Újabb milliárdos ingatlanvagyontól szabadulna meg a Belváros

Legfontosabb

2021. szeptember 24. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Két nagyszabású ingatlanelidegenítési csomagot kezdeményezett a fővárosi V. kerület fideszes vezetése. Az ellenzék szerint ismét fű alatt tervez milliárdos nagyságrendű kerületi ingatlanvagyont dobra verni Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester és csapata. Az egyik ezzel kapcsolatos előterjesztést az ellenzék szerint ráadásul jogszabálysértően, csak harmadik nekifutásra sikerült megszavaztatni a múlt csütörtöki testületi ülésen. Az önkormányzat szerint minden a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik.

Két újabb, ezúttal is jelentős értékű ingatlaneladásról szóló javaslattal állt elő az őszi politikai szezon kezdetén a Belváros fideszes vezetése. Információink szerint

a két tervezet elfogadásával több tucat belvárosi, eddig önkormányzati üzleti és irodacélú ingatlan kerülhet magánkézbe.

Az egyik idevágó előterjesztés az önkormányzat által évek óta biztosított 30 százalékos bérlői árkedvezménnyel, a másik pedig azok kihasználatlanságára hivatkozva válna meg a helyiségektől.

A javaslatok összesen több milliárd forintnyi ingatlanvagyontól szabadítják meg ismét a Belvárost úgy, hogy az eladások esetében a kerületi ellenzéki képviselők – noha ezt már több illetékes szakbizottságban is kezdeményezték – máig nem kapták meg az eladási szándékot indokló vagy alátámasztó információkat.

Múlt csütörtökön, amikor Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester szerette volna a kerületi testületi ülés elé vinni az eladásokat, érdekes problémába ütközött a fideszes többség: az ellenzék két szavazáson is többségbe került, Szentgyörgyvölgyi viszont ennek ellenére addig szavaztatta a testületet, amíg az általa vágyott eredmény meg nem született.

Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros-Lipótváros polgármestere érkezik a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére 2019. november 5-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros-Lipótváros polgármestere érkezik a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére 2019. november 5-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Megkérdeztük az ellenzéki pártok közös, Tiéd a Belváros nevű frakciójának vezetőjét, hogy mi történt pontosan az ülésen. Kovács Alex Gábor a Telexnek elmondta, a fideszes polgármester valóban háromszor is szavaztatott egy javaslatról, mert a fideszes képviselők egy része sem első, sem pedig második nekifutásra nem találta el a megfelelő gombot. „Mindez akár nevetségesnek is tűnhet – csakhogy a tét az önkormányzat ingatlanvagyona, amit a fideszes kerületvezetés elképesztő tempóban tapsol el” – fogalmazott Kovács, aki szerint a harmadik nekifutásra napirendre vett indítvány semmiképpen sem lehetett jogszerű.

Az önkormányzati képviselő szerint ugyanis ők, az ellenzéki frakció azt szerették volna elérni, hogy

a 30 százalék árkedvezménnyel, egyébként jelenlegi bérlőknek értékesíteni tervezett mintegy 2,1 milliárd forint összértékű ingatlancsomag eladására vonatkozó határozatot vegyék le a napirendről,

mert számos adatot, amelyek az eladási terveket alátámasztották volna, egyszerűen nem kaptak meg. Szentgyörgyvölgyi azonban ezt valamiért semmiképpen sem engedhette. Az eljárás és az így született határozat az ellenzéki frakció álláspontja szerint jogszabálysértő.

A történtek nyomán egyébként múlt csütörtökön több mint egy órára félbe is szakították az ülést, miután az ellenzéki frakció tiltakozásul kikapcsolta a szavazógépét, és így határozatképtelen maradt a testület. Kovács Alex Gábor szerint a fideszes polgármester a világos törvényi előírásokat semmibe véve szavaztatta meg ezután a kormánypárti képviselőkkel az ingatlaneladásra vonatkozó napirendi pontot úgy, hogy elindulhatott a folyamat a másik elidegenítési javaslattal kapcsolatban is.

Ez utóbbi egyébként a már tavaly és idén év elején is követett gyakorlat szerint egy nyilvánosnak, illetve nemzetközinek nevezett, ám a gyakorlatban csak kevesek által megismerhető és elérhető pályázati eljárást jelent több olyan értékes – szintén több milliárd forint összértékű – belvárosi ingatlan esetében, amelyek az önkormányzat szerint évek óta csak kiadást jelentenek a helyi állampolgároknak, mert üresen állnak.

Az információink szerint 26 kihasználatlan ingatlan pályázaton történő eladásáról megint olyan pályázati javaslatot hagyott jóvá a fideszes többség, amely a Tiéd a Belváros frakciója szerint nem biztosítja a teljes nyilvánosságot a potenciális vásárlók bevonzására. Ennek ellenére a fideszes többség leszavazta az ellenzékiek módosítóját arról, hogy országos napilapokban, illetve szakmai portálokon is hirdessék meg azokat. Sőt, az eladni tervezett ingatlanokról a Telex információi szerint olyannyira keveset tudni, hogy az eredetileg benyújtott javaslatban még olyan helyiség is szerepelt, amelytől elvileg már megszabadult a Belváros.

