Kásler: Napi 200 haláleset jöhet, szükség lesz negyedik oltásra

2022. január 10. – 06:07

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődött Magyarországon a járvány ötödik hulláma, és ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházi ápolttal – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki a kórházban kezeltek oltottsági arányáról is beszélt.

A miniszter szerint a negyedik hullám idején, tehát tavaly szeptember 7. és idén január 3. között

  • 456 ezer magyar fertőződött meg, akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre;
  • a kórházba kerültek 60 százaléka oltatlan, 40 százalékuk oltott;
  • 1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni, közülük 70 százalék nem volt oltott, 30 százalékuk felvette a vakcinát.

Január végére az új fertőzöttek száma gyakorlatilag megszűnik, rendkívül alacsony lesz – mondta, a halálozás minimalizálódása februártól várható.

Kásler teljesen biztos abban, hogy számolni kell a negyedik oltás szükségességével.

Ennek időpontja nem négy hónap után várható, mint a második után, hanem hosszabb idővel kell számolni, de biztosabbat csak akkor tudunk majd, ha a harmadik oltás után eltelik négy-öt hónap, és a szakemberek mérni tudnak.

Az omikron variánssal kapcsolatban a miniszter arról beszélt: ennél a változatnál a duplázódási idő két-három nap, rendkívül gyors a terjedése, és a fertőzés dinamikája is rendkívüli. Az omikron változat valószínűleg enyhébb lefolyással jár, különösen az oltottak esetében összehasonlíthatatlanul könnyebb a betegség lefolyása, és sokkal kevesebb az elveszített ember.

Az ötödik hullám idején a napi fertőzések száma elérheti, sőt meghaladhatja a 13 ezret. A napi kórházi betegszám 8-9 ezer, a napi halálozás a csúcson körülbelül 200 lehet – mondta.

Ha arra kíváncsi, miért terjed ilyen gyorsan az omikron, használhatók-e még a kimutatására a gyorstesztek, a vakcinákat kidobhatjuk-e, vagy van még hasznuk, tényleg enyhébb betegséget okoz-e, és ha igen, miért tart tőle ennyire a világ, akkor olvassa el ezt a gyorstalpalót az omikronról!

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom