Magasabb fokozatba kapcsolt az omikron Európában

2021. december 9. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva


A koronavírus új, omikron nevet kapott variánsa november végén érkezett meg Európába, és bár napokon belül minden ország lezárta az addig érintett dél-afrikai országok előtt a határait, a vírus gyorsabbnak bizonyult.

Mostanra a világon megerősítést nyert esetek több mint felét Európában regisztrálták.

Míg pár napja még csak néhány tucat esetről tudtak az Egyesült Királyságban, ahol gazdasági okok miatt nem volt határzár, csak kötelező teszt, mostanra már 568 ember fertőződött meg. Emiatt az országban péntektől kötelező maszkot viselni a legtöbb zárt közösségi intézményben, boltokban, színházakban, mozikban és tömegközlekedési eszközökön. Nem írják elő viszont azokon a helyeken, ahol nem praktikus a viselete, vagyis az éttermek, a kocsmák vagy az edzőtermek látogatásakor.

Dániában még ennél is több, 577 beteg fertőződött már meg

a november 22. és december 7. közötti időszakban az omikron variánssal. Bár a számok gyorsan változnak, jelenleg 2300 feletti esetszámról tudunk, ezeknek már több mint fele, 1400-nál is több európai. Dél-Afrikában ugyan eddig csak 400 beteg esetében nyert megerősítést az omikron, de a vélelmezett estek száma megdöbbentően nő,

  • egy hete pénteken 26 ezer,
  • vasárnap 48 ezer,
  • hétfőn 56 ezer,
  • mostanra pedig már 78 ezer

omikronra gyanút adó esetet vizsgálnak az országban.

Amerikában jelenleg még 100 alatt van a bizonyítottan fertőzöttek száma, (a cikk írásakor 71-ről tudunk). Közülük 43 esetet vizsgálva Dr. Rochelle Walensky, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) igazgatója azt mondta, hogy eddig csak egyetlen fertőzött került kórházba, a többiek betegsége enyhe lefolyású, főleg légzési nehézségről, köhögésről, fáradtságról számoltak be az érintettek.

Ez egybevág az oslói karácsonyi céges buli után kitört gócpontról elhíresült Norvégia tapasztalataival. Frode Forland norvég járványügyi szakember arról beszélt, hogy három lehetséges forgatókönyvet állítottak fel, közülük az egyik a vírus egy nagyon fertőző, de enyhe lefolyású a mutációját valószínűsítette.

„Azt remélem, hogy a vírus gyengül, és mivel sok ember fertőződik meg, végül kialakul a nyájimmunitás. Elképzelhető, hogy a vírus már annyiszor és annyiféleképp mutálódott, hogy elérte azt az optimális állapotát, amikor ugyan gyorsan terjed, viszont már nem pusztítja el a gazdatestet”

– mondta Forland, hozzátéve, hogy akár ez lehet majd a COVID-19 világjárvány végének kezdete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!