Még mindig tart a belvárosi ingatlantrükközés

2020. október 5. – 07:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából másfél évtizede zajlik a Belvárosban egy játék. A lokális bérlők magas kedvezménnyel vehetnek meg az önkormányzattól ingatlanokat, erre a lehetőségre aztán mindenféle trükkel lecsapnak a vagyonos és baráti üzletemberek. A nyáron új lendületet kapott ez a biznisz.

Sorozatban dönt különös ingatlanügyekről a belvárosi önkormányzat. A 24.hu összeállítása egész sor régebbi és újabb olyan ingatanügyletet mutat be, ahol ismerősök, baráti cégek nagyon kedvezményes áron jutottak ingatlanhoz. A közelmúltban emblematikus eset volt, amikor a fideszes önkormányzati képviselő, Szágerné Fazekas Éva lánya kaphatott meg így egy virágüzletet, a Magyar Narancs cikke pedig korábban olyan esetekről készített összeállítást, ahol 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhattak ingatlant a Belvárosban olyanok, akik maguk is bérlői voltak hosszabb-rövidebb ideig egy adott helyiségnek.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit!)

Az átruházási trükk

A trükk leegyszerűsítve az volt, hogy amennyiben egy cég megfelelő ideig bérelt ingatlant a Belvárostól, akkor megvehette azt 30 százalék kedvezménnyel, de valójában átruházhatta ezt a jogot annak, akinek akarta.

Rengeteg olyan eset született, amikor milliós négyzetméterárral jellemzett környékeken 2-300 ezer forintos négyzetméterenkénti áron lehetett ingatlanokhoz jutni. Mint a lap írja, a Fidesz parlamenti képviselője, Szatmáry Kristóf feleségével közös cége például úgy lett végső tulajdonosa több belvárosi, korábban önkormányzati tulajdonban lévő ingatlannak (amelyet előbb kedvezményesen értékesítettek), hogy egy fodrászszövetkezet – amely addig bérlő volt – előbb megvette ezeket az üzleteket, majd azokat bevitte egy olyan vállalkozásba, amely nemsokára teljesen Szatmáryék érdekeltsége lett, és a „fodrászok” gyorsan kiszálltak belőle.

A fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat régóta engedi ezeket a kiskapukat.

Idén nyáron

Most egy nyári etapban 700 millió forintnyi ingatlant árusított ki így az önkormányzat. A június 25-i testületi ülésen meghozott döntések által érintett ingatlanok egyes eseteiben a modell más volt: ha van egy cég, ami nagy területű, azaz nagyon értékes ingatlant bérel a belvárosban, és már jogosult a 30 százalékra, akkor a közgyűlési döntés előtt nem sokkal új tulajdonos szállt be a cégbe, és vehette meg így az ingatlant több tízmilliós kedvezménnyel.

A lap olyan példát is bemutat, ahol az Andor 06 nevű cégben június 11-én változott meg a tulajdonos, és június 16-án készült el róla az előterjesztés. A képviselő-testületi ülésre készült előterjesztésen a polgármester és az értékbecslést kezelő Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő igazgatójának az aláírása is szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!