Bocsánatot kért a brit miniszterelnöki hivatal, mert munkahelyi bulit tartottak Fülöp herceg temetése előtt

2022. január 14. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Bocsánatot kért a brit miniszterelnök hivatala II. Erzsébet királynőtől két munkahelyi buli miatt, amelyeket Fülöp herceg temetése előtt tartottak meg a Downing Streeten, írja a BBC. Boris Johnson szóvivője szerint „rendkívül sajnálatos, hogy mindez a nemzeti gyászidőszak idején történt”.

2021. április 16-án ugyanis két partit is tartottak a Telegraph szerint a kormányfő rezidenciáján, ezek egyike a miniszterelnök akkori kommunikációs igazgatójának, James Slacknek volt a búcsúbulija. A reggelig tartó bulin közel harmincan vettek részt, és egy telepakolt bőröndnyi borral fokozták fel a hangulatot – miközben az akkor érvényes szabályok szerint országszerte nem találkozhattak személyek egymással más háztartásból. Slack elismerte, hogy ennek a bulinak az április 9. és 17. közötti gyászidőszakban „nem lett volna szabad megtörténnie”.

Boris Johnson kilép a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki rezidencia ajtaján 2021. december 15-én – Fotó: David Cliff / Anadolu Agency via AFP
Boris Johnson kilép a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki rezidencia ajtaján 2021. december 15-én – Fotó: David Cliff / Anadolu Agency via AFP

Ugyan a két összejövetel egyikén sem vett részt Boris Johnson, azt viszont a brit miniszterelnök szerdán elismerte, hogy legalább egy tiltott partin megjelent: 2020. május 20-án tartottak borozgatós összejövetelt a miniszterelnöki rezidencia udvarán, ezen Johnson állítása szerint 25 percig volt jelen. A miniszterelnök bocsánatot kért a partin való részvétel miatt, ezzel viszont nem elégszik meg az ellenzék:

mind a Munkáspárt, mind a Liberális Demokraták, mind a Skót Nemzeti Párt Johnson lemondását követeli, ráadásul már öt konzervatív parlamenti képviselő jelezte, hogy nincs több bizalmuk a kormányfővel szemben.

December óta hangos attól a brit sajtó, hogy kiderült, hiába tiltotta meg a brit kormány 2020 tavaszán a bulik rendezését, a Downing Street kertjében több partit is rendeztek. A titkos és tiltott összejövetelekről korábban már mi is beszámoltunk, többek között az omikron variáns megjelenésekor kiszivárgó karácsonyi partiról és az első hullám idején tartott kerti borozgatásról is.

A kormánypártot a választók is büntetik: egy közel kétszáz éve stabil tory bástyának számító körzetet buktak el a konzervatívok a szerdai időközi választáson, a közvélemény-kutatások szerint pedig országosan is megérződött a párton a botránysorozat. December óta nemcsak megelőzte őket az ellenzéki Munkáspárt, de stabil hátrányba kerültek a Politico által követett mérések átlaga alapján: 39 százalék támogatná a baloldalt, míg 33 százalék a konzervatívokat.

Bár a Konzervatív Pártnak kényelmes többsége van a parlamentben, és csak 2024-ben tartanák meg a következő parlamenti választást az Egyesült Királyságban, Johnsont a népszerűtlensége miatt akár a párton belül is leválthatják. Ha az eddigi öt mellett ugyanis még további 49 tory képviselő jelzi a Boris Johnsonnal szembeni bizalmatlanságát, akkor szavazást indíthatnak a párton belül a miniszterelnök ellen.

A tavaly év végén kirobbanó karácsonyibuli-botrányt és a konzervatívokat érintő korábbi kínos ügyeket, valamint azok politikai jelentőségét itt elemeztük részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!