350 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány a rekordméretű hiány és a helyreállítási alap késése miatt

2021. december 9. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

350 milliárd forintnyi beruházást elhalaszt a kormány – derül ki a Pénzügyminisztérium csütörtök esti közleményéből, amelyről a Portfolio számolt be. A lap azt írja, az intézkedés célja, hogy anélkül csökkenjen biztosan idén év végén az államadóssági ráta, hogy közben leapasztanák a költségvetés likvid tartalékait.

A közlemény szerint a hamarosan megjelenő, a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló kormányhatározat rögzíti, hogy az államadósság-mutató csökkenésének a Kincstári Egységes Számla magas szintje mellett kell megvalósulnia. Az intézkedés a kormány várakozása szerint lehetőséget ad az egyensúlyi mutatók javítására, „amellyel erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése”. Az elhalasztandó beruházások listáját a mindössze két bekezdéses közlemény nem tartalmazza.

A lépés hátterében minden valószínűség szerint az állhat, hogy egyensúlyi szempontból aggasztó hírek érkeztek mostanában: novemberben rekordméretűre rúgott az államháztartás hiánya (1009 milliárd forintot tett ki, és az első 11 hónap során összesen 4000 milliárd forintos deficit gyűlt fel), illetve mostanra az is biztossá vált, hogy az idei év végéig már nem kapja meg a kormány a Helyreállítási Alap 326 milliárd forintos előlegét az EU-tól.

Az egyensúlyszámok aggasztó helyzete miatt nemrég Matolcsy György jegybankelnök is azt javasolta a kormányzatnak, hogy halasszák el „a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét”. A Költségvetési Tanács elnöke pedig a Portfolio hasábjain figyelmeztetett: nagyon kicentizett, hogy teljesül-e év végén az alkotmányos adósságszabály.

Frissítés: csütörtök késő este megjelent a Magyar Közlönyben a vonatkozó kormányhatározat, de az elhalasztandó beruházások listája innen sem derül ki. A szöveg felhívja a fejezeteket irányító szervek vezetőit, hogy 350 milliárd forint pótlólagos pénzügyi tartalék képzése céljából a 2021. évi költségvetés végrehajtása során gondoskodjanak arról, hogy a szakmai (nem uniós) fejezeti kezelésű előirányzatok 2021. költségvetési évről szóló beszámoló szerinti összes költségvetési kiadásai ne haladják meg az 1. mellékletben meghatározott összegeket. A mellékletben minisztériumok szerinti bontásban találjuk a célszámokat:

Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!