Karácsonyi bulival viccelődött Boris Johnson szóvivője, lemondásra kényszerült

2021. december 8. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök bocsánatot kért a parlamentben egy videó miatt, amin a Downing Street munkatársai viccelődnek egy lehetséges karácsonyi parti miatt.

A felvétel tavaly készült, december 22-én, és az látható rajta, ahogy a miniszterelnöki iroda munkatársai elpróbálnak egy sajtótájékoztatót. A közönségben feltehetőleg Ed Oldfield tanácsadó arról kérdezi Johnson egykori sajtósát, Allegra Strattont, hogy kommentáljon egy lehetséges karácsonyi partit.

Stratton azon viccelődik, hogy csak egy üzleti találkozó volt, ahol sajtot és bort szolgáltak fel, de egészen biztosan nem tartottak be a távolságot az emberek. Akkoriban Nagy-Britanniában elég szigorú korlátozások érvényben, nem lehetett olyanokkal beltéren találkozni, akik nem a közvetlen család tagjai.

Az akkori értesülések szerint legalább negyven ember zsúfolódott be egy karácsonyi bulin a Downing Street 10 egyik szobájába, 2020. december 18-án. Johnsont többször is kérdezték akkor a buliról, valószínűleg erre utal a viccelődés is.

Johnson szerdán a parlament alsóházában elmondta, őt is dühíti, hogy a miniszterelnöki iroda munkatársai viccelődnek a korlátozásokkal, illetve az is dühíti, hogy úgy tűnhet, hogy azok, akik kitalálták a szabályokat, nem tartják be őket.

A miniszterelnök bocsánatot kért, de elmondta, hogy nem volt semmiféle karácsonyi buli, és a korlátozásokat sem szegte meg senki tavaly, de ha kiderül, hogy mégis, akkor minden érintett számíthat retorziókra.

Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője azt mondta Johnsonra reagálva, hogy a miniszterelnök munkatársai tudták, hogy volt buli, tudták, hogy szabályokba ütközött, tudták, hogy nem mondhatják el, és azt gondolták, hogy mindez még vicces is.

Frissítés: Allegra Stratton szerda este bejelentette a lemondását a bulizós poénkodás miatt. Boris Johnson azt mondta, sajnálja, hogy elveszti a klímacsúcsügyi szóvivőjét, de mindenért felelősséget vállal, ami a kormányában történik, ahogy az egész járvány alatt tette. Stratton egy közleményben azt írta, mélyen megbánta a történteket.

(Sky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől