A járvány ötödik hullámától tart Izrael

2021. december 12. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelben az omikron variáns terjedése és az R fertőzési együttható fokozatos emelkedése miatt már a koronavírus-járvány ötödik hullámának kitörését próbálják megfékezni – jelentette az MTI beszámolója szerint a Jediót Ahronót című újság hírportálja vasárnap.

Naftali Bennett miniszterelnök az izraeli kormány vasárnapi ülésén óva intett a koronavírus-járvány újabb hullámától. „Ha nem teszünk azonnali lépéseket, akkor a zárlathoz fogunk eljutni”- mondta, és oltakozásra biztatta a megfelelő oltottsággal nem rendelkezőket.
Bennett a „zöld címke” nevű korlátozás bevezetését javasolta a bevásárlóközpontokban, e szerint csakis helyi védettségi igazolványokkal vagy friss, negatív koronavírus tesztekkel lehetne látogatni a plázákat. Ez szerinte egyszersmind több izraelit késztetne az oltások beadatására. Izraelben a harmadik oltásokat nagy hatékonysággal adták be, amivel gyorsan sikerült letörniük a negyedik hullámot.

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint jelenleg Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot, s közülük harminchatan Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Olaszországból és Namíbiából érkeztek az országba.

Az omikronnal kapcsolatos aggodalmak miatt a kormány úgy döntött, hogy újabb tíz nappal meghosszabbítja a külföldről hazatérőkre vonatkozó különleges korlátozásokat, és szigorítja a „zöld osztály” címen korábban bevezetett iskolai könnyítéseket. Ezentúl akkor lehet teszteléssel elejét venni az osztálytársak házi karanténba küldésének, ha csak egy gyerek betegedett meg és ha nála nem az omikron vírusváltozatot mutatták ki. Ha nem érvényes a „zöld osztály” kedvezmény, akkor minden oltatlan tanulót azonnal karanténba és távoktatásba küldenek, csak a beoltott gyerekek járhatnak iskolába.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 349 818 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. A betegségben tavaly február óta 8210-en, az utóbbi 7 napban ketten haltak meg. Jelenleg Izraelben 5778 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 145-en vannak közülük kórházban, közülük 54-en szorultak lélegeztetőgép segítségére. A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható jelenleg 1,09, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 109 embernek adja tovább a vírust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!