Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

A Király utcai rendezvényvárón kihirdették, hogy a két társelnök, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna Suzi fél 11-kor fognak sajtótájékoztatót tartani, ekkor ugyanis már a legtöbb eredmény ismert lesz. Kovács nagyjából 40 százalékos feldolgozottságánál meggyőzően vezet a XII. kerületi polgármesterségért folyó versenyben a fideszes Fonti Kriszta előtt, Baranyi Krisztina hasonló feldogozottságnál szintén vezet a IX. kerületben két kihívójával szemben; azonban a párt számára több fontos kérdésre, így a fővárosi közgyűlési mandátumok számára, vagy az EP-küszöb megugrására még mindig nincs válasz.

Egyelőre csak 7,75 százalékos feldolgozottságnál tartanak a főpolgármester-jelölteknél, ennél az állásnál Vitézy Dávid vezet körülbelül kétezer szavazattal. Az állás: Vitézy Dávid: 49,44 százalék, Karácsony Gergely 44,93 százalék. A mi hazánkos Grundtner András 5,63 százalékon áll.

Porga Gyula (Fidesz) magabiztos választási eredménnyel maradhat Veszprém polgármestere, hiszen a szavazatok 85 százalékos feldolgozottságánál közel 50 százalékos eredménynél tart, míg fő ellenfele, Hartmann Ferenc még a 30 százalékot sem érte el. Porga legutóbb, vagyis 2019-ben is nyert, akkor Katanics Sándort gyűrte le.

14,29 százalékos feldolgozottságnál a DK-s polgármester, Szaniszló Sándor 51,75 százalékon áll, ezzel magabiztosan vezet a XVIII. kerületben. Pestszentlőrinc-Pestszentimre az egyike annak a két fővárosi kerületnek, ahol az ellenzéki vezetés ellen indított jelöltet Magyar Péter pártja.

A XVIII. kerületet sokáig MSZP-s polgármester vezette, Mester Lászlót 2010-ben sikerült legyűrnie Ughy Attilának. Öt éve Szaniszló összellenzéki jelöltként, 51 százalékot elérve váltotta Ughyt. Kettejük visszavágóját most több tényező is bonyolította. Egyrészt az, hogy most a 2019-es támogatói közül nem mindegyik párt állt be az akkor még MSZP-s, ma már DK-s Szaniszló mögé: az LMP ráindította Banga Zoltánt. Másrészt ez annak a négy kerületnek az egyike, ahol saját jelöltet indított a Tisza Párt, és ezen belül egyike annak a kettőnek, ahol az ellenzéki vezetést váltanák le ezzel. Magyar Péter pártja Balogh Balázst indította, és a fő kérdés az volt, hogy ő Szaniszlótól vagy Ughytól tud-e több szavazatot elvinni. Jelen állás szerint utóbbitól: Szaniszló öt éve 51, Ughy 45,7 százalékot szerzett, előbbi most jobban, utóbbi rosszabbul áll.

Ez az egyetlen kerület, ahol a Tisza Párt nemcsak polgármesterjelöltet, hanem egyéni képviselőjelöltet is indít: az egyik választókerületben Markovits Szilvia is rajthoz áll.

A szavazatok 10 százalékos feldolgozottságánál fej-fej mellett áll a momentumos Rózsa András és a fideszes Borbély Ádám Zuglóban. Rózsa 34 százalék körül, Borbély 32 százalék körül áll. Horváth Csaba jelenlegi polgármester 23 százalékon áll, Vida Attila LMP-s jelölt 5,6 százalékon, ahogy a Mi Hazánk-os Czeglédi János is.

Zuglónak a rendszerváltástól 2002-ig SZDSZ-es, utána rövid ideig fideszes, majd megint SZDSZ-es, majd megint fideszes polgármestere volt. 2014-ben Karácsony hódította meg az ellenzéknek, majd 2019-ben a korábban a II. kerületet vezető MSZP-s Horváth Csabát választották meg polgármesternek.

Idénre aztán az ellenzék egy része kifarolt Horváth mögül, és elindult ellene a momentumos Rózsa András. Egyéni képviselők szintjén azonban máshogy alakult az összefogás: Horváth Csaba jelöltjei az Összefogás Zuglóért civil szervezet színeiben indulnak, elindul azonban velük szemben a Civilzugló Egyesület, a DK, a Momentum, a Szikra és a Mindenki Magyarországért Néppárt jelöltjei. Külön indult viszont a Kutyapárt, az LMP és a Mi Hazánk is.

