Nem csoda, hogy kiestünk: mindhárom ellenfelünk korszerűbben kézilabdázott, mint a magyar válogatott

2022. január 19. – 12:26

Nem csoda, hogy kiestünk: mindhárom ellenfelünk korszerűbben kézilabdázott, mint a magyar válogatott
A magyar válogatott játékosai, miután 31-28-ra kikaptak Hollandiától a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 13-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnt, a magyar kézilabdába befektetett milliárdok meghozzák a várt eredményt – de aztán kedd este jött a kijózanodás, a gyorsabban játszó Izland legyőzte a magyar férfi válogatottat, és kiestünk az Európa-bajnokságról. Irreális elvárás volt a legjobb négy közé kerülés, de az sem működik, hogy sosincs elvárás. Komolyan vehető szakmai program nélkül hasonló meglepetések érhetnek minket a jövőben is, mert a riválisok nem tétlenkednek.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a 15. helyen végzett a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, így a csütörtökön kezdődő budapesti középdöntőkben már nem lesz érdekelt. Nemcsak a magyar drukkereknek okozott csalódást a csapat, hanem a szegedi edző Juan Carlos Pastornak is, aki azt sem tartotta kizártnak, hogy eljutunk az elődöntőig, sőt, egy dán újságíró egyenesen a döntőben látta a mieinket. A sort lehetne még folytatni, hogy mennyien érezték a meglepetést a csapatban, és az indoklásban rendre azt mondták: a hazai pálya. Azt most már tudjuk, hogy nemhogy előnyt nem jelentett az atmoszféra, mint 2012-ben a szerbeknek vagy 2004-ben a szlovénoknak, hanem inkább lenyomta a csapatot. Különösen az első meccsen, ami aztán kényszerpályára helyezte a társulatot. Volt már rá példa a múltban, hogy a rendező ország csapata csalódást okoz, nem kell messzebb menni a 2020-as Eb-nél, amikor a nagy reményeket tápláló svédek sültek be – bár ők legalább a csoportjukból továbbléptek.

A csapat egyik legnagyobb ígérete, Máthé Dominik közvetlenül az Izland elleni vereség után azt nyilatkozta, hogy szégyelli magát, ahogy a csapat is. A másik végletet a nyilatkozatskálán a kapitány, Gulyás István jelentette, akinek az csúszott ki a száján, hogy elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel, még ha most keserű is a szánk íze. (Ez kicsit emlékeztet arra, amikor fociban Egervári Sándor a hollandok elleni rossz emlékű 1-8 után beszélt fejlődésről.) Gulyás azzal folytatta, nincs szégyenkeznivalónk a kiesés ellenére, mert tudtuk, mi vár ránk, egy Eb-n kiegyenlített meccsek vannak, és nüanszokon múlt, hogy most nem további négy meccs vár ránk.

Nézzünk meg pár fontos adatot:

  • 31, 30, 31 – a válogatott a három Eb-csoportmeccsen ennyi gólt kapott, vagyis összesen 92-t.
  • 25, 24, 18 – ez a 2020-as Eb három csoportmeccsén a kapott gólok száma, összesen 67, Izlandtól most 31-et szedett be a csapat, két éve tizennyolcat.

„A másik három csapathoz képest lassú a kézilabdánk, és mégis kétszer is 30 feletti gólt kaptunk. Sokszor hallottuk a játékosoktól, hogy nem leptek meg minket az ellenfelek, tudtuk, mit fognak csinálni, és mégis végig tudták csinálni az előre elképzelt akcióikat. A legfontosabb kérdést kell majd tisztázni, miért nem tudtuk megállítani a riválisokat, ha tudtuk, mit tesz. A védekezés mozgékonysága nem fejlődött a két évvel ezelőttihez képest, itt előrelépés egyáltalán nem tapasztalható. Két éve lényegesen offenzívabb volt, akkor megelőztünk, most leginkább reagáltunk. A védelem közepe sem teljesített a legjobban, de nincsenek megfelelő, gyors lábú védekező játékosok mellettük sem, kettesben.

A kapusaink nem hoztak extrát, de nem védtek kifejezetten rosszul sem. Amikor mi meccseket nyerünk, akkor általánosan jellemző, hogy a kapuban extrát látunk a 60 perc egyes szakaszaiban. Izland ellen heteseket védtek, és mégsem kapott lendületet ettől a csapat, mert a gépezet most nem működött olajozottan, emiatt nem jelentett egy-egy bravúr fordulópontot”

– állapította meg Borsos Attila korábbi válogatott játékos, televíziós szakértő.

