Kerti parti hozta el Boris Johnson legsúlyosabb válságát

Legfontosabb

2022. január 17. – 13:04

Kerti parti hozta el Boris Johnson legsúlyosabb válságát
Óriásplakát Manchesterben 2020 novemberében a koronavírus-járvány miatti második lezárás alatt – Fotó: Oli Scarff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit kormányfő regnálása eddig is a formális és informális szabályok rutinszerű és gyakran nyílt megszegésétől és az ehhez köthető botrányoktól volt hangos. Egyes jelek szerint azonban Johnson most olyan ügybe keveredett, amelyből nem tudja egyszerűen kivágni magát: az utóbbi hetekben kismillió sajtóértesülés, videó és fénykép került nyilvánosságra arról, hogy a miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben magasról tettek a szigorú járványügyi korlátozásokra, és vígan buliztak munkahelyükön, miközben a kormány hivatalosan betiltott mindennemű társas összejövetelt.

Az ellenzék azzal vádolta a kormányfőt és környezetét, hogy törvényen felülinek tartja magát, és Johnson és beosztottjai viselkedése a sajtóban és a közösségi médiában is elemi felháborodást váltott ki a járványügyi intézkedésekbe, valamint a gazdasági problémákba belefáradt britek körében.

A botrány erősen felgyorsította Johnson népszerűségvesztését, és a kormányzó Konzervatív Párt támogatottságát is sokéves mélypontra taszította.

Ennek fényében a párton belül is megindult a helyezkedés, és már egyes párttársai is Johnson lemondását követelik.

Ugyanakkor a hírek szerint Johnson ellentámadásra készül, és a miniszterelnöki hivatal lefejezésével és a járványügyi szabályok lazításával próbálna menekülni a negatív publicitás elől. Ezzel együtt egy belső vizsgálat, a rendőrség esetleges beavatkozása, illetve a pártbéli hangulatváltozás keresztül húzhatja a számításait, esélyeit pedig az sem javítja, hogy az Egyesült Királyságban még a kisiskolások is arról beszélnek, hogy le fog-e mondani.

Rengeteget buliztak a lockdown alatt

A botrány azzal indult, hogy több brit lap forrásai szerint 2020. december 18-án a miniszterelnöki hivatal, a Downing Street 10 dolgozói karácsonyi bulit tartottak az intézményben. Egy forrás azt mondta a BBC-nek, hogy volt étel, ital, játékok, és az egész jóval éjfél utánig nyúlt. Dacára annak, hogy ebben az időszakban nagyon szigorú járványügyi intézkedések voltak életben, amelyek alapján a különböző háztartásban élők zárt térben nem tarthattak társasági összejöveteleket, és szabadtéren is csak hatan találkozhattak. Kifejezetten munka céljából lehettek kivételek, de a karácsonyi időszakra vonatkozó kormányzati iránymutatás külön kitért arra, hogy „nem szabad munkahelyi karácsonyi ebédet vagy partit tartani”.

Bár a hivatal eleinte tagadta, hogy buliztak volna, pár napra rá előkerült egy videó, amelyen Allegra Stratton szóvivő és a kommunikációs stáb több tagja is a karácsonyi buliról viccelődött. Stratton a videó kikerülésének másnapján könnyek között mondott le a kormányzati pozíciójáról. Azóta számos további, hasonló Downing Street-i partiról derültek ki hírek és fotók, ezekről itt írtunk korábban részletesebben.

