Az omikron miatt emelik a járványügyi készültséget Nagy-Britanniában

2021. december 12. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szinttel magasabbra, az eddigi középső – hármas – fokozatról négyesre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget vasárnap a brit kormány, elsősorban a nemrégiben azonosított omikron vírusváltozat terjedése miatt.

A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer meghatározása alapján a vasárnap érvénybe léptetett 4-es készültségi szint azt jelzi, hogy a koronavírus-fertőzések gyorsan terjednek az Egyesült Királyságban, és nem kizárható a terjedési ütem exponenciálissá válása.

A vasárnap bejelentett intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos kezdeményezte. A tisztifőorvosok vasárnap este ismertetett közös közleménye szerint a vírusvariáns eddigi, korai szakaszban járó vizsgálatából is leszűrhető, hogy az omikron koronavírus-változat sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban dominánssá vált delta variáns, és az oltások kisebb hatékonysággal tudják elejét venni a tünetekkel járó koronavírus-fertőződésnek.

A közlemény szerint arról csak a következő hetekben lesznek egyértelmű adatok, hogy az omikron változat milyen súlyosságú megbetegedést okozhat, de az Egyesült Királyságban már szállítottak kórházba olyan koronavírus-fertőzötteket, akik az omikron változatot kapták el, és valószínűsíthető, hogy számuk gyorsan növekszik majd.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UKHSA) vasárnap közölte, hogy országszerte eddig 3137 olyan koronavírus-fertőződést szűrtek ki, amelyet az omikron változat okozott. A szervezet szerint a laboratóriumi vizsgálattal azonosított omikron-fertőződések száma egy nap alatt 1239-cel nőtt.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap késő este sajtótájékoztatót tart, de a BBC közszolgálati médiatársaság értesülése szerint nem jelent be újabb korlátozásokat, mondandója elsősorban az oltási kampányra összpontosít majd.

Az omikron magasabb fokozatra kapcsolat Európában, megjelenése miatt Izraelben pedig már a járvány ötödik hullámától tartanak, a Biontech vezetője pedig a napokban azt mondta, hogy az új variáns miatt negyedik oltásra is szükség lehet.

Az omikronról szóló korábbi cikkeinket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!