A sok újonccal és fiatallal felálló horvátok támadásban nem kápráztattak el eddig senkit, de a védekezésük kemény, dinamikus és feszes volt, akárki is legyen benne. És ez az alapja mindennek.

Borsos úgy látja, hogy ez a csapat nem volt messze a tudásának maximumától, bár nagyon örülne neki, ha még volna bőségesen rejtett tartalék. Nem gondolja, hogy szégyellnie kellene magát a társaságnak, noha összességében csalódást okozott neki is a játék. Azt nem tudja megítélni, mekkora hátrányt jelentett az, hogy Chema Rodriguez a kezdés előtt három nappal esett csak be, mert a családjában koronavírusos megbetegedések voltak. Már nem tudjuk meg, hogy ha végig ott van a felkészülés alatt, akkor milyen arcát mutatja a csapat.

Nagy László alelnök kifaggatja Nagy László edzőt

Az eddigi két tornán jól működött a háromfős szakmai stáb, amiben a szakágért felelős alelnök, Nagy László is helyet kapott. Most viszont az alelnöknek úgy kell válaszolnia a kudarcot firtató kérdésre, hogy annak ő is aktív részese volt. Már ha feltételezzük, hogy az elnökség részletes és alapos beszámolót akar. Mivel Nagy emellett még veszprémi sportigazgató is, az a kérdés is időszerű, hogy a veszprémi Ligetvári Patrik integrálása miért nem sikerült jobban, és Sipos Adrián miért játszott a tudása alatt. Ligetvári szimbólum is, mert az U18-as Eb-ezüstérmes csapat egyik legjobbja volt 2014-ben, és pillanatnyilag ezt a korosztályt egyedül ő képviselte a tornán, noha az volt az egyik legígéretesebb generáció.

Borsos azt gondolja, hogy a mieink játéka a beálló megjátszására és a távoli zónákból eleresztett lövésekre korlátozódik. Távolról, 9-10 méterről könnyű hibázni, onnan már az 50 százalékos hatékonyság is nagy érdem egy meccsen.

„Ez a két elem kevés, csökkentett veszélyt jelentünk. A betörések, lerohanások, a gyors középkezdések utáni akciók és a szélekre lehúzott labdák nálunk alig jelentkeznek. A 7-6 elleni játék pedig egyszer sem. Hogy a válogatott ereje középre koncentrálódik, nem egyedi, már francia gólkirály voltam, amikor egy válogatott meccsen kétszer dobhattam kapura, akkor is a belső posztokra helyeződött a hangsúly. Abszolút igaz, hogy mindhárom rivális korszerűbb kézilabdát játszik a magyarnál. A lábmunka, gyorsaság, cselezés, kombinációk, a játékterület kihasználása, ezen a téren előttünk járnak. Nem voltak figuráink, a góljaink jelentős része egyéni akciók után született, megkockáztatom, a nyolcvan százaléka. Csapatszinten kevesebbet mutattunk, mint két éve az Eb-n és a tavalyi vb-n.”

Már az Európa-bajnokság előtt külön kitért Máthé Dominik szerepére, amikor megjegyezte, hogy még nem a PSG játékosa, noha már átigazolta a francia sztárklub, ezért nem lehet tőle folyamatosan kimagasló teljesítményt várni. Máthé túl sokat foglalkozott a közönség hergelésével, az ünnepléssel, ahelyett, hogy időben visszafutott volna. (Nem csak ő volt ebben ludas, Elísson kedden dobott egy olyan gólt, amikor már a hálóban volt a labda, de a hozzá legközelebb álló magyar játékos is öt méterre állt tőle. És mivel összességében egy találat döntött, minden ilyennek jelentősége van.)

Máthé Dominik és Dani Baijens a kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott Magyarország–Hollandia-mérkőzésen 2022. január 13-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Máthé Dominik és Dani Baijens a kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott Magyarország–Hollandia-mérkőzésen 2022. január 13-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

„A 22 éves Máthé jelenlegi tudása ennyi. Még nem húzott le két teljes szezont a BL-ben. Stabilitás, megfontoltság, racionalitás – ezekre a tulajdonságokra lesz majd szüksége a jövőben. Hetest ki lehet hagyni, az izlandiak is megtették. De nem úgy kellett volna dobni abban a téthelyzetben, ahogy ő tette. A kapus megmozgatása helyett egy azonnali dobást választott, és nem helyezte jól a labdát” – hangzott Borsos értékelése.

