Szerződéseket és támogatásokat ígér a „körön belül lévő” ORÖ-képviselőknek a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos egy kiszivárgott hangfelvételen

2022. január 5. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva


Sem Orbán Viktor sajtófőnöke, sem Pintér Sándor tárcája nem válaszolt cikkünk megjelenéséig a Telexnek arra, menesztik-e Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatóját, miután egy hivatali visszaélés gyanúját felkeltő hangfelvétel került nyilvánosságra róla.

Az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőivel találkozott ugyanis roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos egy budapesti szállodában, ahol szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba a résztvevők számára, ha a kormány számára kedves jelölt lesz a listavezető, írta meg szerda reggel a Népszava.

„Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem járt”

– mondta a kormánybiztos a lap birtokában lévő több mint két és fél órás hanganyag – aminek az elején Sztojka Attilát név szerint is bemutatták – tanúsága szerint és szerződéseket kínált a képviselőknek.

„Még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”

– tette hozzá, de beszélt egyedi támogatásokról is, amelyeket január végén, február elején fizetnek.

„Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”

– nyugtatta meg az egybegyűlteket a kormánybiztos, aki hangoztatta, hogy a támogatásért cserében „politikai és szakmai teljesítményt” vár el. A Népszava telefonon még a cikk megjelenése előtt elérte Sztojkát az ügyben, ám a kormánybiztos csupán annyit közölt, hogy nem tud mit mondani, mert nem ismeri a hangfelvételt. Egyébként pedig nem járult hozzá semmiféle hangfelvétel készítéséhez, minden egyébre csak írásban hajlandó válaszolni. A Népszava nem kapott választ a kormánybiztostól, ahogy a Telex sem.

A hangfelvétel ugyanakkor időközben a Telex szerkesztőségéhez is eljutott.

A Népszava emlékeztetett, a kormány Farkas Félixet szerette volna megtenni a roma nemzetiségi lista vezetőjének, azonban az Országos Roma Önkormányzat Agócs János elnököt választotta helyette, amit végül az Alkotmánybíróság semmisítette meg. A tét pedig egy parlamenti mandátum, ami egy szoros választás esetén akár döntő jelentőségű lehet, ráadásul idő közben a fideszes Lungo Drom és a hozzá átpártolt képviselők kerültek többségbe az országos önkormányzatban, így különös jelentőséggel bírhat Sztojka kijelentése, miszerint változást lát kívánatosnak az ORÖ-ben, később pedig az is elhangzott tőle, hogy „a szószólói választást le kell zárni”.

A beszélgetés végén a kormánybiztos burkoltan meg is fenyegette a megjelenteket, méghozzá azzal:

„BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”.

Sztojka Attila és Orbán Viktor a kormányiztos kinevezése után – Fotó: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság
Sztojka Attila és Orbán Viktor a kormányiztos kinevezése után – Fotó: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Sztojka a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, 2011-ben került be az államigazgatásba, dolgozott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumában is. Tavaly augusztusban nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök roma kapcsolatokért felelős kormánybiztossá. A Belügyminisztérium intézményeként működő Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság kiemelt feladatának tekintette

„az elmúlt időszakban létrehozott felzárkózási intézkedésekre épülő esélyteremtés minél szélesebb körű bevezetését. Sztojka Attila kormánybiztosi kinevezésének célja, hogy az eddigi munkáját nagyobb hatáskörrel végezhesse”

– közölte akkor a szervezet. Azt is hivatalosan közölték, hogy a kormánybiztos tevékenységét személyesen „Orbán Viktor miniszterelnök úr irányítja majd, a feladatok ellátásáért nem részesül juttatásban”. A kinevezésről szóló kormányfői döntés úgy szólt: Sztojka feladata többek között az, hogy „koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet, és kapcsolatot tartson és egyeztessen az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal”.

Éppen ezért fordultunk kérdésekkel a kormányfőhöz, Orbán sajtófőnökéhez, Havasi Bertalanhoz, valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodához is. Tudni szerettük volna, Orbán meneszti-e megbízottját, amennyiben az nem tudja hitelt érdemlően cáfolni a Népszava cikkében leírtakat.

De megkérdeztük a Belügyminisztériumot is, hogy menesztik-e háttérintézményük éléről Sztojka Attilát, valamint, hogy Pintér Sándor belügyminiszter indít-e vizsgálatot például amiatt a kijelentés miatt, miszerint „BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”. Sztojka munkáját egyébként egy ötfős titkárság a Belügyminisztériumban.

Cikkünk megjelenéséig sem Orbán Viktor hivatalától, sem Pintér Sándor tárcájától, de Sztojka Attila főigazgatói titkárságától sem kaptunk választ. Amennyiben bármilyen módon reagálnak megkeresésünkre, frissítjük cikkünket

Hivatali visszaélés és zsarolás gyanúja miatt eközben feljelentést tesz Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az ügyben. Hadházy szerint a módszer nem új, és emlékeztetett arra is, Farkas Flórián a Híd a munka világába program megszavazásáról jegyzőkönyvbe mondta, hogy ez a program azért is van, mert ő megígérte a képviselőknek, hogy munkaszerződést fog nekik adni. Később egy hasonló ügyben, egy másik hangfelvétel ügyében is már nyomozás indult, ott is Farkas Flórián nevében ígértek munkaszerződéseket.

„Amit a Fidesz romapolitikának hív: a legundorítóbb aljasság”

– írta a független képviselő Facebook-oldalán. Eközeben az MSZP arra szólította fel Sztojka Attilát, hogy mondjon le minden kormányzati pozíciójáról, hiszen a kormánybiztos által a hangfelvételen elmondottak nemcsak méltatlanok egy kormányzati tisztségviselőhöz, hanem hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanúját is felvethetik.

A Telex egyébként kérdésekkel fordult az Országos Roma Önkormányzathoz is az ügyben, tudni szerettük volna, hogy nekik milyen információik vannak a találkozóról, hitelesnek tartják-e a hangfelvételt és leiratát, mely ORÖ-képviselőik vettek részt ezen a találkozón, és ki kezdeményezte azt. Arra is rákérdeztünk, mi a véleménye Agócs János elnöknek a személyével kapcsolatban, a hangfelvételen elhangzott kormánybiztosi kijelentésekről. Amint az ORÖ-től választ kapunk, szintén frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!