  • A Guardian által közzétett fotók szerint Johnson részvételével borozgatós kerti partit tartottak a hivatalban 2020. május 15-én, az első nagy járványügyi lezárások idején, amikor a hasonló összejöveteleket tiltották a brit járványvédelmi szabályok. A brit sajtó szerint Johnson kifejezetten propagálta ezeket a pénteki borozásokat, hogy a hivatal dolgozói kieresszék a gőzt.
  • Egy, az ITV által megszerzett meghívó szerint pár nappal később Johnson személyi titkára, Martin Reynolds száz embert hívott meg a Downing Street 10 kertjébe, hogy „kihasználják a jó időt” – miközben a korlátozások még mindig érvényben voltak. A meghívóban ráadásul az állt, mindenki „hozza a saját piáját”, azaz nehéz lenne munkaügyi eseményként hivatkozni a dologra.
  • 2020. november 13-án, egy héttel a járványügyi korlátozások ismételt szigorítását követően a BBC szerint Johnson későbbi felesége, Carrie Symonds és a miniszterelnöki hivatal pár munkatársa összejövetelt tartott Johnsonék lakásán.
  • 2020. november 27-én a Daily Mirror szerint egy munkatársuk búcsúztatása alkalmából zsúfolódott össze mintegy 50 ember egy terembe a hivatalban, az eseményen Boris Johnson mondott pohárköszöntőt. De erről források azt mondták, hogy a rezidenciára menet állt csak meg rövid időre.
  • Decemberben a Times, az ITV és a Daily Mirror forrásai és képi bizonyítékai szerint a fent említett, december 18-i karácsonyi buli mellett egy karácsonyi kvízt is tartottak a miniszterelnöki hivatalban. A december 15-i kvízbe a képek alapján Johnson maga is bekapcsolódott egy időre.
  • December 17-én a kabinetirodában tartottak egy bulit, ahol az államigazgatás Covid-ügycsoportjának vezetőjét, Kate Josephet búcsúztatták, aki a járványügyi korlátozások kidolgozásáért is felelős volt. (Joseph azóta a sheffieldi önkormányzat vezetője, az ügy miatt többen lemondásra szólították fel.)
  • Több másik, 2020. decemberi összejövetelre is fény derült: a Konzervatív Párt székházában, valamint az oktatási minisztériumban és a közlekedési minisztériumban is tartottak bulikat. Ekkor is szigorú járványügyi korlátozások voltak érvényben az országban, így a hasonló bulikra is tilalom vonatkozott.
  • A Telegraph szerint 2021. április 16-án két további partit is tartottak a hivatalban, miközben az ország Fülöp herceg (II. Erzsébet királynő férje) halálát gyászolta. A járványvédelmi szabályok ekkor is tiltották a nagyobb beltéri gyülekezést.
  • A színes beszámolókból pedig olyan részletek is kiderültek, mint hogy a dolgozók aktatáskában hordták a piát a Downing Street 10-be, a pincében táncoltak, és állítólag Johnson lányának kerti hintáját is összetörték.
Újságos stand a Downing Street-i karácsonyi parti miatt kipattant botrány másnapján – Fotó: Peter Patson / Eyepress / AFP
Újságos stand a Downing Street-i karácsonyi parti miatt kipattant botrány másnapján – Fotó: Peter Patson / Eyepress / AFP

A bürokrácia vizsgálódik

Johnson a múlt héten a parlamentben nagy nehezen elismerte, hogy részt vett a 2020. májusi kerti partin, és bocsánatot kért viselkedéséért, bár közben azzal hárított, hogy az értelmezése szerint egy munkaügyi esemény volt. A Downing Street emellett a királynőtől is bocsánatot kért az áprilisi, a jelentések szerint erős alkoholfogyasztással járó bulik miatt, bár azt állítják, ezeken Boris Johnson nem vett részt.

A partik ügyének kivizsgálásával Sue Grayt bízták meg, aki a kabinetiroda egy veterán tagja, és korábban a brit bürokrácia etikai ügyekben illetékes vezetője volt. Grayt egyes politikusok és kollégák „fő inkvizítorként”, „helyettes istenként” írták le, Oliver Letwin konzervatív politikus pedig állítólag azt mondta róla: „Pontosan két évembe telt, mire világossá vált számomra, ki vezeti Nagy-Britanniát. A mi nagy Egyesült Királyságunkat valójában teljes egészében egy Sue Gray nevű hölgy irányítja, aki az etikai ügyek vagy mi a fene felelőse a kabinetirodában – amíg ő bele nem egyezik, semmi nem történhet.”

Gray a közelmúltban buktatott már nagy halat: ő volt a felelőse annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként 2017-ben lemondani kényszerült Damian Green, aki a miniszterelnök-helyettesnek megfelelő első kabinettitkári tisztséget töltötte be. Green veszte az lett, hogy 2008-ban egy rendőrségi vizsgálat pornót talált a hivatali gépén, ő pedig letagadta, hogy erről tudott volna – Gray pedig kinyomozta, hogy hazudott. Egy másik vizsgálatban Gray megbízhatónak ítélt egy, Greennel szembeni szexuális zaklatási vádat is.