Miskolcon 77,52 százalékos feldolgozottságnál már behozhatatlanul vezet a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, Tóth-Szántai József (40,47).

A 2019-es választáson Veres Pál, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi népszerű igazgatója az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjeként több mint 14 százalékponttal verte meg a fideszes kihívóját, Alakszai Zoltánt (54-40 százalék), és ezzel kilenc év után visszahódította a borsodi várost a Fidesztől.

Verest az elmúlt öt évben azonban minden eszközzel támadta a DK, és a polgármester április elején bejelentette, hogy nem indul újra a posztért. Az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni közös jelöltben a visszalépése után, és ennek meg is lett az eredménye. A második helyen Barkai László (21,92 százalék), aki mögött a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP áll. A harmadik Varga Andrea (13,06 százalék), akit a Jobbik és a Momentum támogat, a negyedik helyen pedig Jakab Péter pártjának jelöltje, Lehoczki-Spider László (12,59 százalék) áll.

17,14 százalékos feldolgozottságnál a kerületet vezető DK-s László Imre 47,18 százalékkal vezet a XI. kerületben. Fő kihívója, a fideszes Király Nóra 33,78, a tiszás Orbán Árpád 15,22 százalékon áll. A Fidesz 2010-ben két ciklusra megszerezte a kerület vezetését, miután Hoffmann Tamás legyőzte az akkor még MSZP-s Molnár Gyulát, de 2019-ben Hoffmann alulmaradt László Imrével szemben, aki jelen állás szerint megkezdheti a második ciklusát a kerület élén.

Újbuda egyike annak a két kerületnek, ahol ellenzéki vezetés ellen szállt harcba Magyar Péter pártja, a Tisza. Mint minden tiszás jelöltes kerületben, itt is az volt a fő kérdés, hogy a 2019-ben 50,5 százalékkal nyerő Lászlót gyengíti-e jobban Magyar Péter jelöltje, vagy a Fidesztől visz-e majd el jelentősebb számú szavazatot. Egyelőre úgy tűnik, hogy is-is, de a végeredményt ez nem feltétlenül befolyásolja érdemben.

A szavazatok 15 százalékos feldolgozottságánál 8 százalékponttal vezet a XV. kerületben Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármester. Ő 46 százalékon áll, fideszes kihívója, Lehoczki Ádám pedig 38,5 százalékon. Palocsai Béla független jelölt 8 százalékon, a mi hazánkos Bartal András 7 százalékon.

Cserdiné Németh Angéla – Fotó: Cserdiné Németh Angéla / Facebook
Cserdiné Németh Angéla – Fotó: Cserdiné Németh Angéla / Facebook

A XV. kerület baloldali bástyának számít, amit 2018 óta a DK tart. 2019-ben magabiztos többséggel nyert Cserdiné Németh Angéla, akinek azóta sikerült egyben tartani az ellenzéki koalíciót, így most hat ellenzéki párt támogatásával tudott újraindulni. Külön csak a Mi Hazánk és a szabálytalanul a Tisza Párt logójával kampányoló, politikai ellenfeleit vascsővel támadó Palocsai Béla független jelölt indult.

Sárospatakon Fidesz-közeli vállalkozók indultak a fideszes polgármesterrel, Aros Jánossal szemben. A meccset egyikük, a függetlenként induló Farkas Szabolcs nyerte. Farkasról korábban megírtuk, hogy Sátoraljaújhely és Sárospatak legsikeresebb építőipari cégénél, a ZÉG (Zempléni Építőipari és Gépészeti) Kft.-nél vezető (aláíró). Ez a cég az elmúlt öt évben 12 közbeszerzést nyert el, elsősorban Sátoraljaújhelyen, kisebb részt Cigándon, de Sárospatakon is.

Farkas és köre egy Harcművészetek Klubja Sport Egyesület (HK SE) nevű szervezet keretein belül indult, és az adatok 100 százalékos feldolgozás alapján úgy tűnik, győztek is a harcban. Egyesek szerint Farkas kampányát fideszes vállalkozók finanszírozhatták.

Ahogy sejthető volt, nagyon kiélezett verseny alakult ki a három esélyes polgármesterjelölt között. Ami meglepő lehet – bár maga az illető azt mondta, számára nem az –, hogy Pintér Bence és nem Borkai Zsolt áll a második helyen 63 százalékos feldolgozottságnál. Az állás: Dézsi: 30,73 százalék, Pintér Bence: 30,21 százalék, Borkai: 27,44 százalék.

