Közel százan szavaztak saját pártjából Boris Johnson egyik járványügyi szigorítása ellen

2021. december 15. – 00:33

Közel százan szavaztak saját pártjából Boris Johnson egyik járványügyi szigorítása ellen
Boris Johnson brit miniszterelnök egy londoni oltóközpontot keresett fel 2021. december 13-án – Fotó: Jeremy Selwyn / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A konzervatív képviselők közül minden eddiginél többen fordultak szembe Boris Johnson kormányával az új járványügyi intézkedések parlamenti szavazásánál, volt olyan új szigorítás, ami csak az ellenzéki Munkáspárt támogatása miatt ment át.

A kormánypárt 361 képviselője közül 99-en ellenezték azt az intézkedést, amellyel szerdától a 18 éven felülieknek Covid-igazolványhoz, vagyis oltási igazoláshoz vagy pedig negatív koronavírusteszthez kötik a belépést az éjszakai klubokba és a nagy tömegeket fogadó rendezvényekre, például a futballmeccsekre Angliában. Ez az, ami ellen konzervatív képviselők tucatjai tiltakoztak már a szavazás előtt. Végül a legnagyobb ellenzéki erő támogatása mellett 369-126 arányban fogadták el az új előírást.

A BBC szerint a tory képviselők közül 63-an ellene voltak annak a másik döntésnek is, amellyel kötelezően előírták az oltást a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) minden olyan dolgozójának, aki közvetlenül érintkezik betegekkel. 38 konzervatív képviselő pedig nem támogatta a legtöbb zárt közösségi helyen a maszkviselést újra kötelezően előíró intézkedést sem, ami már péntektől életbe lépett.

Már a szavazás előtt arról írtak a brit lapok, hogy várhatóan saját pártjának eddigi legnagyobb lázadásával kell szembenéznie Boris Johnsonnak. Szinte biztosnak tűnt, hogy a Konzervatív Párt vezetőjének szüksége lesz az ellenzékben lévő munkáspárti képviselők támogatására is a szigorító javaslatok elfogadásához.

A B tervnek is nevezett új intézkedéscsomagot múlt szerdán jelentette be Johnson. A kormányfő és egészségügyi minisztere, Sajid Javid az aggasztó fertőzöttségi adatokra mutogatnak, és azt hangsúlyozzák, időt kell nyerniük addig, míg a kutatók jobban megismerik az új omikron variánst. Johnson a szavazások előtt azt üzente saját képviselőinek, hogy a kormánynak az omikron variáns miatt nem volt más választása, mint bevezetni az új szigorításokat.

A variáns ugyanis sok gondot okoz Nagy-Britanniában, ahol kedden 59 610 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak – ez a legmagasabb napi adat január óta –, és az angliai eseteknek már nagyjából a 20 százalékáért az omikron lehet felelős. Eddig összesen 4713 esetben mutatták ki az új variánst, Johnson pedig hétfőn megerősítette, hogy már legalább egy halálos áldozata van az omikronnak az országban.

Sajid Javid egészségügyi miniszter az új járványügyi szigorításokról szóló szavazásokat megelőző alsóházi vita alatt 2021. december 14-én – Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP
Sajid Javid egészségügyi miniszter az új járványügyi szigorításokról szóló szavazásokat megelőző alsóházi vita alatt 2021. december 14-én – Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP

Az már most is látszik, hogy a harmadik, megerősítő oltásnak nagy szerepe lehet az omikron terjedése elleni küzdelemben, ezért a járványügyi készültség vasárnapi megemelése után fel is pörgették az oltási programot az Egyesült Királyságban. Ezzel együtt viszont Sajid Javid a parlamentben kijelentette, hogy

soha nem fogja támogatni az oltás kötelezővé tételét.

A vitában a kormánnyal szembeforduló tory képviselők közül többen arról beszéltek, hogy szerintük az igazolvány bevezetése megfoszt embereket a szabadságjogaiktól, a félelmet erősítheti, miközben nem akadályozná meg az omikron variáns terjedését.

Azért is különösen nehéz most Boris Johnson helyzete, mert úgy kéne hitelesen képviselnie a szigorító intézkedéseket, hogy közben magyarázkodnia kell a kabinetje tavalyi karácsonyi bulijáról szóló hírek miatt. Ez az a parti, aminek megtartásával több, akkor érvényben lévő járványügyi korlátozást megszegtek, azóta pedig a brit lapok forrásai alapján még legalább öt másik, hasonló összejövetelről is tudni. Johnson felkérésére kabinetfőnöke három ilyen esemény ügyében indított vizsgálatot.

Először még csak Allegra Stratton szóvivő mondott le egy nemrég kiszivárgott, tavaly decemberben készült videó miatt, ahol azon nevetgél, hogy a feltételezett bulin mennyire nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait. Pár napja azonban már maga a miniszterelnök is kompromittálódott, és a kormányfő hivatala, a Downing Street 10 magyarázkodásra kényszerült, miután a Mirror fotókat közölt róla, ahogy egy kvízesten vesz részt.

A romló járványhelyzet tehát pont kapóra jöhetne Johnsonnak, hogy elterelje a figyelmet a konzervatívok körüli karácsonyibuli-botrányról és egyéb korrupciós ügyekről. Johnson ugyan elhessegette ezeket a vádakat, de mind a keddi parlamenti szavazás, mind a csütörtöki időközi választás kisebb fordulópontnak bizonyulhat a kormányzásában, ami a közvélemény-kutatások szerint most van eddigi mélypontján. A csütörtöki szavazás ráadásul pont egy lobbibotrányba belebukott tory képviselő székéért zajlik. A brit konzervatívok nehéz évéről és még nehezebb elmúlt hetéről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!