Közel kétszáz évig tartott választókerületet veszített el botrányok közepette Boris Johnson pártja

2021. december 17. – 11:45

Közel kétszáz évig tartott választókerületet veszített el botrányok közepette Boris Johnson pártja
Helen Morgan a győzelem bejelentése után – Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnökről az utóbbi hetekben újabb és újabb kínos ügyek derültek ki, így már pártjában is egyre nagyobb vele szemben az elégedetlenség. A mostani elsöprő vereség jelzés lehet, hogy az angolok nagy része már nem vevő a politikájára.

Közel tizennyolcezer szavazattal tizenkétezer ellenében a liberális demokrata Helen Morgan nyerte a december 16-án szerdán tartott időközi választást az angliai North Shropshire választókerületben.A liberális politikus a szavazatok 47,1 százalékát szerezte meg, a második helyen végzett konzervatív Neil Shastri-Hurst 31,6 százalékot, a harmadik munkáspárti Ben Wood pedig 9,7 százalékot kapott – írja a Guardian.

Az időközi választásokat azért kellett kiírni, mert a választókerület 1997 óta képviselő konzervatív Owen Paterson korrupciónak minősülő lobbitevékenység miatt november 5-én lemondott mandátumáról. A politikus a Randox és a Lynn’s Country Foods cégek fizetett tanácsadója volt, miközben több állami szervnél próbált előnyöket szerezni a két vállalatnak.

North Shopshire egyébként különösen konzervatív, vidéki választókerületnek számít, ahol 1832 óta két évet leszámítva mindig tory képviselőt választottak. Az utóbbi években ráadásul korábbi eredményeiket is rendre felülmúlták a brexit-párti körzetben, 2019-ben 62,7 százalékkal nyerve azt.

Bár az időközi választások az Egyesült Királyságban is sokszor protestszavazássá válnak, egy ekkora vereség kijózanító hatású lehet az utóbbi hetekben botrányt botrányra halmozó Boris Johnson miniszterelnöknek. A Konzervatív Párt képviselői és alkalmazottai több karácsonyi bulit is tartottak tavaly decemberben, miközben az országban minden háztartáson kívüli érintkezést tiltó, kemény korlátozások voltak érvényben. Ezen a héten egyébként 99 tory képviselő szavazott Johnson újabb, az omikron variáns megjelenése miatt bevezetni kívánt járványügyi szigorítása ellen.

A miniszterelnökkel való elégedetlenséget egyébként pártjában is sokan egyre nyíltabban vállalják. Roger Gale rég óta szolgáló parlamenti képviselő pénteken egy interjúban ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „ezt egy, a miniszterelnök teljesítményéről szóló népszavazásként kell értelmezni és szerintem a miniszterelnök már az utolsó körénél jár. Még egy húzás, és repül.” A liberálisok vezetője, Ed Davey azt írta: világ életükben a konzervatívokra szavazók „tömegesen fordultak a Liberális Demokrata Párt irányába, azt a világos üzenetet küldve a miniszterelnöknek, hogy a bulinak vége”.

Az időközi választás ugyan nem változtat jelentősen a parlamenti erőviszonyokon (ott a konzervatívoknak ugyanis még mindig jelentős többsége van), de hozzájárulhat a közhangulat Johnson ellen fordulásához. A sorozatos botrányok hatására az ellenzéki Munkáspárt december óta átvette a vezetést a közvélemény-kutatásokban, jelenleg öt százalék körüli előnyük van. A választási rendszer sajátosságai miatt ez egyébként akkor sem jelentene biztos győzelmet, ha holnap tartanák az egyébként 2024 májusában várható következő választásokat. De a mostani időközi megmutatta, hogy elégedetlenségükben olyanok is az ellenzékre szavazhatnak, akik egész életükben a konzervatívok mellett álltak. És, ahogy a Bloomberg elemzése is kiemeli, a Konzervatív Párt a történelmi tapasztalatok alapján nem sokat szokott hezitálni vezetője leváltásán, ha az már nem látszik olyan népszerűnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!