Pintér Bence a Herman Ottó úti székházban tartja a szavazatszámláló eseményét, és lévén friss politikusról van szó, nála nincs nagy tömeg a meglepően jó eredmény ellenére sem (körülbelül 30 támogató lehet jelen).

Viták kísérték a kampány kezdetén, hogy Győrben ellenzéki összefogás esetén a DK által delegált polgármesterjelölt, Glázer Tímea is visszalépjen-e, ez nem történt meg, és most látszik igazán, az apró különbségeknél, hogy minden szavazatnak meghatározó súlya lehet.

Fotó: Laczó Balázs / Telex
Fotó: Laczó Balázs / Telex

Bár még csak a szavazatok egynegyedét dolgozták fel, Nemény András az Éljen Szombathely!, egyben az ellenzéki jelöltje egészen magabiztosan 67 százalék – 29 százalék arányban vezet Lenkai Nóra, a Fidesz jelöltje ellen. Nemény legutóbb is nyert, akkor Balázsy Pétert (Fidesz) verte.

Emmanuel Macron az EP-választás várható eredményére reagálva bejelentette a nemzetgyűlés feloszlatását, és június 30-ra és július 7-re törvényhozási választásokat ír ki.

„Nem tehetek úgy a mai nap végén, mintha mi sem történt volna, ezen a helyzeten kívül van egy láz, amely az elmúlt években eluralkodott országunkban a nyilvános és parlamenti vitákban”

mondta.

Marine Le Pen örül a Nemzegyűlés feloszlatásának, és úgy véli, hogy ezek a választások megerősítik az Nemzeti Tömörülést „mint a változás fő erejét” – írja a Le Monde.

Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters
Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters

Csőzik László, a Szövetség Érdért polgármesterjelöltje 45,83 százalékos feldolgozottságnál közel kétszer annyi szavazatot kapott már, mint a fideszes kihívója, Kardosné Gyurkó Katalin. A 2019-ben is megválasztott Csőzik a szavazatok 61,55 százalékát gyűjtötte be eddig, Kardosné 32,28-at. A képviselő-testületbe a Szövetség Érdért és a Fidesz mellett a Mi Hazánk és a Kutyapárt juthat be.

17,65 százalékos feldolgozottságnál Pikó András jelenlegi polgármester áll nyerésre Józsefvárosban Sára Botond főispánnal, a Fidesz jelöltjével szemben. A VIII. kerületet valódi csatatérkerületként kezelte mindenki a kampányban, mert Pikó nagyon kis különbséggel nyert Sára előtt 2019-ben, azóta pedig feloszlott a mögötte álló teljes ellenzéki koalíció, és a baloldalról az MSZP és a Szolidaritás külön jelöltekkel indult. Egyelőre nem úgy néz ki, hogy érdemi támogatottságot tudtak szerezni ezek a szereplők, valamivel 20 százalék alatt így néz ki az állás:

  • Pikó András (ellenzéki összefogás és civilek): 49,26%
  • Sára Botond (Fidesz): 43,55%
  • Ébl György (Mi hazánk): 3,19%

Az MSZP és. Szolidaritás jelöltjei eközben 1-2 százalékon állnak.

A szavazatok 36 százalékos feldolgozottságánál Szűcsné Posztovics Ilona összellenzéki jelölt 50 százalék feletti eredménnyel vezet Gál Csaba fideszes jelölt előtt. Ő öt éve is megverte a Fideszt, akkor Schmidt Csaba volt az ellenjelölt. Úgy látszik az egykori bányászváros stabilan ellenzéki fellegvár, pedig a ner komoly pénzeket tolt a városba, éppen a választás napján került fel például a futball másodosztályba az Opus Tigáz Tatabánya, amely neve alapján egy Mészáros Lőrinc érdekeltség szponzorál..

Várható volt, hogy Botka László, a korábbi MSZP-s politikus marad Szeged polgármestere, és az eredmények is ezt mutatják majdnem 77 százalékos feldolgozottságnál. Botka 67,73 százalékon áll, a fideszes jelölt, Fülöp László csak 24,16 százalékon van.

Több mint 20 éve, 2002 óta vezeti a várost Botka László, aki már fiatalon elkezdett politizálni az MSZP színeiben, de 2019-ben kilépett a pártból. Akkor megalapította az Összefogás Szegedért Egyesületet. Ez az egyesület jelölte Botkát a mostani választásra is, de támogatja a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is. 2019-ben Botkát még támogatta az egész ellenzék, de most nincs ott mögötte se a Jobbik, se az LMP.

Nem győzött az ország egyik legidősebb polgármesterjelöltje, a 89 éves Bakonyi Józsefné Mátraverebélyen. Bakonyi Józsefnéra 13-an szavaztak, ezzel a szavazatok 1,82 százalékát szerezte meg.

A település polgármestere Nagy Attila független jelölt lesz, aki száz százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 39,72 százalékát szerezte meg. A versenyben kihívója volt a kamupártos Seres Mária is, aki egyszer már volt itt polgármester, aztán az országos politikába próbált átnyergelni. Ő a harmadik helyen végzett 19,30 százalékkal. Seres Mária neve akkor lett ismert, amikor 2014-ben indult az országgyűlési választáson, de nem érte el a bejutási küszöböt, és a támogatást sem fizette vissza. Ezért 117 millió forint eltulajdonításával vádolják.

12,50 százalékos feldolgozottságnál a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter vezet az V. kerületben, azaz a tíz év után újra ringbe szálló Juhász Péter egyelőre második nekifutásra se tudja elvenni tőle a kerületet. Szentgyörgyvölgyi 54,23 százalékkal vezet, Juhász 42,44 százalékon áll.

Belváros-Lipótváros azóta fideszes vezetésű, hogy Rogán Antalt 2006-ban polgármesterré választották. Őt két ciklus után, 2014-ben váltotta az azóta is regnáló Szentgyörgyvölgyi Péter. 2019-ben a későbbi főpolgármester-helyettes Tüttő Kata volt az összellenzéki jelölt, de az idei választás szempontjából érdekesebb Szentgyörgyvölgyi 2014-es ellenfele: Juhász Péter már tíz évvel ezelőtt is megpróbálta elvenni a Fidesztől az V. kerületet, akkor még az Együtt–PM jelöltjeként, de nagyon simán kapott ki, alig több mint 30 százalékot ért el, míg a polgármester több mint 54-et.

Juhász most eredetileg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje volt, de miután a Momentum is beállt mögé, a Kutyapárt mégis inkább kifarolt. Ezután az ellenzéki pártoknak hosszas huzavonát követően sikerült megállapodniuk a kerületi előválasztásról, amelyet Juhász nyert meg, így ő lett az ellenzék közös jelöltje: hivatalosan a DK, a Momentum, a Párbeszéd, a Márki-Zay-féle MMN és a Jakab Péter-féle A Nép Pártján támogatja.

Ínyenceknek: Schmuck Andor 0,93 százalékon áll.

A szavazatok közel 18 százalékos feldolgozottságánál magabiztosan vezet a XIII. kerületben Tóth József regnáló polgármester. Tóthé a szavazatok 77 százaléka, fideszes kihívója, Harrach Tamás 16 százaléknál tart. Balog Csaba mi hazánkos jelölt 3 százalékon áll, az LMP-s Kanász-Nagy Máté 2,6 százalékon.

Tóth József és Karácsony Gergely – Fotó: Meresz Marton / Tóth József Facebook-oldala
Tóth József és Karácsony Gergely – Fotó: Meresz Marton / Tóth József Facebook-oldala

A XIII. kerületi önkormányzati választás a budapesti kerületek közül a legunalmasabb szokott lenni, Angyalföld és Újlipótváros az MSZP olyan erős vára, hogy még a 2010-es fülkeforradalom idején is meg tudták tartani. A kerületet 1994 óta Tóth József irányítja, legutóbb 80 százalék fölötti eredménnyel nyert, idén csak az volt a kérdés, hogy ezt tudja-e überelni.

Körülbelül száz ember gyűlt eddig össze a Momentum budapesti eredményváróján, a várakozás meglepően jó hangulatban telik. Azok a momentumosok, akikkel eddig beszéltünk, nagyrészt bizakodóak, arra tippelnek, hogy mind az EP-ben, mind a Fővárosi Közgyűlésben meglesz az 5 százalék.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

11,90 százalékos feldolgozottságnál az ötpárti támogatást élvező MSZP-s polgármester, Gajda Péter 56,17 százalékkal vezet a XIX. kerületben. A Kispestet 2006 óta vezető Gajda az újabb győzelmével már az ötödik polgármesteri ciklusát kezdhetné meg. Annak ellenére sem igazán volt veszélyben a polgármesteri széke, hogy a kerületet az utóbbi években nem kerülték el a botrányok: idén is nagy fölénnyel vezet a 35,31 százalékon álló fideszes Dódity Gabriella előtt. A mi hazánkos Egyed András 8,52 százalékkal áll a harmadik helyen.

