Újabb ingatlanoktól szabadul meg a Belváros, összesen 1,3 milliárdos értékben

2021. december 16. – 11:04

Újabb ingatlanoktól szabadul meg a Belváros, összesen 1,3 milliárdos értékben
A fideszes polgármester szerint teljesen jogszerűen passzolják el az értékes V. kerületi ingatlanokat – Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Több újabb V. kerületi önkormányzati ingatlan eladásáról döntött a kormánypárti többségű képviselő-testület csütörtökön – tudta meg a Telex. December 16-ra ugyanis váratlanul rendkívüli testületi ülést hívott össze a fideszes belvárosi polgármester, hogy mintegy 1,3 milliárd forintnyi önkormányzati ingatlant még karácsony előtt áruba bocsáthasson, méghozzá úgy, hogy az eladások a megelőző heti rendes ülésen nem kerültek napirendre.

Ezúttal az ősszel megpályáztatott, két, összesen több milliárd forint értékű ingatlancsomag egyike nyomán ad el a kerület hét, eddig önkormányzati üzleti és irodacélú ingatlant. A döntést az ellenzéki képviselők (öten) nem támogatták, így a 9 fideszes igen szavazatával ment át.

Tavaly ilyenkor Szentgyörgyvölgyi Péter – a veszélyhelyzet nyomán – egyszemélyben döntött 2,2 milliárd forintnyi ingatlan eladásáról, de az önkormányzati ingatlanvagyonból most újabb, érdekes szempontok alapján kiválasztott helyiségek kerülnek ki. Ilyen lehet például, hogy éppen most ad el két ingatlant is az Arany János utcában, holott az utcát éppen most tervezik felújítani, kormányzati támogatással.

Az ellenzéki pártok közös, Tiéd a Belváros nevű frakciójának vezetője, Kovács Alex Gábor a döntés nyomán a Facebookon azt írta, elindult a a nagy karácsonyi belvárosi ingatlan-kiárusítás,

a módszer a szokásos: „titokban” meghirdetett pályázat, rövidre szabott határidők, egy kivételével minden ingatlanra egy ajánlat érkezett, gyakorlatilag ugyanakkor összeget kínálva, mint ami a pályázati kiírásban szerepel. Valódi versenynek nyoma sincs, minden lezongorázva. A fideszes kerületvezetés a látszatra sem ad.

Az ellenzéki frakció által kifogásolt, már tavaly és idén év elején is követett gyakorlat nyilvánosnak, illetve nemzetközinek nevezett, ám a gyakorlatban csak kevesek által megismerhető és elérhető pályázati eljárást már több olyan értékes – szintén több milliárd forint összértékű – belvárosi ingatlan esetében alkalmazták, amelyek az önkormányzat szerint évek óta csak kiadást jelentenek a helyi állampolgároknak, mert üresen állnak. Az eljárásmódot nemcsak a helyi ellenzék, de még Sára Botond fővárosi kormányhivatali vezető is vitatta.

Ennek ellenére most pontosan ugyanúgy került kalapács alá több tucat ingatlan, melyek közül információink szerint az alábbi előkelő belvárosi helyszíneken kelt el több iroda, illetve üzlethelyiség:

  • Aulich utca 8. – Báthory utca 9. – több ingatlan, összevonva 574 millió forintért
  • Báthory utca 5. – 123 millió 600 ezer forintért
  • Arany János utca 18. – 159 millió forintért
  • Arany János utca 34. – 159 millió forintért
  • Bástya utca 18. – 182 millió 655 ezer forintért
  • Semmelweis utca 9. – 117 millió 585 ezer forintért

A polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter azonban nemcsak a belvárosi ingatlaneladások mágusa. A 24.hu éppen csütörtökön írta meg, hogy több mint húszhektárnyi földet vett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökétől, a Porsche Hungariát húsz évig ügyvezető Eppel Jánostól úgy, hogy ezen bevásárlások fedezete hónapok óta vitatott, miután Szentgyörgyvölgyi legális jövedelme és vagyonnyilatkozatai nem adnak magyarázatot arra: miből.

A lap korábban azt is írta, hogy Szentgyörgyvölgyi 2018-as és 2020-as vagyonnyilatkozatai alapján az V. kerület élén 2014-ben Rogán Antalt váltó polgármester úgy vásárolt bakonyi földeket, hogy azok fedezete nem látszik a két bevallásban. A vagyonnyilatkozatok bevételi és kiadási részeit összevetve azt lehet látni, hogy a politikus körülbelül 16 milliós keresete nem lehetett elég a több mint 24 hektárnyi földre, amit 2019-ben vásárolt a Bakonyban, ráadásul az újabb dokumentumok alapján Szentgyörgyvölgyinek még ennyije sem volt, csupán 4 millió forintja. A polgármester az idevágó botrányban azt közölte: mindent pontosan, aprólékosan leírt a vagyonnyilatkozatában, az egész ügy mögött pedig szerinte pártpolitikai érdekek állnak.

Érdekesség, hogy a mostaninál is alkalmazott módszerű belvárosi ingatlaneladásokkal kapcsolatban az önkormányzat ugyanilyen tartalmú választ adott a Telexnek is, hiszen Szenntgyörgyvölgyiék szerint:

„A nyílt pályázatok évek-évtizedek óta hasonló tartalommal és körben, valamennyi jogszabályi kritériumnak megfelelve kerülnek meghirdetésre (Önkormányzat honlapján, kerületi újságban, hirdetőtáblán jelenik meg). A pályázati eljárás nyíltsága és átláthatósága – ahogy korábbiakban is – biztosított.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!