Ugyanakkor a Gray személyéről szóló beszámolók kiemelték, hogy az előző ügyekkel szemben jelen esetben a főnöke, valamint a főnöke főnöke után kell nyomoznia. Eredetileg felettese, Simon Case lett volna a partik ügyében indított vizsgálat vezetője, de miután a december 17-i buli Case hivatalában történt, nyomozóból ő is a vizsgált személyek közé került. Boris Johnson pedig Case közvetlen felettese, azaz Sue Gray vélhetően komoly ellenszélben fog dolgozni.

A vizsgálat célja, hogy megállapítsák, munkaügyi összejövetelek voltak-e a kérdéses események, vagy sem.

Belső helyezkedés

Johnsont másik irányból a pártján belülről érték potenciálisan gyorsabb és súlyosabb politikai következménnyel járó támadások. Féltucat konzervatív parlamenti képviselő már lemondásra szólította fel a kormányfőt, és többek között Iain Duncan Smith volt pártelnök, valamint a járvány alatt ikreit elvesztő Guy Opperman nyugdíjügyi miniszter is bírálta a miniszterelnököt. Tobias Ellwood, a parlament védelmi bizottságának vezetője pedig azt mondta, a miniszterelnök „vagy vezessen, vagy álljon félre”.

Ugyanakkor azt, hogy mekkora erőt jelent hat képviselő, jelzi, hogy a párt parlamenti frakciójának 361 tagja van, és már a pártbéli bizalmatlansági indítványhoz is legalább 15 százalékuk, azaz 54 képviselő beadványa kellene az illetékes bizottságnál. Johnson megbuktatásához pedig egy párton belüli szavazás esetén értelemszerűen a többségük, ami a botrány jelen pontján még messze van. Bár az nem nyilvános, hogy hányan csatlakoztak a bizalmatlansági indítványhoz, sajtóhírek szerint egyelőre nagyjából 20 tory képviselő fejezte ki, hogy Johnson távozását akarja.

A név nélkül nyilatkozó toryk közül mindenesetre sokan pesszimisták Johnson túlélési esélyeit illetően, noha a kabinettagok többsége nyilvánosan összezárt mögötte. A Financial Timesnak egy meg nem nevezett miniszter azt mondta, hogy a kormány tagjai két csoportra oszlanak: azokra, akik szerint Johnson hamarosan le fog mondani, és azokra, akik szerint valamivel később lesz kénytelen megtenni ezt. A miniszterelnök egy szintén név nélkül idézett régi támogatója pedig arról beszélt a lapnak, hogy Johnsonnak „kész, vége”.

A pártban már megindult a helyezkedés, „elindultak a beszélgetések” arról, hogy kik indulnak majd Johnson posztjáért. A fő esélyesek a pletykák szerint Rishi Sunak pénzügyminiszter és Liz Truss külügyminiszter lehetnek, írta a lap. A Guardian pedig egy potenciális kimenetelként hozta fel, hogy a párt befolyásosabb szereplői lemondásra kényszeríthetik Johnsont, ahogy elődje, Theresa May is a belső nyomás és a brexithez kötődő folyamatos betlik kombinációja miatt volt kénytelen lemondani.

Oliver Dowden, a Konzervatív Párt elnöke ugyanakkor arról beszélt a hétvégén, hogy bár őt is felháborítják a bulik, biztos benne, hogy Johnson őszintén sajnálja a történteket, és lépéseket fog tenni, hogy felszámolja azt az irodai kultúrát, amely ezekhez a szabályszegésekhez vezetett. Más szóval a pártvezetés még kitart mellette – dacára annak, hogy Dowden szavaival ellentétben Johnson politikájának a kezdetektől alapvető eleme, hogy magasról tesz a formális és informális szabályokra.

Mások úgy vélték, hogy ha Sue Gray vizsgálata nem állapítja meg Johnson személyes felelősségét, és a kormányfő el tudja vitetni a balhét beosztottjaival egy nagyobb személyi átalakítás keretében, túlélheti a botrányt.

Egyes értesülések szerint Johnson hivatala rituális lefejezése mellett a maradék járványügyi korlátozások feloldásával próbálja majd helyrehozni renoméját. „Már jó párszor leírták, de mindig összeszedte magát” – fogalmazott a Financial Timesnak egy pártbéli támogatója.