Gajda 2019-ben magabiztosan húzta be a XIX. kerületet. Akkor az emberemlékezet óta minden választást utcahosszal nyerő XIII. kerületi Tóth József után Gajda volt a legnagyobb támogatottságú baloldali jelölt Budapesten, és összességében is a harmadik legmagasabb szavazati aránnyal győztes polgármester lett a fővárosban Tóth és az idén már nem induló fideszes Pokorni Zoltán mögött. Egyúttal itt volt az egyik legalacsonyabb a második helyezett jelölt támogatottsága: a fideszes Dódity Gabriella mindössze 37,2 százalékot kapott. Gajda ráadásul közel tíz százalékponttal tudta felülmúlni az őt támogató pártok népszerűséget.

92,16 százalékos feldolgozottság mellett Márki-Zay vitte el a szavazatok 55,1 százalékát, csaknem 17 százalékpontot vert fideszes ellenfelére. Ilyen feldolgozottság mellett már szinte teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy ugyanaz a Márki-Zay maradt Hódmezővásárhely polgármestere, aki 2019-ben még összellenzéki jelöltként nyert, de a mostani választáson több ellenzéki párt is kihátrált mögüle.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a következő öt évben is Péterffy Attila lehet Pécs polgármestere. Az MSZP, a DK, a Jobbik, a Momentum, a Forum Sopianae és a Pécs Jövőjéért Egyesület által támogatott jelölt meggyőző fölénnyel vezet 39,32 százalékos feldolgozottságnál. Péterffy eddig 45,18 százalékot kapott, a fideszes Csizmadia Péter csak 36,70 százalékon áll, 1857 szavazattal kapott eddig kevesebbet. A másik négy jelölt közül a független Szentgyörgyváry Péter áll a harmadik helyen, de az ő 9 százaléka kb. annyi, mint a két nagy közötti szavazatkülönbség.

Péterffy Attila – Fotó: Péterffy Attila / Facebook
Péterffy Attila – Fotó: Péterffy Attila / Facebook

Nem lesz ismét polgármester a lombkorona-sétányos Filemon Mihály Nyírmártonfalván, száz százalékos feldolgozottságnál Kövér Mihály Csaba független jelölt nyerte a választást. Filemon Mihály a szavazatok 32,04 százalékát, Kövér Mihály Csaba 38,43 százalékát szerezte meg.

Filemon neve onnan lehet ismerős, hogy ő építtette azt a lombkoronasétányt, ami 60 millió forint uniós támogatást kapott, de tarra vágták körülötte az erdőt. A polgármester akkor azt mondta, hogy azért vágták ki az erdőt, mert nem érkezett meg időben az uniós pénz. Az erdő egyébként a sajátja volt, amit átminősített közjóléti erdővé. Akkor azt mondta, hogy az egy dolog, hogy pont akkor ért a véghasználatához, de később úgy is új erdő lesz a helyén.

Az építményről mi is forgattunk a faluban.

14,29 százalékos feldolgozottságnál Borbély Lénárd exfideszes polgármester – aki ellen a csepeli fideszes atyaúristen, Németh Szilárd gyakorlatilag hadat üzent, ezért saját civil szervezettel indult – brutálisan vezet, közel 70 százaléknyi voksot kapott az eddig megszámoltakból.

Németh Szilárd embere, a hivatalos fideszes jelölt Dudás Zoltán ehhez képest csak 9,89 százalékon áll, de az ellenzék jelöltjének sincs sok esélye jelen állás szerint, Dukán András Ferenc 19,47 százalékot kapott eddig.

A fordulatos fideszes belháborúról, ami ehhez a helyzethez vezetett, itt írtunk bővebben.

A szavazatok 14 százalékos feldolgozottságánál Baranyi Krisztina ellenzéki-civil polgármesterjelölt vezet Ferencvárosban. Ilyen alacsony feldolgozottságnál övé a szavazatok 43 százaléka, második a fideszes Gyurákovics Andrea 30,5 százalékkal, harmadik a független Gegesy Ferenc 21 százalékkal.