Megkérdeztük Belváros-Lipótváros Önkormányzatát, illetve magát a polgármestert is a történtekről és az eladási szándékról. Válaszuk értelmében a képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött

„egyrészt jogszabály alapján elővásárlási joggal rendelkező bérlők részére történő ingatlanértékesítés, valamint évek óta üresen álló, részben az elmúlt év során kiírt pályázaton el nem kelt ingatlanok nyílt pályázati úton történő értékesítése tárgyában, az értékesítésekből befolyó pénznek fejlesztési célra történő felhasználása céljával”.

Azt nem tudni, hogy az V. kerületi önkormányzat milyen fejlesztésre fordítaná a befolyó összegeket. Az azonban már biztos, hogy a bérlői kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban, az önkormányzat szerint az ellenzéki képviselők által indoklásként kért, azaz

„az eladás esetleges szükségességét igazoló jegyzőkönyvek” soha nem készültek és nem készülnek, semmiféle jogszabály nem írja elő efféle dokumentumok szükségességét, nem voltak az értékesítés eldöntésének előfeltételei, az egyéb dokumentumok a testületi ülésen rendelkezésre álltak.

Szentgyörgyvölgyiék egyébként úgy látják, hogy a többszöri szavazás nem jogszabályellenes – sőt „olyannyira nem egyedülálló eset, hogy a 2021.09.01. időpontú Fővárosi Közgyűlés alkalmával is előfordult –, továbbá megjegyezzük, hogy annak elrendelésére félreértés miatt, tehát pártállástól független indítványozásra, egy ellenzéki és egy kormánypárti képviselő kezdeményezésére került sor. Az elidegenítés előterjesztésének napirenden tartását amúgy végül az ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció tagja, Nagypál Anikó is szavazatával támogatta.”

Ezzel szemben Kovács Alex Gábor már jelezte: a törvényességi felügyeleti szervhez, azaz a kormányhivatalhoz fordulnak. A belvárosi önkormányzat saját szervezeti és működési szabályzata ugyanis kimondja, hogy téves szavazás esetén is csupán kétszer, nem pedig háromszor lehet szavaztatni a képviselő-testületet.

A történtek jelentőségét az adja, hogy a belvárosi ingatlaneladások évtizedes történetében már jól ismert módszerrel most ismét értékes ingatlanokat szerezhetnek meg 30 százalékos árengedménnyel a bérlők. A nyíltnak nevezett pályázati eljáráson a jól értesült vevők jutnak hozzá éppen az értékbecslői áron különböző ingatlanokhoz. A kerületi ingatlanvagyon sorozatos kiárusítását már Rogán Antal polgármesteri idejében is rengeteg kritika és gyanú övezte, ám a Szentgyörgyvölgyi által vezetett önkormányzat a pályáztatási gyakorlatról most azt írta a Telexnek:

„A nyílt pályázatok évek-évtizedek óta hasonló tartalommal és körben, valamennyi jogszabályi kritériumnak megfelelve kerülnek meghirdetésre (Önkormányzat honlapján, kerületi újságban, hirdetőtáblán jelenik meg). A pályázati eljárás nyíltsága és átláthatósága – ahogy korábbiakban is – biztosított.”

A Telex információi szerint a 30 százalékos bérlői kedvezménnyel, ha mind a 27, e körben most igényelt és e döntéssel áruba bocsátott ingatlan így kel el, az összesen mintegy 6-800 millió forintos veszteséget jelenthet az V. kerületnek az önkormányzat saját felkérésére végzett értékbecslés szerinti összértékhez, azaz a több mint 2,1 milliárd forinthoz képest.

Az idevágó határozatokat zárt indítványként tárgyalták, így jelenleg egyik sem érhető el az önkormányzati honlapon (a napirendi pontok mellett feltöltött dokumentumok között legalábbis ilyen tárgyú nincs – a szerző.). Azt egyelőre nem is tudni, hogy a nyílt, nemzetközi pályázaton meghirdetni kívánt további több tucat ingatlannak mekkora az összértéke, de szintén többmilliárdos tételről lehet szó.

Szentgyörgyvölgyi Péterről a 24.hu nemrég azt írta, hogy az elmúlt években megduplázta a bakonyi földbirtoka méretét, de a bevallott jövedelme és a földek becsült értékéből arra jutottak, hogy közel 30 hektár pénzügyi fedezetét nem találni a vagyonnyilatkozataiban. A polgármester azt közölte: mindent pontosan, aprólékosan leírt a vagyonnyilatkozatában, az egész ügy mögött pedig szerinte pártpolitikai érdekek állnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!