Újabb belvárosi ingatlan tűnt fel, amit az V. kerületi önkormányzat adott el Schadl Györgynek

2022. január 18. – 18:53

Újabb belvárosi ingatlan tűnt fel, amit az V. kerületi önkormányzat adott el Schadl Györgynek
Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a Miskoci Egyetemmel kötött együttműködési szerződés aláírásakor 2016. január 13-án – Fotó: Miskolci Egyetem

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig egy Városház utcai ingatlanról lehetett tudni, hogy megszerezte a végrehajtói kar letartóztatott vezetője, az Rtl.hu információi szerint viszont egy szomszédos, 49 négyzetméteres üzlethelyiséget is eladtak neki 19 millió forintért. Azt már korábban lehetett tudni, hogy néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője mindössze 389 ezer forintos négyzetméteráron jutott hozzá ahhoz a Városház utcai üzlethelyiséghez, amelyet még 2019-ben vásárolhatott meg az V. kerületi fideszes vezetésű önkormányzattól – értesült az Rtl.hu.

A 49 négyzetméteres ingatlanért 19 millió 38 ezer forintot fizetett, az árat pedig – az V. kerület tájékoztatása szerint – független igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján határozták meg. Ez az ingatlan már a második, amely a belvárosi önkormányzattól került Schadl György tulajdonába. Az első üzlethelyiséget nyílt, nemzetközi, egyfordulós pályázati eljárás útján adták el neki 2020 végén, azért a 43 négyzetméterért 32,5 millió forintot kellett fizetnie.

Az ügy pikantériája, hogy amikor az Rtl.hu először érdeklődött az önkormányzatnál, a sajtóosztály azt közölte, hogy Belváros önkormányzata nem adott el további ingatlant Schadl Györgynek. Hétfőn viszont megtalálták azt a Schadl György nevén szereplő másik üzlethelyiséget is, amely az eddig ismert ingatlan közvetlen szomszédjában helyezkedik el, ennek előző tulajdonosa pedig a földhivatali papírok szerint az V. kerületi önkormányzat.

A sajtóosztály szerint 2019-ben a képviselő-testület a Városház utca 16. alatti 6-os számú albetét vonatkozásában jóváhagyta az értékesítést a bérlő, a Soholárium Kft. részére. (…) A Ptk. lehetővé teszi a bérlő számára, hogy elővásárlási jogát harmadik személy részére átruházza, így kerülhetett ez a helyiség Schadl György tulajdonába 2019. februárjában.

A vád szerint a Völner Pállal állandó korrupciós kapcsolatban álló Schadl 2016 és 2020 vége között legalább tizenkilenc lakást, üzlethelyiséget, telket vagy pincét vásárolt meg, ráadásul ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. Egy huszadik ingatlan szintén a nevén volt, ezt még korábban, 2013-ban vásárolta. Letartóztatása után a tulajdonában lévő ingatlanokat többnyire zár alá vették.

Az V. kerület 2020-ban több ingatlan nyílt pályázat útján történő eladásáról döntött, ekkor váltak meg az egyik Városház utcai üzlethelyiségtől is. Kovács Alex Gábor, az V. kerületi képviselő-testület Tiéd a belváros nevű ellenzéki frakciójának vezetője az Rtl.hu-nak azt mondta: azon az ülésen hiába kérte a többi ellenzéki taggal együtt, hogy a pályázatot hirdessék meg országos napilapokban, valamint ingatlanhirdetéssel foglalkozó oldalakon is, a fideszes bizottsági tagok ehhez nem járultak hozzá.

A csütörtöki V. kerületi önkormányzati ülésen azt kezdeményezzük, hogy a képviselő-testület hozzon létre egy vizsgálóbizottságot az ingatlanértékesítések ellenőrzése érdekében, mondta az Rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor, aki szerint magasabb lehetett volna az eladási ár, ha szélesebb körben hirdették volna az ingatlanokat. „Azt is tisztázni kell, hogy hány ingatlant adtak el Schadl Györgynek” – tette hozzá.

Ezt a kezdeményezést várhatóan a fideszes városvezetés leszavazza majd, viszont a Karácsony Gergely által kezdeményezett vizsgálóbizottság várhatóan létrejön. A főpolgármester ugyanis hétfőn azt javasolta: alakuljon át a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság „egy valódi kérdéseket” ellenőrző testületté, és nézzék meg, szabályosan adták-e el a fővárosi ingatlanokat az V. és a VII. kerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!