Boris Johnson érkezik a londoni alsóházi ülésterembe – Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP
Boris Johnson érkezik a londoni alsóházi ülésterembe – Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP

63 százalék lemondatná

Ugyanakkor a közvélemény-kutatások szerint jelentős, és gyorsan növekszik azok tábora, akik szerint Johnsonnak mennie kell: a YouGov felmérései szerint a múlt hét elején még 56, a hét végére már 63 százalék gondolta úgy, hogy nincs visszaút a kormányfő számára. Johnson népszerűsége is történelmi mélypontra esett: mindössze a britek 20 százaléka van jó véleménnyel róla, miközben 72 százalék tartja rossznak a kormányzást.

Bár Johnson számai egy ideje romló tendenciát mutatnak, az utóbbi hetekben még a korábbiaknál is erősebb ütemben esett népszerűsége. Ehhez a botrányok mellett

hozzájárult a járvány gyakran hektikus kezelése, az infláció elszaladása és az energiaárak gyors növekedése is, miközben az ellenzék az egészségügy szétverésével vádolja a kormányt.

A Konzervatív Párttal szembeni hangulatváltozást már jelezte egy decemberi időközi választás, ahol a párt hatalmas meglepetésre egy 200 éve biztos parlamenti mandátumot bukott el a liberális demokratákkal szemben. Azóta tovább romlott a helyzet: a Munkáspárt a különböző felmérések szerint kb. 8 százalékponttal verné a torykat, ha most vasárnap voksolnának a britek; november óta a konzervatívok támogatottsága jó tíz pontot esett, miközben a Munkáspárté enyhén nőtt.

Utoljára 2014-ben fordult elő, hogy a Munkáspártot stabilan erősebbnek mérték a konzervatívoknál, bár akkor a 2015-ös választásra összeszedték magukat a toryk (és az sem mindegy, melyik egyéni körzetekben gyengültek vagy erősödött ellenzékük). E tekintetben most Boris Johnson javára szól, hogy elvben 2024-ben tartják a következő parlamenti választást, azaz még van ideje újra összeszedni magát, már ha párttársait meg tudja győzni.

Feljött a Munkáspárt, de egyelőre nem rajtuk múlik

Keir Starmer, a Munkáspárt elnöke azt mondta, hogy Johnson erkölcsi szempontból elvesztette felhatalmazását, nem képes az ország vezetésére, ezért nemzeti érdek, hogy lemondjon. „Miközben a brit lakosság döntő többsége betartotta a szabályokat, amelyeket a kabinet hozott, a kormány és a miniszterelnök a Downing Streeten bulizott. Úgy gondolom, hogy ez hozzájárult a (koronavírus okozta) stresszhez, hiszen most sokan azt kérdezik maguktól, miért kellett nekem (betartanom a szabályokat), ha nekik nem?” – mondta egy hétvégi rendezvényen.

Ettől függetlenül a Munkáspártnak nincs eszköz a kezében Johnson elmozdítására, és a jelek szerint elsősorban a közvélemény megdolgozásában bíznak. A legnagyobb ellenzéki párt nem támogatja a liberális demokraták által a múlt héten a parlamentben benyújtott bizalmatlansági indítványt sem, miután korábbi tapasztalatok szerint a parlamenti bizalmatlansági indítvány erősíti a konzervatív pártegységet és feltüzeli a tory választókat. (Míg a konzervatív párt belső indítványa Johnson pártbéli lecseréléséhez vezetne, ez utóbbi a kormány lemondásához és új választások kiírásához, ami nem érdeke a Johnsonnal elégedetlen konzervatívoknak sem.)

Egyesek szerint az is elképzelhető, hogy a rendőrség beavatkozása hoz fordulatot, azonban a londoni hatóságok még nem nyitottak nyomozást az ügyben, és korábban kijelentették, hogy a járványügyi szabályok múltbéli megsértéséért más esetekben sem kezdtek vizsgálatot. Mindazonáltal a Johnson személyi titkára által kiküldött meghívó ügyében már érdeklődtek a kabinetirodánál, tehát még nem kizárható, hogy a közfelháborodás hatására lesz valamiféle eljárás a bulik ügyében. Starmer ezen felbuzdulva egy hétvégi nyilatkozatában törvényszegéssel vádolta Boris Johnsont, és közölte, hogy nyomozás nélkül is világos, mi történt.

A Daily Mail közben Starmerről is lehozott egy képet, amelyen sört iszik egy irodában párttársaival, de a Munkáspárt szerint nem buliról, hanem egy megbeszélésről volt szó; a sztori pedig egyelőre nem kapott nagyobb visszhangot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!