Boris Johnsonnak „még egy dobása van, aztán vége”

2021. december 18. – 06:56

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzó brit Konzervatív Párton belül nő az elégedetlenség a Boris Johnson kormányfő körüli botrányok miatt. A kormánypártot a választók egyre kézzelfoghatóbban büntetik: a héten a konzervatívok egy olyan választókörzetet veszítettek el időközi választáson, amelynek korábban, 1830 óta mindig tory képviselője volt.

A péntek este hivatalossá vált végeredmény szerint a nyugat-angliai North Shropshire választókerületben a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan győzött – írja az MTI. Magát az időközit is egy botrány miatt kellett kiírni, a korábbi képviselő, a konzervatív párti Owen Paterson súlyos lobbiügyekbe keveredett, ellene parlamenti vizsgálat indult, ezért le kellett mondania képviselői mandátumáról.

North Shropshire egy olyan nyugat-angliai térség, amely egységesen vagy több részre osztva, néha más elnevezéssel, de valamilyen formában az 1830-as évek óta létezik parlamenti választókerületként, és az azóta eltelt csaknem két évszázadban mindig konzervatív párti képviselője volt. A csütörtökön tartott választást azonban jelentős előnnyel a Liberális Demokraták jelöltje nyerte.

Helen Morgan, a térség új képviselője a hivatalos eredmény pénteki kihirdetése utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott: North Shropshire népe az egész brit nép nevében szólt, és „azt üzente Boris Johnsonnak, hogy a buli véget ért”.

A nap folyamán a Konzervatív Párt több vezető képviselője is ugyanilyen vagy hasonló értelmű üzenteket fogalmazott meg Johnson címére. Sir Roger Gale, a párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki csaknem negyven éve képviseli délkelet-angliai választókerületét a londoni alsóházban, péntek este a BBC rádiónak azt mondta: Boris Johnsonnak „még egy dobása van, aztán vége”. Ruth Davidson, a Konzervatív Párt skóciai tagozatának volt vezetője is arról beszélt, hogy Johnsonnak „még egy utolsó esélye” van a bizonyításra.

A legnagyobb botrányt jelenleg az okozza a brit belpolitikában, hogy egybehangzó sajtóértesülések szerint tavaly, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt akkori szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. Johnson többször is határozottan cáfolta, hogy a Downing Street-i stáb bármilyen akkori előírást megsértett volna, de a partiról szóló értesülések makacsul tartják magukat, sőt, épp pénteken a miniszterelnök kabinetfőnökének, Simon Case-nek is le kellett mondania, mert miközben az ő feladata volt a tavalyi zárt körű partikkal kapcsolatos vizsgálat vezetése, kiderült, hogy az ő irodájában is tartottak ilyen bulit.

A történtekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Elemezésünkben arra jutottunk: noha még rengeteg részletet nem tudni, az egész botrány azért is csapódik le különösen kínosan, mert Johnson pont szerdán jelentette be az új járványügyi korlátozásokat. A torykon belül alapból sem mindenki értett ezzel egyet – az intézkedéseket a párton belüli lázadás miatt csak ellenzéki szavazók támogatásával tudták átvinni az alsóházon –, mások pedig azt kérdőjelezték meg, hogy sikerül-e rávenni az embereket az intézkedések betartására, ha úgy tűnik, mintha tavaly pont azok kezelték volna lazán ezeket, akik meghozták és kommunikálták a szabályokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!