A BioNTech vezetője szerint negyedik oltásra is szükség lehet az omikron miatt

2021. december 10. – 01:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új oltóanyagot kifejleszteni Covid–19 elleni védelemre a koronavírus omikron nevű változata miatt – mondta Ugur Sahin, a német BioNTech társalapítója a Spiegelnek adott interjúban. A Németországba Törökországból bevándorlóként érkezett szakember és felesége együtt hozták létre azt a céget, amely Karikó Katalin közreműködésével a Pfizerrel közösen fejlesztett ki koronavírus elleni vakcinát.

Ugur Sahin azt mondta: az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, melyik érvényesül. Ezért azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát. Ez azonban nem újdonság, mert ez a delta variáns esetében is így volt, olvasható az MTI összefoglalójában.

Előfordulhat-e, hogy egyáltalán nem lesz szükség új oltóanyagra? – kérdezték az interjúban. Ugur Sahin erre azt válaszolta: meg kell várni, hogy miként terjed az omikron, és milyen a hatására kialakuló betegség klinikai képe. Az összes kérdés megválaszolásához szükség van még néhány hétre (a WHO eddig egyetlen omikronos halálesetről sem tud).

Arra a felvetésre, hogy akár a következő változat is megjelenhet, mire elkezdik az omikronhoz igazított vakcina gyártását, a BioNTech társalapítója azt mondta: az év elején azért aggódott, hogy a meggyengült immunrendszerű embereknél a vírusnak túl sok ideje lehet arra, hogy sok mutációt halmozzon fel és fejlődjön. Sahin számára úgy tűnik, hogy pontosan ez történt az omikronnal. „Az emberek egy kis csoportjában a vírus hosszabb fejlődésen mehetett keresztül”, és ez „minden bizonnyal gyakrabban megismétlődik majd”.

Ugur Sahin – Fotó: Abdulhamid Hosbas/AFP
Ugur Sahin – Fotó: Abdulhamid Hosbas/AFP

Ha az omikron szétterjed, az utána következő változatnak még hatékonyabbnak kellene lennie, hogy a vírus következő nemzedékévé válhasson. Így állandóan újabb kórokozóval kellene megbirkózni. Ugyanakkor technikailag nem lenne gond egyszerre gyártani több fajta, a SARS-CoV-2 különböző változataira szabott vakcinát – fejtette ki a BioNTech társalapító-vezérigazgatója.

Kezdetben nem lehetett tudni, hogy az először Dél-Afrikában izolált variáns esetében menekülő, azaz az oltás révén termelődő ellenanyagok elől kitérő variánsról van-e szó. A vizsgálatok szerencsére azt mutatják, hogy az omikron csak egy részlegesen menekülő változat, amely elvileg oltással ellenőrizhető. Az előzetes adatok szerint három adag vakcina egyértelműen semlegesíti a vírust, de csak a további adatok mutatják majd meg, hogy mennyire erős a védelem és mennyi ideig tart – mondta Ugur Sahin. Két adag még nem jelent kellő védettséget nyújtó, befejezett oltást – tette hozzá.

A BioNTech vezetője számára úgy tűnik, hogy az omikron tovább terjed, ezért tudományos szempontból észszerű lenne már három hónap után felkínálni az emlékeztető oltást, ahogyan az Egyesült Királyságban teszik. Arra a kérdésre, hogy ha valaki ezekben a hetekben kapja meg a harmadik adagot, akkor az a jövő nyáron emlékeztető dózisra szorul-e majd, a biotechnológiai cég vezetője azt mondta: ez várhatóan így lesz, ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában. A negyedik adag már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!