Civil szervezetek érvénytelen szavazásra buzdítanak a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson

2022. január 11. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

Több magyarországi civil szervezet is érvénytelen szavazásra bíztat a kormány gyermekvédelminek nevezett, április 3-ra kiírt népszavazásán.

Áder János köztársasági elnök kedd délután jelentette be, hogy április 3-ára írta ki az országgyűlési választást, ahogy a kormány által kezdeményezett népszavazást is. Ennek jogi lehetőségét tavaly novemberben teremtette meg az Országgyűlés, amikor megszavazták Volner János javaslatát, hogy egy napon is lehessen tartani parlamenti választást és népszavazást. Korábban ilyen még nem volt Magyarországon.

Miről szól a népszavazás?

Az Országgyűlés november 30-án szavazta meg a gyermekvédelminek nevezett népszavazást, a következő négy kérdés szerepel majd a szavazólapon:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Orbán Viktor szerint a népszavazásra azért van szükség, mert „Brüsszel az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult.” A kérdések értelmét külön cikkben próbáltuk megfejteni, ezt itt olvashatja el.

11 civil szervezet biztat érvénytelen szavazásra

„A népszavazás két okból is különösen aljas. Egyrészt a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI-emberek méltóságát. A szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni. A Fidesz–KDNP-kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre” – áll abban a közös közleményben, amit az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanilla Transznemű Egyesület írt alá.

A szervezetek szerint a legegyszerűbben úgy lehet érvénytelenül szavazni, ha választók az összes népszavazási kérdésnél az „Igen” és a „Nem” karikát is beikszelik. „Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén” – mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!