Baranyi Krisztina – Fotó: Baranyi Krisztina / Facebook
Baranyi Krisztina – Fotó: Baranyi Krisztina / Facebook

A IX. kerület az idei választás egyik legérdekesebb helyszíne. Ferencvárost 1990 és 2010 között az SZDSZ-es Gegesy Ferenc vezette, 2010 és 2019 között aztán a fideszes Bácskai János volt a polgármester, akit 2019-ben magabiztos többséggel vert meg a korábban az Együttben politizáló Baranyi Krisztina. Baranyi azonban megválasztása után nem tudott jó kapcsolatot fenntartani az őt tessék-lássék támogató DK-s és MSZP-s képviselőkkel, a ciklus végére teljesen elromlott a viszonyuk. Az idei választáson független színekben elindult Baranyi ellen Gegesy Ferenc, a DK és az MSZP pedig külön képviselőjelölteket indított Baranyi jelöltjei ellen.

Megnyerte a polgármesteri választást az 50 milliós EU-s támogatásból épült falusi szálláshellyel ismertté vált fideszes polgármester Pétervásárán. Eged István tavaly azzal került be a hírekbe, hogy 50 millió forint uniós támogatásból épített falusi vendégházat. Eged István teljesen feldolgozottságnál a szavazatok 56,78 százalékát szerezte meg. Egednek 2019-ben nem volt ellenfele, most viszont ketten is indultak ellene: Mészáros Attila és Bukrán Csaba független jelöltek. Előbbi 37,22, utóbbi 6,01 százalékot szerzett.

Az 50 milliós falusi szálláshely ügyét az Integritás Hatóság is vizsgálta, és több szabálytalanságot is megállapítottak. Ezért szabálytalansági eljárás lefolytatására szólították fel az irányító hatóságot, az Agrárminisztérium azonban azt közölte, hogy ilyen eljárás az uniós és a hazai szabályok alapján nem indítható jogszerűen.

33,33 százalékos feldolgozottságnál a jelenlegi fideszes polgármester, Horváth Tamás vezet a XVII. kerületben, 45,68 százakékon áll. Ez a kettőből az egyik olyan fővárosi kerület, ahol a Tisza Párt fideszes polgármester ellen indult, de a X. kerülettel szemben itt ezzel együtt sem volt komoly esély a váltásra. A Tisza jelöltje áll a második helyen.

Horváth Tamás 2019-ben az összellenzéki jelöltet is úgy gyűrte le, hogy annak 37 százalékos eredménye a leggyengébb ellenzéki szereplés volt Budapesten. Idén viszont már az akkor még együttműködő pártoknak sem sikerült közös jelölt mögé beállniuk. Lukoczki Károlyt támogatta az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és még az összefogásosdiból ezúttal nagyrészt kimaradó Jobbik is. A Momentum viszont elindította ellene Gergely Bálintot, aki ősszel azzal került a hírekbe, hogy vörös festékkel öntötte le a helyi Fidesz-irodát. A párt az egyéni választókerületekben is saját jelölteket támogat. Ehhez az eleve megosztott alapálláshoz jön még hozzá a Tisza Párt polgármesterjelöltje, Dálnoki Áron.

Ahogy várható volt, a szavazatok szét is aprózódtak: a tiszás Dálnoki Áron a második 16,42 százalékkal, Lukoczki a harmadik 14,97, Gergely a negyedik 10,61 százalékkal.

A VII. kerületben elég nagy ellenzéki tülekedés alakult ki, a regnáló Niedermüllerre ráindult egy rakás ellenzéki jelölt, többek között a Kutyapárt, két civil szervezet és az egykori polgármester, Hunwald György is a Szolidaritás színeiben. Emiatt ez lett az egyik olyan fővárosi kerület, ahol a Fidesznek esélye nyílt visszaszerezni a vezetést, alacsony, 7,89 százalékos feldolgozottságnál azonban úgy fest, ez nem történik meg:

  • Niedermüller Péter (DK): 36,51%
  • Benedek Zsolt (Fidesz): 30,35%
  • Terdik Roland (MKKP): 12,81%

„Belső infó, elég nagy pánik van a Fideszben” – állította Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, amikor vasárnap este az eredményvárójukról kiment a tömeg közé. Magyar figyelmeztette az embereket a közelgő viharra, dedikált és szelfizett a támogatóival.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!