2,7 milliárd forintnyi ingatlant adna el csendben a Belváros

Legfontosabb

2020. november 13. – 09:59

frissítve

2,7 milliárd forintnyi ingatlant adna el csendben a Belváros
A Váci utca 11/b szám alatti épületben is eladna a Belváros két félemeleti irodát – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Idén már a harmadik körben szabadulna meg nem lakáscélú ingatlanoktól a fővárosi V. kerület. Noha az ellenzék kérte, a fideszes többség nem ment bele, hogy az elvileg évtizedek óta üresen álló 16 iroda- és üzlethelyiséget országos napilapban és ingatlaneladásos portálokon is meghirdessék.

Összesen 16 ingatlan értékesítésére írt ki – elvileg – nemzetközi és nyílt, egyfordulós pályázatot az V. kerületi önkormányzat a napokban. Az ingatlanok forgalmi értéke a tulajdonosi bizottság által tárgyalt értékbecslések alapján összesen mintegy 2,7 milliárd forint.

Az összellenzéki önkormányzati frakció vezetőjének Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy a pályázat eredetileg többfordulós lett volna, ám a fideszes többség ettől elállt. A pályázatok határideje november közepe, illetve vége, de még csak a napokban kerültek fel a hirdetmények az önkormányzat portáljára.

Az ellenzék kifogásolja a pályáztatás nyilvánosságát, azaz annak hiányát is, megjegyezve, hogy „a Belvárosi Önkormányzat esetében nyilván már annak is örülni kell, hogy egyáltalán hajlandók ingatlanértékesítésre pályázatot kiírni”.

A helyi fideszes többség ugyanis csak abba ment bele, hogy a Mai Belváros című önkormányzati lapban közzétegyék a felhívásokat, holott a nevében nemzetközi, nyílt pályáztatás lényege éppen az lenne, hogy az minél szélesebb körhöz, akár idegen nyelvű befektetőkhöz is eljusson a meghirdetett ingatlanok megvásárlásának lehetősége. Ennek érdekében – mint Kovács Alex Gábor írta – Csonka Krisztián bizottsági taggal együtt éppen azt kezdeményezték a Belváros tulajdonosi bizottságának október 20-i ülésén, hogy országos napilapban és kifejezetten ingatlan-hirdetésekkel foglalkozó weboldalakon is jelenjenek meg a pályázati kiírások. Ebbe azonban a többség nem ment bele, mondván az évek óta használaton kívüli, leromlott műszaki állapotban lévő helyiségekre enélkül is vadásznak a hazai és külföldi befektetők, akik az önkormányzati portálon, vagy a kéthetente megjelenő kerületi lapban megtalálják a felhívást, ezután pedig könnyedén kiválthatják angol és német nyelven is a befektetői tájékoztatókat.

Az eladásokat információink szerint már nyár végén felvetette a kerületvezetés. Ahogyan idén már két korábbi körben, úgy ezúttal is az önkormányzatot terhelő társasházi közös-, illetve állagmegóvási költségekkel indokolták az eladási szándékot, továbbá azzal, hogy ezen ingatlanok

„jellemzően több mint 10 éve üresen állnak”.

A Városház utca 16. földszintjén található üzlethelyiségtől is megválna a Belváros – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A Városház utca 16. földszintjén található üzlethelyiségtől is megválna a Belváros – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Noha a tulajdonos önkormányzat állította azt is, hogy az ingatlanokat többször próbálták bérbe adni, az elmúlt évtized alatt sikertelenül, az ellenzék szerint ennek a sikertelenségnek a hátterében éppen a titkolózó, és sok esetben korrupciós aggályokat is felvető pályáztatási mód állhat. Főként azért fogalmaztak meg forrásaink aggályokat, mert nem akármilyen ingatlanokról van szó.

