Még Sára Botondnak is sok volt a fű alatti belvárosi önkormányzati ingatlaneladás

Legfontosabb

2021. május 19. – 06:58

Még Sára Botondnak is sok volt a fű alatti belvárosi önkormányzati ingatlaneladás
A Váci utca 11/b szám alatti épületben egy teljesen ismeretlen és ellenőrizhetetlen konzorcium szerzett volna meg két félemeleti irodát, Sára Botond egyértelművé tette: nem titkolható el a valós vevők kiléte – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A közérdekű adatnyilvánosságra és a tisztességes eljárás követelményeire figyelmeztette a fideszes vezetésű V. kerületet a fővárosi kormányhivatal szintén fideszes vezetője.

Sára Botond fővárosi kormányhivatal-vezető levélben szólította fel „adatpótlásra” a Belvárost, miután az – legalábbis a veszélyhelyzet idején a képviselő-testületi jogokat egymaga gyakorló Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester – önkormányzati tulajdonú iroda- és üzlethelyiségeket adott el, a megfelelő nyilvánosságot nem biztosítva az üzletnek.

Még tavaly novemberben írta meg a Telex, hogy összesen 16 ingatlan értékesítésére írt ki – elvileg – nemzetközi és nyílt, egyfordulós pályázatot az V. kerületi önkormányzat. Már akkor azt kezdeményezte a helyi ellenzéki képviselőcsoport, hogy az ingatlanokat hirdessék meg széles nyilvánosság számára elérhetően, ám a fideszes kerületvezetés ebbe nem ment bele. Kovács Alex kerületi ellenzéki frakcióvezető több levélben kifogásolta az eljárást, ám az MSZP-s politikus gyakorlatilag lepattant Szentgyörgyvölgyiről, valamint az eladások törvényességét felügyelő fővárosi kormányhivatalról is.

Most azonban a Belváros honlapján mégis megjelent az eladásról szóló határozatok „kiegészítése”, továbbá egy levél, amelyben Sára Botond hosszasan magyarázza el a nyílt önkormányzati pályázati eljárások törvényes menetét, egyúttal világossá téve:

nem voltak biztosítottak a szabályos eljárás feltételei a belvárosi eladás során.

Noha Sára Botond levele arra nem tér ki, arról már beszámoltunk, hogy a lebonyolítással megbízott Sándor Sz. Zsolt ügyvéd a szokásos, néhány tízezer forintos ár helyett 300 ezer forintért kínálta az érdeklődőknek a pályázati dokumentációt, a betekintésre pedig mindössze 5 napon át, akkor is 2-2 órás időintervallumot biztosított. Magyarán nagyon úgy tűnt, hogy az eladásra kínált ingatlanokról eleve csak egy bizonyos kör szerezhetett tudomást.

Ráadásul a veszélyhelyzet ideje alatt egyedül döntő Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester végül úgy hirdette ki az ingatlan-pályázati csomag eredményét, hogy abban sem biztosították a törvényben előírt adatnyilvánosságot, ráadásul – mint utóbb Karácsony Gergely főpolgármester februári leveléből kiderült – nem biztosíthatták megfelelően a fővárosi elővásárlási jog gyakorlásához szükséges feltételeket sem. Szentgyörgyvölgyi Péter egyszemélyi döntését követően ráadásul nem tette nyilvánossá azt sem, hogy valójában milyen vételáron és kik jutottak hozzá az értékes belvárosi ingatlanokhoz, ami már Sára Botondnak is sok volt.

Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal fideszes vezetője előbb egyeztetett, majd adatpótlást kért a szintén fideszes vezetésű Belvárostól – Fotó: Sára Botond Facebook-oldala
Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal fideszes vezetője előbb egyeztetett, majd adatpótlást kért a szintén fideszes vezetésű Belvárostól – Fotó: Sára Botond Facebook-oldala

A kormányhivatali vezető levele szerint zárt határozatok esetén is biztosítani kell az érdemi adatok nyilvánosságát akkor, ha azok az önkormányzati közvagyont érdemben érintő ügyeletekről szólnak. Így az, hogy a valós vételárról nem, csak a saját maga által felkért vagyonbecslő által megállapított forgalmi értékről adott tájékoztatást a belvárosi polgármester, törvénysértő volt, hiszen ha mindez nem szerepel a határozatban, azzal

„a szerződés tartalmát tulajdonképpen a polgármester és a másik szerződő fél állapítja meg, holott a polgármester mint a képviselő-testület törvényes képviselője e minőségében csak a szerződés aláírására lenne jogosult”

– írta Sára. A fideszes politikus arra figyelmeztette a szintén fideszes belvárosi polgármestert, hogy amennyiben nem pótolják az adatok közzétételét, az nemcsak az eladásról szóló határozatok jogszerűségét kérdőjelezheti meg, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását is magával vonhatja. Mindezek nyomán Sélley Zoltán belvárosi jegyző (aki egyébként, mint az Sára leveléből szintén kiderül, szóban is egyeztetett a a törvénysértés „orvoslásáról” a kormányhivatali vezetővel) új határozatok elfogadására tett határozatot, amelyekből kiderült:

  • A Deák tér 3. szám alatti ingatlan esetében az Optinvest Zrt. lett a pályázat nyertese, és noha az önkormányzat által felkért ingatlanbecslő a forgalmi értéket 981 060 000 forintban határozta meg, az ingatlan maga végül – hatalmas meglepetésre – éppen 982 millió forintért ment el.
  • Sára Botond külön is kifogásolta, hogy a teljesen ismeretlen, honlappal vagy más bejegyzéssel nem rendelkező Váci utca 11/b Konzorcium nyerte meg a Váci utca 11/b szám alatti helyiség pályázatát, és adatpótlásra kérte a Belvárost azért, hogy kiderülhessen, kik állnak az ingatlant megszerző konzorcium hátterében. A mostani, módosított határozatból egyértelmű: miközben az ingatlan forgalmi értékét 603 720 000 forintban határozta meg az értékbecslő, végül 603 millió 800 ezer forint lett a vételár. Végre az is kiderült, hogy a Lövőház utca 2010 Kft., a Jumbo Log Kft., az Öko-Pet Recycling Kft., valamint a Restone Kft. alkotják ezt a bizonyos konzorciumot.
  • A Depona Port Kft. és a Zemplénkő Kft. szerezte meg a Steindl Imre utca 7. szám alatti irodahelyiségeket, írtuk korábban, azt is hozzátéve, ezek forgalmi értéke összesen 171 171 000 forint volt. Ehhez képest, mint a mostani módosításból kiderült, 124 millió 890 ezer forintért keltek el az ingatlanok, magyarán a Belváros a saját értékbecslése szerint is áron alul vált meg ezektől.
  • Ezzel szemben a Zoltán utca 8. szám alatti ingatlan esetében a Castle Globe Kft. lett a pályázati győztes, amely a becsült forgalmi érték, azaz 301 320 000 forint helyett végül 316 millió 500 ezer forintot fizetett.
  • A Városház utca 16. szám alatti helyiség pályázatának nyertese dr. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke lett, aki a 31 820 000 forintos forgalmi értéken meghirdetett ingatlant végül – hogy, hogy nem – 32 millió forintért vehette meg.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!