A kormány lakossági kamatstopot vezetett be

2021. december 22. – 14:36

A kormány lakossági kamatstopot vezetett be

Másolás

Vágólapra másolva

Október végi szinteken rögzíti a kormány a jelzáloghitelek kamatait.

December 22-én Orbán Viktor újabb „népjóléti” intézkedést vezetett be. A miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy

a kormány az október végi szinteken rögzítette a jelzáloghitelek kamatait, az intézkedés január elején lép hatályba, és az első fél év végéig tart.

Orbán Viktor elmondta, egész Európa szenved az energiaárak emelkedése és az infláció miatt, de a magyar kormány már számos intézkedést tett: emelik a minimálbért, a nyugdíjakat, fenntartják a rezsicsökkentést, és rögzített árakat vezettek be az üzemanyagoknál. De az infláció más területeket is érint, például a korábban felvett hitelek kamatait, ezért új védelmi vonalat kell megnyitnia a kormánynak. Mint mondta:

„A lakossági kamatstop bevezetésével a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak.”

Röviden ez azt jelenti, hogy a bankok, elsősorban persze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan azt kérte a lakosságtól, hogy fix, kiszámítható hitelekkel adósodjon el a bankok felé. Aki megfogadta a jótanácsot, és kicsit drágább, de változatlan kamatozású hitelt vett fel, most jól pórul jár, míg aki nem fogadta meg a jótanácsot, és változó, igaz, a felvétel pillanatban kisebb kamattal adósodott el, most kap egy kamatsapkát.

Amint azt a Portfolio észrevette, a hírre esni kezdett a Budapesti Értéktőzsde, a BUX index a legrosszabbul teljesítő európai börzék közé ugrott délutánra. Ez annak köszönhető, hogy az OTP árfolyamát érzékenyen érintette a hitelezők számára kedvezőtlen intézkedés, a nagybank részvényei mínusz 5,6 százalékon állnak délután 4-kor.

Kedden Orbán Viktor tartotta az év utolsó kormányinfóját, már itt tett néhány fontos bejelentést, például azt, hogy Novák Katalin családügyi minisztert jelölik a köztársasági elnöki posztra, valamint hogy a választások előtt még további népjóléti intézkedések várhatóak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!