Váci, Deák, Dorottya

A mostani körben az alábbi ingatlanokat, lakásokat, irodákat, üzlethelyiségeket adják el:

1. Két, a Deák Ferenc tér 3. alatt található irodahelyiséget is eladna a Belváros, amelyek közül az egyik 561 négyzetméteres, és minimális vételára 465 millió forint, a másik, földszinti helyiségé pedig 515 millió, ez utóbbi 621 négyzetméteres. A jelentkezési határidő november 30.

2. Két, a Dorottya utca 11. földszintjén található ingatlant is eladnának, melyek közül az egyik egy 85 négyzetméteres raktár, aminek minimális vételára 34 millió forint, a másik pedig egy 121 négyzetméteres irodahelyiség, amelytől minimum 61 millió forintért válna meg az önkormányzat. Ezekre az ingatlanokra november 19-ig lehet pályázni.

3. Három, a Semmelweis utca 9. alatti ingatlanban található irodahelyiségtől is szabadulna a belvárosi önkormányzat, ezek közül egy félemeleti iroda 266 négyzetméteres, és minimális vételára 160,9 millió forint, egy első emeleti, 201 négyzetméteres irodahelyiség minimum 121,6 millió forintot kóstál, míg az ingatlan második emeletén egy 291 négyzetméteres irodától válna meg a Belváros, minimum 180,4 millió forintért. A pályázati határidő november 30. ezek esetében is.

4. A Semmelweis utca 17-ben is megvételre kínál az V. kerületi önkormányzat egy első emeleti, 254 négyzetméteres irodahelyiséget, minimum 158,7 millió forintért. Ez utóbbiért is a hónap végéig lehet jelentkezni a befektetőknek.

5. Három ingatlantól válna meg az önkormányzat a Steindl Imre utca 7. számban. Az egyik egy 4. emeleten található, 181 négyzetméteres irodahelyiség, amelynek minimális vételára 124,9 millió forint, két másik, vélhetően egybenyitott ingatlan pedig szintén az emeleten található: egy 35 négyzetméteres iroda 18,2 millió forintra becsülve, a hozzá tartozó 54 négyzetméteres ingatlan pedig 28 millió forintos minimális vételáron. Míg az első, 181 négyzetméteres iroda esetében november 19. a pályázat határideje, az utóbbi, kisebb helyiségekért a hónap végéig várják a jelentkezőket.

6. Két hatalmas irodahelyiség is eladó a Zoltán utca 8. szám negyedik, illetve ötödik emeletén. Az alsó, 378 négyzetméteres iroda minimum 200 millió forintot ér az önkormányzat felkérésére készült ingatlanbecslés szerint, míg az V. emeleti, 198 négyzetméteres ingatlan 100,1 millió forintos irányáron találhat gazdára. A jelentkezési határidő ebben az esetben is november 30.

7. Két irodát eladna a Belváros a Váci utcában is, méghozzá a Váci utca 11/b szám alatti épületben. Az egyik, félemeleti irodahelyiség 414 négyzetméteres, és minimális vételára 356 millió forint, míg a másik, szintén félemeleti, 288 négyzetméteres iroda 247,6 milliós irányáron lett meghirdetve. A pályázati határidő november 30.

8. Információink szerint az eredeti, nyár végi előterjesztésben még nem szerepelt, ám az októberi 20-i zárt tulajdonosi bizottsági ülést követően mégis meghirdette az önkormányzat azt a 43 négyzetméteres üzlethelyiség, amely a Városház utca 16. földszintjén található, és amelytől 31,8 millió forintért válna meg az önkormányzat. A hirtelen eladási szándék valóban sürgős lehet, hiszen ebben az esetben is november 19. a pályázati határidő.

Ezeknek a jelenleg üresen álló ingatlanoknak az eladására, a pályázatok lebonyolítására mindegyik esetben a Dr. Sándor Ügyvédi Irodát bízta meg a tulajdonos önkormányzat, amely maga is érintett a kerületi ingatlaneladásokban. Még 2015-ben vásárolhatott ugyanis meg egy 237 négyzetméteres, Deák tér közeli ingatlant 78 millió forintért úgy, hogy ehhez képest az eladáshoz közeli napokban ugyanabban a házban két és félszeres négyzetméteráron kelt egy lakás piaci viszonyok között.

