Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vett a Völner-ügy kulcsfigurája, a felét fideszes vezetésű önkormányzatoktól

2022. január 17. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke

– írta hétfő délután az Rtl.hu. A vád szerint a Völner Pállal állandó korrupciós kapcsolatban álló Schadl 2016 és 2020 vége között legalább tizenkilenc lakást, üzlethelyiséget, telket vagy pincét vásárolt meg, ráadásul ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. Egy huszadik ingatlan szintén a nevén volt, ezt még korábban, 2013-ban vásárolta. Letartóztatása után a tulajdonában lévő ingatlanokat többnyire zár alá vették.

Az Rtl.hu által megtekintett földhivatali lapok szerint Schadl György öt év leforgása alatt építette fel ingatlanbirodalma nagy részét: nyolc erzsébetvárosi, egy belvárosi, egy XIII. kerületi, egy II. kerületi, egy érdi, egy ceglédi, két XII. kerületi, egy siófoki, egy gödöllői, egy szentendrei, valamint egy budai Várban található ingatlant vásárolt meg; több lakást feleségével, Schadl-Baranyai Helgával közösen birtokol.

A nyolc erzsébetvárosi ingatlant a VII. kerületi önkormányzattól vásárolta, összesen 225 millió forintért, ami azt jelenti, hogy átlagosan négyzetméterenként 600 ezer forintot fizetett értük. A lakások közül kettőt néhány hónapon belül eladott a B. P. Property Kft.-nek. A 2019-ben és 2020-ban árbevétel nélküli céget néhány héttel azelőtt alapították, hogy Schadl György megkötötte volna az ingatlanokról szóló szerződést Erzsébetvárossal.

Oláh Lajos, a körzet DK-s országgyűlési képviselője a lapnak azt mondta, hogy a lakások eladásáról még az előző, fideszes városvezetés döntött 2019 augusztusában (azaz nem sokkal az önkormányzati választás előtt), és az is gyanús, hogy egy Vörösmarty utcai ingatlant leszámítva egyszer sem kellett a meghirdetett árnál többet fizetnie. Ezért a kerület mostani vezetése feljelentést tett a rendőrségen, jelenleg a nyomozás eredményére várnak.

Schadl György ugyanakkor nemcsak Erzsébetváros fideszes vezetése idején jutott önkormányzati ingatlanhoz, hanem a jelenleg is fideszes vezetésű V. kerületben is. A Városház utcai üzlethelyiségként nyilvántartott ingatlant a nem lakáscélú ingatlanvagyonától több ütemben megváló önkormányzat szerint „nyílt, nemzetközi, egyfordulós pályázati eljárás útján” adták el, de miközben a kerület által felkért igazságügyi szakértő 31 millió 820 ezer forintos minimum vételárat állapított meg, Schadl a minimálárnál alig valamivel többért, 32,5 millió forintért is meg tudta szerezni az ingatlant.

A vidéki ingatlanok (Érd, Cegléd, Budaörs, Gödöllő) egy részében végrehajtói iroda működik, mint ahogyan a Városmajor utcai épületben is (az érdi, illetve a Városmajor utcai ingatlanra összesen 235 millió forintnyi jelzálogot jegyeztetett be az FHB Bank). Schadl György jelenleg ez utóbbi címre van bejelentve, így a letartóztatása után itt tartották a házkutatást is. Az Rtl.hu információ szerint azért ez volt hivatalosan a lakcíme, mert nem akarta, hogy az adósok a lakásán zaklassák. A végrehajtói kar vezetőjének ezek mellett van egy több mint kétezer négyzetméteres telke Szentendrén, valamint egy üdülője Siófokon – utóbbi kevesebb mint 100 méterre a Balaton partjától.

Ahogy arról a 444.hu által áttanulmányozott csaknem 2000 oldalas nyomozati anyag alapján mi is részletesen írtunk, Schadl György több sikeres vizsgát, sőt jogi diplomát intézett végrehajtóknak, azok hozzátartozóinak, illetve „fontos embereknek” – köztük feltehetően Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is több esetben segítséget nyújtott. Az ügyben azóta több egyetem is vizsgálatot indított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!