Novák Katalin államfőjelöltsége volt Orbán kormányinfójának szenzációja

Legfontosabb

2021. december 21. – 13:36

Novák Katalin államfőjelöltsége volt Orbán kormányinfójának szenzációja
Orbán Viktor az év utolsó kormányinfóján a Karmelitában 2021. december 21-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz Novák Katalin családügyi minisztert jelöli államfőjelöltnek. Ezt Orbán Viktor jelentette be a kormányinfón. Az országgyűlési választásokra és az ellenfeleire vonatkozó kérdéseket elhárította, Völner Pál ügyéről az ügyészségi közleményből értesült, a Pegasus-ügyet a kampány részének tartja.

Orbán Viktor a vírus elleni küzdelmet és a gazdaság újraindítását nevezte 2021 legfontosabb eseményének azon a kormányinfón, amit idén már másodszor tartott a miniszterelnök. A júniusi megjelenése váratlan volt, most előre lehetett tudni, hogy a kormányfő tartja a sajtótájékoztatót.

2022-ről elmondta, hogy – bár sok minden múlik a választás eredményén – három pilléren nyugszik majd az év:

  • Szokatlan gazdaságpolitikai lépésekre lehet számítani (például a 25 éven aluliak szja-mentessége).
  • A vírus elleni védekezésre, különösen az év első felében, nagy erőkkel kell készülni, mindez a továbbiakban is oltásalapú lesz. Magyarország a Pfizertől rendelt kilenc és fél millió adag új típusú, az omikron ellen kifejlesztett Pfizer-vakcinát, amit 2022–23-ban kapunk meg, Orbán állítása szerint egy teljesen új uniós beszerzés keretében.
  • A gyermekvédelmi népszavazás is fontos lesz, ez arról dönt, hogy a gyermekek nevelésében van-e kizárólagos joguk a szülőknek.

Orbán az újságírói kérdések előtt örömének adott hangot, hogy a kormány szlogenje a lakodalmak világába is beszivárgott, miszerint „piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra”.

Az újságírói kérdésekre adott legfontosabb válaszok:

  • A Fidesz Novák Katalin családügyi minisztert jelöli köztársasági elnöknek, miután lejár Áder János mandátuma. Novák neve a Fidesz elnökségében merült fel először. A tervek szerint január 1-jén távozna a pozíciójából.
  • Az országgyűlési választásra vonatkozó kérdéseket többnyire elhárította, mondván, választási kérdésekkel csak választási kampányban akar foglalkozni. Márki-Zay Péter jelöltségéről, nevének kiejtése nélkül, annyit mondott, hogy mindig az a főnök, akié a legnagyobb frakció. (Az ellenzéki összefogás legerősebb pártja a jelenlegi helyzet szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció.) A kormány a választásokig tervez jóléti intézkedéseket, de hogy miket, arra nem válaszolt.
  • A kormány soha nem gyakorol nyomást a közmédiára abban, hogy mit tegyen és mit ne tegyen, így kikerülte a választ arra a kérdésre, hogy ezzel a közmédiával lehet-e tiszta az országgyűlési választás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság működése független a kormányétól, így arról sincs véleménye, hogy pofátlan-e Karas Monika volt elnök 41 millió forintos kártalanítása és végkielégítése. A magyar sajtó pluralista, a nyugat-európai hegemonista. A magyar sajtó 50 százaléka konzervatív, a másik 50 százalék liberális, szocialista, progresszív, miegymás.
  • Az Egyesült Államok 2022-es választásokba történő esetleges beavatkozását firtató kérdésére kifejtette, nem tartja szerencsésnek azt a megfogalmazást, hogy a kormány „tart” a választásokba való külföldi beavatkozástól, mert Magyarország egy 1100 éves állam, és már sok mindent átélt. „Egyszerűen csak annyit mondok: jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját. Mind itt lesznek.”
  • Az ellenzék által felvetett, az ellenzéket is megosztó, feles többséggel történő alkotmányozást nem lehet komolyan venni, visszaadja a diplomáját, ha ilyesmi történne.
  • Völner Pál ügyéről azt mondta, hogy arról először az ügyészség közleményéből értesült, és „gondolt egy erőset”. Völner régi harcostársa, és szerinte úgy van rendben, hogy egy ilyen ügyről ő nem értesül hamarabb, mint a közvélemény. A mandátum a képviselőé, arról a pártban nem szavazhatnak, hogy adja vissza. A jogszabályok mindenkit kötnek: államtitkárokat, minisztereket és a miniszterelnököt is. Varga Judit felelőssége nem merült fel.
  • A közelgő kampánynak tulajdonította azt a hírt, miszerint az izraeli Pegasus kémszoftverrel Magyarország köztársasági elnöke és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták. Ha meg akar kérdezni valamit Ádertől, akkor megkérdezi. A Pegasus kémszoftverrel való megfigyelésről a belügyminiszter dönt, Orbán azt kérte, minden olyan eszközzel rendelkezzünk, amivel más európai országok is rendelkeznek.
  • Kövér László az ellenzéket titkosszolgálati vezetők előtt minősítő kiszivárgott beszédéről azt mondta, hogy a szakmai rendezvényre ugyan újságírókat nem hívtak meg, de semmi olyan nem hangzott el, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetett volna.
  • Az Európai Unió helyreállítási alapjának blokkolása az EU jövője szempontjából vet fel kérdéseket. A Bizottság ezt egy eszköznek tekinti, amivel megtámadhatják a magyar kormányt, ezzel az ellenzéket támogatják. Az unió ugyanakkor folyamatosan finanszírozza az országot, csak a negyedik negyedévben 1,4 milliárd eurót utaltak Magyarországnak.
  • A határvédelem költségeiből ki kell vennie a részét az EU-nak, részben vagy egészben Brüsszelnek kell állnia. Már „kütyüket”, kapukat és egyebeket kifizetnek, kerítést még nem, pedig Európa védelméről van szó.
  • A kötelező oltásokat, ismerve a magyar néplelket, nem akarják bevezetni, a kórházi kapacitás elegendő. A harmadik oltásról úgy tudni, hogy a koronavírus omikron variánsa ellen is jó. Bízik benne, hogy a három oltás megfogja a vírust, az nem lenne jó, ha állandóan oltásra kellene járni, és olyanok lennének az emberek, mint az ementáli sajt.
  • Az üzemanyag és a rezsi árát csökkentették, az élelmiszereknél nem terveznek hatósági árat.
  • Ha a Fidesz megnyeri a választást, akkor 2022 második felében emelik a pedagógusok bérét.
  • A Telex azon kérdésére, hogyan változtatta meg az összesen 16, kormányfőként eltöltött év, azt válaszolta: „Abban reménykedem, mint mindenki, hogy javamra változom.”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!