Vitatott ügyek

A Belváros vezetése nem először értékesíti a helyi köztulajdonban lévő ingatlanokat, sok esetben vitákat, és korrupciógyanút is felvetettek már ezek az ügyeletek. Nem lakás célú ingatlanok esetében ugyan rendszeresen pályázati úton is eladásra kínáltak jelentős értékű iroda-, vagy éppen raktárhelyiségeket, de idén eddig, a mostani pályázatot megelőzően már két körben értékesítették hirdetmény nélkül, jelentős bérlői kedvezménnyel az önkormányzat különböző, nem lakás célú ingatlanait.

A „belvárosi módszerként” híresült el az a helyi rendeletek által legalizált út, hogy valaki bérleti jogot szerez az önkormányzati lakásokban, üzlet-, vagy irodahelyiségekben, majd pedig egyetlen évvel később jelentős árkedvezményt kapva a becsült ingatlanárból, megvásárolja. Az önkormányzat ugyanis 30 százalékos kedvezménnyel adja az ingatlanokat olyan vállalkozásoknak, amelyek korábban már bérelték azt.

Ez utóbbi módszerrel pedig a Belváros fideszes vezetésű önkormányzata ezen a nyáron is 700 millió forint értékben adott el önkormányzati tulajdonban lévő kereskedelmi ingatlanokat. A 24.hu októberi cikke szerint több esetben ezúttal – ahogyan az elmúlt években már többször – is elég gyanúsak voltak ezek az üzletek, több ingatlant ugyanis úgy vehetett meg kedvezményesen a korábban ezeket bérlő cég, hogy a vállalkozás maga nem sokkal, akár pár nappal az eladás előtt cserélt gazdát. Így az új tulajdonos, aki korábban nem volt bérlő, élhetett az önkormányzatnál a bérlői kedvezménnyel és milliókat spórolhatott a belváros legforgalmasabb részein lévő ingatlanokon.

Ilyen volt például az Andor 06 Kft., amely a Dorottya utca 9-ben bérelt egy 484 négyzetméteres irodát 2013 óta. Ennek a cégnek 2019-ig egy 2019-ig a Lofthome Ingatlanforgalmazó nevű társaság volt a tulajdonosa, amelytől rövid időre megvette egy másik cég, hogy aztán június 11-én egy Gellért Globe nevű harmadik cég legyen a tulajdonos. Így szerezhették meg az irodát, jelentős, mintegy 88 millió forintos kedvezménnyel. De a portál cikke több más, legalábbis kérdéseket felvető eladást is sorolt a nyári eladások közül.

Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester és Láng Zsolt a Fidesz-frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020. január 29-én – Fotó: Kovács Tamás /MTI
Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester és Láng Zsolt a Fidesz-frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020. január 29-én – Fotó: Kovács Tamás /MTI

Ezt megelőzően pedig még az akkori Index írt arról, hogy januárban a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett önkormányzat megszavazott egy másik nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésére vonatkozó előterjesztést, noha az ellenzék akkor is közölte: több helyiség értékesítésével kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy a valóságban nem felel meg a bérlői kedvezmény kritériumainak, a kormánypárt érdemben tárgyalni sem volt hajlandó az aggályokról. Az ügylettel Kertész Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda mai vezetőjének, azaz a kerületet sokáig vezető Rogán Antal bizalmasának köre nyerhetett, méghozzá úgy, hogy 15 millió forintért jutott egy értékes, Gerlóczy utca 3. szám alatti helyiséghez.

Az önkormányzati gyakorlat is régi, még a szintén fideszes Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején alakult ki, és noha sokan, sokszor vetették fel a korrupciógyanús eladások esetleges büntetőjogi felelősségének kérdését is, 2016-ban bűncselekmény hiányában lezárták az V. kerületi ingatlanok áron aluli értékesítése miatt tett feljelentések után megkezdett nyomozást, más ügyekben pedig gyakorlatilag eljárás sem indult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!