Gulyás: Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott

2022. január 13. – 11:19

frissítve

Gulyás: Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott
Gulyás Gergely – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tart sajtótájékoztatót a szerdai kormányülés után. Kövesse velünk élőben!

Bár Orbán a szerdai bejelentéséből ezt valóban kihagyta, mondta Gulyás.

A magyar pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna, ha a kenyér árát korlátozzák, ezért csak a lisztét korlátozták.

Márki-Zay Péter vasárnapi kijelentéséről kérdezte Gulyást a Magyar Hírlap újságírója. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arról beszélt vasárnapi videójában, hogy „a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”, akiket ő „nagyra értékel” amiatt, hogy „egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak”. A Fidesz-közeli média azonnal felkapta a szavait, antiszemitizmusról és a zsidók nyilvántartásáról írnak azóta.

„Nem értek egyet azzal, hogy antiszemitizmussal népszerűséget lehet növelni”

– jelentette ki Gulyás Gergely. „Európai kultúrkörben nem szoktunk olyat mondani, amit Márki-Zay Péter megenged magának. Nem tudjuk, mi a motivációja” – tette hozzá.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Minden évben lesz olyan csoport, aki a nyelvvizsga amnesztia mellett lobbizik, de a kormány szerint az a helyes, ha egy diplomás beszél idegen nyelvet, mondta Gulyás.

Így is komoly nyereségük van Gulyás Gergely szerint. A kormány nem kompenzálja a kereskedőket, miután korlátozza hat alapvető élelmiszer árát. Nem jelent szerinte olyan komoly kiesést a kormány döntése, 20 milliárd forintról lehet szó.

A 13. havi nyugdíj veszélybe kerül, ha az ellenzék kerül kormányra, mondta Gulyás.

A ma elérhető legnagyobb garancia a kormánynak egy népszavazás, mondta Gulyás a kormány által gyerekvédelminek nevezett népszavazásról.

De a népszavazás sem fogja megoldani a csörtét az Európai Bizottsággal, mondta a miniszter.

Gulyás októberben felháborítónak nevezte, hogy milyen hosszú a várólista az állami meddőségi centrumokban.

Mindenki ingyenesen jogosult a meddőségi centrumokban való kezelésre, és a lehető leghamarabb meg kell kapnia – mondta a miniszter most.

Az Országgyűlés tavaly tavasszal szavazta meg, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetést végezni. Gulyás Gergely a júniusi kormányinfón azzal indokolta a döntést, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

Gulyás azt mondta, január 15-től az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozik a feladat, és az a kormány elvárása, hogy mindenki rövid határidővel kapjon időpontot. A pénz és a technikai felszerelés adott hozzá.

Világos szabályai vannak az adatkezelésnek, ezt kell betartani, az a helyes, ha valaki le akar iratkozni, akkor le tudjon, reagált Gulyás a Telex cikkére, miszerint többen nem tudnak leiratkozni a kormány hírleveléről, hiába kérik, hogy töröljék a címüket.

A kormány mindig azt mondta, a tesztelés nem megoldás a vírus ellen, és egyébként is sok cég biztosít ingyenes teszteket, válaszolta Gulyás arra, miért nem ingyenes a tesztelés Magyarországon.

Gulyás nem tudja, hogy azt az uniós pénzt, amit az ingyenes tesztelésre adnak a tagállamoknak, a magyar kormány elfogadta-e, és ha igen, akkor azt tényleg az ingyenes tesztelésre fordították-e.

A második oltástól számítva hat hónapig érvényes a védettségi igazolvány, ami február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. A jelenlegi szabályozás szerint nem mehet 500 fő feletti rendezvényre, akinek nincs védettségi igazolványa.

Az ATV a negyedik oltásról is kérdezte Gulyás Gergelyt, miután egymásnak ellentmondó információt lehetett eddig hallani a kormány tagjaitól. Kásler Miklós pár napja arról beszélt, hogy szükség lesz negyedik oltásra, míg Orbán Viktor decemberben még úgy fogalmazott, nem szeretne ementáli sajt lenni.

Az orvossal való konzultáció után bárki kaphat negyedik oltást, az erről szóló szabályozás a héten jelenik meg

– jelentette be a miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás megerősítette, hogy az egészségügyi dolgozóknak egyelőre nem lesz kötelező a negyedik oltás.

Az élelmiszerárstop egyelőre három hónapig tart, ha kell, meghosszabbítják utána, mondta Gulyás.

Mi alapján számolják az október 15-i árakat? Az adott üzletek akkori árainak alapján számolják, mondta Gulyás, hiszen minden üzlet más árakon szerzi be az árut.

A tejtermékekről azt mondta, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos tehéntejre érvényes a rendelkezés, a friss tejekre nem.

Többszintű szigorú szankciók lesznek, ha valaki ezeket nem tartja be, ami pénzbírságtól az eltiltásig terjedhet. A részletes rendelet néhány napon belül megjelenik.

Azért nem döntöttek az áfacsökkentést mellett, mert akkor lényegesen kisebb mértékben csökkentek volna az árak, mondta Gulyás

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A fertőzés az omikronnál elkerülhetetlen. Olyan gyorsan terjed a vírus, hogy nehezen lehet megakadályozni – mondta Gulyás. Figyelik a nemzetközi gyakorlatot, amely azt mutatja, hogy majdnem mindenhol lerövidítették a karanténidőszakot, van, ahol el is törölték. Volt olyan álláspont itthon is, hogy eltöröljék, de konzervatív módon állnak a kérdéshez.

Szentesen leégett tavaly a városi sportcsarnok, ami fontos helyszín volt, ezért a kormány úgy döntött, újjáépítik, és a pénzt is adják hozzá. Amíg az nem épül fel, addig is biztosítják a helyszínt a sportoláshoz, mondta Szentkirályi Alexandra.

Az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai pedig pénzt kapnak ahhoz, hogy a költségtérítéshez biztosítva legyen számukra a forrás.

A kormány tárgyalta a népszavazás és országgyűlési választások kérdését, és örülnek annak, hogy egy nap lesz a kettő, már csak azért is, mert ezzel 7 milliárd forintot spórolnak, mondta Gulyás.

Gulyás szerint érdemes lesz a „szexuális propagandáról” a kampányban beszélni.

Hat élelmiszer árát az október 15-i szinten rögzítették – ismételte meg Orbán Viktor szerdai bejelentését a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tegnap ismertetett hat termék mellett a csirke far-hátat is említette Gulyás.

„Mi mindig is az adócsökkentés pártján álltunk” – fogalmazott. Több termék áfáját már korábban 5 százalékra csökkentették, így szerinte ahhoz nem lehetett érdemben hozzányúlni. Azt is mondta, hogy nem lesz egységár a boltokban.

A benzinárplafon bevált, február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. A kamatstop is bevált Gulyás szerint.

A kormányülésen áttekintették az ország gazdasági helyzetét is. Az év végi gazdasági adatok a vártnál jobbak, rég volt ilyen jó a helyzet. A magyar gazdaság 6,5–7 százalékos növekedést tudott elérni 2021-ben úgy, hogy csiphiány volt, és a járvány miatt az autóipar sem tudott százszázalékosan teljesíteni.

További kormánydöntések:

  • A felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle.
  • Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség öt napra csökken, de csak azoknál áll fenn ez a kötelezettség, akik oltatlanok.

Emellett változik a védettségi igazolvány szabályozása is. Ennek értelmében a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, és pontosítják azt is, hogy ki minősül oltottnak. Részletek ebben a posztunkban >>>

A magyar társadalom 64 százaléka oltott Gulyás szerint, de még mindig lenne kit beoltani. A kormány járványügyi változtatásokat is hozott:

  • A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul,
  • és csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg.
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Gulyás szerint a kórházi kapacitások jók Magyarországon, a normál betegágyak közül 75 százalék szabad, ez 8576 ágy, de szerinte ez a szám növelhető.

Összesen 9 292 805 vakcina van ma az országban, az oltási akció pedig sikeres volt, mondta a miniszter. Ezért meghosszabbítják az oltási akciót februárban.

A magyarországi fertőzések jelentős részét az omikron variáns okozza, a következő hetekben arra lehet számítani, hogy jelentősen emelkedni fog a fertőzöttek száma, mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Gulyás szerint az omikron a korábbiakhoz képest kevésbé súlyos tünetekkel jár, és a halálozások száma sem nő.

Február elsejétől korlátozzák Magyarországon a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. Ezeknek a termékeknek az árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt, jelentette be szerdán Orbán Viktor.

Az alapvető élelmiszerek árainak befagyasztását korábban ebben a cikkben elemeztük.

2022. április 3-án lesz az országgyűlési választás – jelentette be Áder János kedden. A köztársasági elnök arról is döntött, hogy ugyanezen a napon lesz a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása is négy kérdésről. Ennek jogi lehetőségét az Országgyűlés novemberben teremtette meg, amikor elfogadták azt a javaslatot, hogy egy napon is lehessen tartani parlamenti választást és népszavazást.

Február 12-én indul el a hivatalos kampányidőszak, ekkor adja ki a választási iroda az ajánlóíveket azoknak, akik el kívánnak indulni a választáson.

Márki-Zay Péter és az ellenzéki pártok úgy reagáltak, hogy április 3-án leváltják Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét, 11 civil szervezet pedig érvénytelen szavazásra buzdít mindenkit a gyermekvédelmi népszavazáson.

Nézettségtől, népszerűségtől, olvasottságtól függetlenül a kormány előnyben részesíti a kormányinfókon a kormányközeli újságírókat és médiájukat, a kritikus médiumok, például a Telex, hátul kullognak a sorban. Ez derült ki, amikor alaposan végignéztük az összes 2021-es kormányinfót, és feljegyeztük, hogy az eseményt vezető politikusok milyen sorrendben szólították fel a jelen lévő újságírókat. Az M1, a Magyar Nemzet és az Origo vezeti a sort, leghátul pedig a Telex, a 444, a HVG, az Azonnali és a Magyar Hang van.

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

A tavalyi év utolsó kormányinfóján Orbán Viktor válaszolt az újságírók kérdésére. Ekkor jelentette be a miniszterelnök, hogy Novák Katalin lesz a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje.

A sajtótájékoztató legfontosabb pillanatait itt szedtük össze:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!