Eddig nem látott sebességgel terjed az omikron variáns

2021. december 14. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig nem látott gyorsasággal terjed a koronavírus omikron variánsa – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet közleménye. A WHO becslése szerint a mutáns már a világ országainak többségében jelen van – írja az MTI.

„77 ország jelzett eddig omikron-eseteket, de valójában a koronavírus e változata feltehetően a legtöbb országban jelen van, még ha egyelőre nem is azonosították. Az omikron minden korábbi vírusváltozatnál gyorsabban terjed” – mondta genfi sajtótájékoztatóján a WHO főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt is kijelentette, hogy a védőoltások hatékonysága az új mutánssal szemben kis mértékben csökkent a Covid-19 betegség súlyos formáival és a halálozással szemben, illetve általában csökkent az enyhébb lefolyású betegség vagy a fertőzés esetében.

„Az omikron megjelenése egyes országokat arra késztetett, hogy a teljes felnőtt lakosságra kiterjesszék a Covid-19 elleni emlékeztető oltási programokat, még akkor is, ha nincs bizonyíték az emlékeztető oltások hatékonyságára ezzel a variánssal szemben” – tette hozzá az online sajtótájékoztatón Tedrosz Adhenom Gebrejeszusz.

A WHO aggódik amiatt, hogy az ilyen programok következtében megismétlődik a Covid-19 elleni vakcina felhalmozása, mint ahogyan ez az idén megtörtént, és súlyosbodik az egyenlőtlenség

„Nagyon világosan szeretnék fogalmazni: a WHO nem az emlékeztető oltásokat ellenzi, hanem az oltási egyenlőtlenséget”

– szögezte le a főigazgató.

A WHO közleménye szerint az emberek tévesen gondolják, hogy az omikron közepes megbetegedést okoz, erre egyelőre nincs szilárd bizonyíték. Az új variáns viszont túlterhelheti a felkészületlen egészségügyi rendszereket.

„Már megtanultuk, hogy veszélyes alábecsülni a vírust. Még ha az omikron kevésbé súlyos megbetegedéseket vált is ki, a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése ismét összeomláshoz vezethet” – figyelmeztetett.

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének főigazgatója hangsúlyozta, hogy önmagában az oltások egyetlen országot sem vezetnek ki a válságból, más eszközökre, a maszkviselésre, a zsúfolt helyek elkerülésére, a rendszeres szellőztetésre és a kézmosásra is szükség van a vírus terjedésének akadályozására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!