Tizenkét új omikronost találtak a norvégiai karácsonyi parti résztvevői között

2021. december 3. – 21:07

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 13-an a koronavírus omikron variánsától fertőződtek meg egy norvégiai céges karácsonyi bulin – írja a Reuters.

A norvég egészségügyi hatóság, a NIPH csütörtökön jelentette be, hogy egy oslói rendezvény 120 résztvevőjéből hatvanan koronavírusosak lettek, és közülük egy személy biztosan az omikron variánst kapta el. Egy nappal később, pénteken már arról számoltak be a hatóságok, hogy a parti résztvevői között még több omikronost találtak. „Az egészségügyi hatóságok az első omikron-fertőzés után további 12 esetet igazoltak Oslóban. Eddig 13 omikronos fertőzést erősítettek meg a szekvenálás után” – írja a város közleménye.

„Ez a buli egy szuperterjesztő esemény volt. Hipotézisünk szerint a 120 résztvevő legalább fele az omikron variánstól fertőződött meg a buli során, így ez lehet a legnagyobb omikron-gócpont Dél-Afrikán kívül” – mondta Preben Aavitsland, a Norvég Közegészségügyi Intézet vezető orvosa.

A New York Times beszámolója szerint a járvány nyomon követésében részt vevő oslói főorvos, dr. Tine Ravlo azt mondta, hogy a 60 koronavírusos eset közül még nem mindegyiket ellenőrizték le teljesen az omikron variánsra. „Arra számítunk, hogy közülük többen valószínűleg az omikrontól fertőződtek meg” – mondta.

A fertőzöttek mindannyian a Scatec cég karácsonyi partiján vettek részt november 26-án. A résztvevők mindegyike teljesen be volt oltva, és az esemény előtt negatív volt a koronavírustesztjük.

A karácsonyi parti helyszíne Oslóban – Fotó: OLE BERG-RUSTEN / NTB / AFP
A karácsonyi parti helyszíne Oslóban – Fotó: OLE BERG-RUSTEN / NTB / AFP

A Scatec naperőműveket épít és üzemeltet, 35 országban működik, a legnagyobb külföldi irodájuk Dél-Afrikában található. A cég szerint a karácsonyi parti résztvevői nemrégiben a fokvárosi irodájukban jártak. A Scatec szóvivője, Stian Tvede Karlsen azt mondta, hogy az az alkalmazott, akinél először találták meg a variánst, még azelőtt érkezett vissza Norvégiába, hogy a variánsról szóló hírek nyilvánosságra kerültek volna.

Az omikron variáns további terjedésének megfékezése érdekében a norvég kormány csütörtökön további korlátozásokat vezetett be Oslóban és környékén. Mindenütt kötelezővé tették a maszkviselést, ahol nem tartható be a társadalmi távolságtartás, például a tömegközlekedésen és az üzletetekben. Azt kérik, hogy aki csak teheti, otthonról dolgozzon. A tömegrendezvények felső határa 100 fő. Kivételt a színházakat és más, fix ülőhelyekkel rendelkező helyek jelentenek, ahol legfeljebb 600-an tartózkodhatnak egyszerre.

Az omikron variánst november 11-én Dél-Afrikában mutatták ki először, és bő egy hét múlva már Európában is jelen volt. Mára több mint negyven országban jelent meg – Magyarországon azonban még nem jelentettek ilyen esetet. A több szempontból is aggasztó koronavírus-variáns a vakcinákkal foglalkozó tudósokat is megosztja. Van, aki bizakodik abban, hogy a már kifejlesztett oltások hatásosak lesznek vele szemben, de például a Moderna fejlesztője szerint jelentős esés lesz a vakcinák hatékonyságában az omikron ellen.

Arról, hogy a meglévő vakcinák mennyire lehetnek hatásosak az omikron variáns ellen, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!