Borozgatós kerti találkozó volt a brit kormányfőnél tavaly májusban, amikor még mindenkit arra kértek, ne csoportosuljanak sehol

2021. december 19. – 22:35

Másolás

Vágólapra másolva

Borozgatva tartottak munkagyűlést Boris Johnson brit miniszterelnök munkatársai még tavaly májusban a Downing Streeten, legalábbis egy, a Guardian birtokába jutott fotó szerint. A lap arról ír, hogy a kép újabb kérdéseket vethet fel arról, mennyire vette komolyan a kormányfő a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseket.

Korábban a lap az Independenttel való közös oknyomozása után arról számolt be, hogy a miniszterelnök Downing Street-i rezidenciáján 2020. május 15-én egy olyan összejövetelen vett részt, ahol borokat és más szeszes italokat, valamint pizzát is felszolgáltak. Bár a miniszterelnök szóvivője szerint ezen a találkozón Johnson csak a munkatársaival dolgozott, a lap szerint ez a kép alapján megkérdőjelezhető, és inkább lehet szó egy baráti találkozóról.

A képen az látható, hogy Johnson, a felesége, valamint az újszülött gyerekük mellett a kormányfő munkatársai csoportokba verődve, láthatóan egymástól 2 méternél közelebb beszélgetnek egymással a rezidencia teraszán és az udvaron.

A lap szerint az összejövetelt a miniszterelnök azért hívta össze, mert „megérdemelnek egy italt a koronavírus elleni küzdelemre”, egyes munkatársai pedig egészen késő estig a rezidencián maradtak.

Mindez akkor történt, amikor még nem oldották fel Nagy-Britanniát a legelső járványhullám korlátozásai alól: zárva voltak az iskolák, a kocsmák, az éttermek, két külön háztartásból pedig csak két ember találkozhatott egymással élőben, csak a szabadban, betartva a kétméteres távolságtartást. Sőt, a találkozó napján Matt Hancock egészségügyi miniszter külön arról tartott sajtótájékoztatót, hogy senki ne használja ki a májusi hétvégére érkező jó időt a csoportos találkozókra – majd Hancock ezután egy rövid időre megjelent a Downing Street-i kertipartin is.

Angela Rayner, a Munkáspárt vezetőhelyettese szerint a Guardian által kiszivárogtatott kép „egy pofon a briteknek”:

„Boris Johnson úgy vezeti a kormányát, mintha külön szabályok vonatkoznának rájuk, és külön mindenki másra. Teljesen alkalmatlan a kormányfő az országunk vezetésére.”

Ez a vélemény ugyan nem meglepő az ellenzéki vezetőtől, de Boris Johnsont már a saját pártjában is egyre több kritika éri, miután egyre elégedetlenebbek a képviselők az elmúlt hetek botrányai, és egy súlyos időközi választási vereség miatt. Az elmúlt heteket Johnson miniszterelnökségének legnehezebb időszakának nevezték:

  • az omikron-variáns miatt tervezett korlátozások bevezetése előtt szivárogtak ki információk egy karácsonyi partiról,
  • majd újra képbe került a Downing Street-i rezidencia felújításának ügye,
  • egy közel kétszáz éve stabil tory bástyának számító körzetet buktak el a konzervatívok a szerdai időközi választáson,
  • majd pénteken lemondott a miniszterelnök kabinetfőnöke, akit megbíztak a tavaly karácsonyi buli ügyének kivizsgálásával is – miután kiderült, hogy ő is bulizott.

Több magasrangú konzervatív politikus is arról beszélt a napokban, hogy Boris Johnsonnak „még egy dobása van, aztán vége”. Az, hogy ezt az utolsó esélyt eljátszotta-e most a tavaly májusi kertiparti kiszivárgásával, az kiderülhet a jövő héten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!