Szomorúan konstatálta ugyanakkor azt is, hogy a magyar szakmai stáb elfelejtett időt kérni a második félidőben, noha korábban időkérés után kétszer is lőttünk gólt. A portugálok ellen egy gyors időkérés utáni akció hozta meg a győzelmet Máthé lövésével, Izland ellen Bodó vágta be a labdát az első félidő végén. Bóka hibája nyilván feltűnőbb, amikor a vonalra lép ziccerben, de a kispadról is több segítséget várt volna a kiélezett helyzetekben. Egyszerűen luxus bent hagyni két időkérést, amikor már az is segítség lehet, ha a csapat a nagy rohanás közben kifújja magát.

A szurkolói szemléletben mindenképp él, de olykor még a játékosok is utaltak az íratlan szabályra, hogy a játékvezetők a hazai pályán játszó csapatot segítik. Borsos szerint nem panaszkodhatunk a játékvezetőkre, még úgy sem, hogy kedden 8-2 volt a hetesek aránya az ellenfélnek.

A három meccs alapján elmondható, hogy hátrányosan semmiképp sem érintett bennünket a bíráskodás, még ha ezt a látszatot igyekszik is kelteni a média egy része. Egyetértett azzal, hogy az előző két tornán azért is volt gördülékenyebb és bátrabb a játék, mert nagy elvárás nélkül mentek ki a pályára a játékosok.

„Most megérkezett a tét, de a végtelenségig nem lehet arra játszani, hogy nincs elvárás, mert elvárás nélkül értelmetlen az élsport. Az ugyanakkor irreális elvárás volt, hogy a négy közé menjünk, mert a dán és a francia csapat sokkal jobb nálunk. Azt sem állíthatjuk, hogy a jelenlegi tudásunkkal, ha ezek a meccsek máshol vannak, akkor nem kaptunk volna-e ki jobban.”

A sportágban örök vitatéma a kiválasztás, hogy a 172 centis holland Luc Steinst eltanácsolták volna-e a magyar edzők. Itthon általában a nagy lövőket keresik, nem pedig a cselezni is jól tudó játékosokat, míg a három ellenfélnél ezt is láthattuk. Magnussonnak volt egy olyan villámgyors csele kedd este, amikor a védőjét egy pillanat rázta le magáról, és máris a kapussal állt szemben (be is dobta).

Borsos úgy látja, hogy a problémák ellenére van jövőképe a csapatnak, de a védekezés rendbetétele alapvető fontosságú lesz. Jövőre Lengyelország és Svédország rendezi a világbajnokságot, a mostani gyenge szereplés miatt várhatóan nem leszünk kiemeltek a selejtező sorsolásnál, és akár a hollandokkal, akár Izlanddal összefuthatunk egy oda-visszavágós párharcban.

Politikai vonzat

„Hú, de jó, hogy most nem tőlem kérdezi meg a miniszterelnök, mi volt ez” – a mondat a sportág egyik korábbi vezetőjétől származik, és még a múlt csütörtökön hangzott el, amikor a hollandok 31-28-ra verték a mieinket a 100 milliárdból felhúzott MVM Dome nyitómeccsén. A tévékamera megmutatta, hogy Orbán Viktor is ott volt a helyszínen, Kocsis Máté kézilabdaelnök társaságában. Nem tudni, a kormányban milyen várakozással tálalták ezt az eseményt, de Kocsis kellemetlen kérdésekre számíthat a napokban. Alapesetben egy drukkernek nem is kellene tudnia, ki a szövetség elnöke, nálunk egészen más a helyzet.

Orbán Viktor és Kocsis Máté a Hollandia elleni mérkőzésen – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
Orbán Viktor és Kocsis Máté a Hollandia elleni mérkőzésen – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

A magyar politika 2010-től stratégiai ágazatként tekint a sportra, eközben csak azt felejtette el, hogy számon is kérjen, ha már minden támogatást megad.

De létesítmények, a szurkolók nem lőnek gólt.

Az edzők, akiknek játékosokat kellene nevelni, jobban keresnek, mint valaha, csak a legfontosabb feladatuknak nem tesznek eleget, játékost nem nevelnek. Hollandia és Portugália végrehajtott egy szakmai koncepciót az elmúlt bő 10 évben, az eredményét látjuk. A hazai koncepciónak viszont az önámítás az egyik legfontosabb szelete. Eközben milliárdokkal támogatják adófizetői pénzből a 2013-ban megalapított Nemzeti Kézilabda Akadémiát, amelyik egy játékost adott az Eb-re, a szerb válogatottban játszó Uros Borzast. Két éve már taobébikről beszéltek kormányoldalon pár sikeres meccs után, most nem látni, ki vállalja a felelősséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!