó díjat is kapott. Az álomcsapat így festett: Fekete Róbert – Tenke Endre, Lele Ambrus, Bajusz Sándor, Mezei Richárd, Szabó Sonka, Tóth Géza, Jonas Källmann. Az egyik alapító, a 90 éves Bérczi Mihály átvette a díjat, a másik, Ludányi Márton már meghalt.

Mivel Nagy László csak két-három évet játszott a városban, mielőtt a Barcelonához szerződött, ő nem került be most a legendák közé. Nagynak amúgy a balkezes szegedi szélső, Tenke volt az első példaképe.

A klubot 60 éve alapító Bérczi Mihály a díjazott, Szűcs Ernő klubelnök köszönti, a háttérben Mezei Richárd – Fotó: Huszti István / Telex
A klubot 60 éve alapító Bérczi Mihály a díjazott, Szűcs Ernő klubelnök köszönti, a háttérben Mezei Richárd – Fotó: Huszti István / Telex

A csarnok impozáns

Próbáltam más jelzőt is keresni arra, hogy milyen az ötszintes Pick Aréna, de valahogy mindig az impozáns jutott eszembe. No meg a hibátlan. A tervezés és az építés alatt sokszor előkerült a 21. század jelzőként, erre gondoltam volna utoljára, hiszen mégis milyet lehetne építeni 2021-ben, ha nem az évszázadnak megfelelőt – pláne ennyit pénzből.

Kívülről is jó ránézni, mert van egy messziről is jól kivehető íves kontúrja, amivel rögtön azonosítani lehet, és ami logón is jól mutat, ami nem elhanyagolható szempont. Ízléses a megvilágítása, belül pedig egy igazi katlan, de ez majd csak később, sok-sok meccs után derül ki, mennyire. Egy igazi aréna sajátossága, hogy az ellenfél nem tudja a tudása maximumát adni. A csarnok azért is épült meg most, mert a 2022. januárban a szlovákokkal közösen rendezzük a férfi Európa-bajnokságot. Az egyik helyszín Szeged lesz, a horvátok, szerbek, franciák és ukránok játszanak majd itt csoportmeccseket.

A székek kényelmesek, a terek tágasak, a sajtószobát üvegfal határolja, ahonnan jól látható a pálya, nem sok ilyen megoldással találkoztam eddig szerte Európában. A felső részeken ülők is jól követhetnek mindent, ami a pályán történik. Az első Eb-meccsig minden a helyére kerül majd, bár akkor sem fognak zavarni senkit a létrák a sarkokban, ahogy most sem.

Természetesen minden vadonatúj, a főbejáratnál a csatornák fedelét frissen mázolták – világoskékre. Amikor megálltam a csarnokkal szemben, nem vettem észre a friss festést, így ráléptem, a cipőm talpa nyomott hagyott rajta. Néhány perccel később így járt Ilyés Ferenc is, aki ennél sokkal komolyabb nyomot hagyott a klub történetében: 2014-ben EHF-kupát nyert.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Aktuálpolitika

Minden sportlétesítmény átadásán kérdés az utóbbi években, ott lesz-e vajon a sportnak mindent megadó miniszterelnök, noha miután 2016-ban az MTK stadionátadóján kifütyülték, érthetően mellőzi az ilyesfajta szerepléseket. 2014-ben, amikor a győri női kézisek kaptak 5500 férőhelyes csarnokot 6,5 milliárdért, még más világ volt, mert Orbán beszédet is mondott. (Annak a csarnoknak a horvát–magyar közös rendezésű női Eb volt a katalizátora.)

A szegedi kézilabdára sokan legutóbb akkor kaphatták fel a fejüket, amikor Orbán 2020-as évértékelő beszéde idején Lázár János nem Budapesten hallgatta őt, hanem Szegeden volt kézimeccsen. Az a fotó bejárta a magyar sajtót, amikor Csányi Sándor mellett szurkolt. Csányi nevét a mostani csarnokavatón skandálták is a szünetben néhány másodpercig – vajon mit nem adna azért, ha a fociban is megkapná ezt a gesztust.

Az első győzelem

Csütörtök este, a csarnokavató után a német rekordbajnok, a Kiel volt a szegediek ellenfele, és ha nem ilyen neves az ellenfél, valószínűleg akkor is elfogytak volna 17 perc alatt a jegyek.

Nagyjából nyolcezren láthatták, hogy az új aréna első szegedi gólját a csapatkapitány, Bánhidi Bence lőtte. A németek sokszor megpróbálkoztak a kapus levitelével, és a 7-6 elleni játékkal az első félidőben, de ez elég sokszor nem jött be, a tömeg pedig mámorban úszott, amikor az üresen hagyott kaput sikerült bevenni. Mikler Roland nagy védéseket mutatott be a kapuban, a félidőben 19-13 állt az eredményjelzőn. Mikler a második félidőben jól olvasta a lövők, szélsők gondolatait, a legtöbbször az ő nevére tomboltak a drukkerek. A végeredmény: 30-26 lett.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Szeged ezzel a győzelemmel a BL-csoportja harmadik helyén áll, de megvan az esélye, hogy a második helyre előrelépjen. Az a pozíció azért fontos, mert akkor nem kell külön meccset játszani a nyolc közé jutásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!