Juhász Péter nyerte az V. kerületi előválasztást

2024. április 18. – 21:58

Juhász Péter nyerte az V. kerületi előválasztást
Karácsony Gergely főpolgármester és Juhász Péter – Forrás: Karácsony Gergely Facebookja

Másolás

Vágólapra másolva

Juhász Péter, az egykori Együtt nevű párt elnöke nyerte a belvárosi előválasztást, így ő lesz a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter ellenzéki kihívója a júniusi önkormányzati választáson, tudta meg a Telex. Kovács Alex Gábort győzte le, akit a kerületi ellenzéki frakció, a Tiéd a Belváros támogatott.

Az előválasztást lebonyolító Civil Választási Bizottság megerősítette az értesülésünket, az eredmény pedig az összesítésük alapján így alakult:

  • Juhász Péter: 711 szavazat (58 százalék);
  • Kovács Alex Gábor: 516 szavazat (42 százalék).

A belvárosi részvétel jóval alacsonyabb volt, mint a vasárnap zárult XII. kerületi előválasztáson (ott 6275-en szavaztak, a választásra jogosultak 14 százaléka). A Belvárosban összesen 1227-en szavaztak érvényesen. A kerületi választási névjegyzékben valamivel több mint 20 ezer választó van (közülük nagyjából 5 ezren külföldi állampolgárok). Tehát a részvételi adat itt körülbelül 6 százalékos volt.

A polgármesteri posztért előbb az ellenzék helyi frakcióvezetője, Kovács Alex Gábor jelentkezett be, a helyi ellenzéki képviselők támogatásával, majd a Momentum is bejelentette a saját jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest. Végül pár hónappal később Juhász Péter is bejelentkezett, akkor még a Kétfarkú Kutya Párt támogatásával. A Momentum aztán gondolt egyet, visszaléptette Kerpel-Froniust, és inkább Juhász Péter mögé álltak be. A Kutyapárt ezután kifarolt Juhász mögül, mert úgy tudták, más ellenzéki pártok is besorakoznának még Juhász mögé, ők pedig távolságot akartak tartani tőlük. Végül a Momentumon kívül a DK, a Párbeszéd-Zöldek Karácsony Gergely főpolgármesterrel, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jakab Péter-féle A Nép Pártján állt be mögé.

Juhász azzal jelentkezett be a posztra, hogy ő annak idején évekig dolgozott a kerületben, például az ingatlanügyek felderítésén. A jelenlegi ellenzéki munkával pedig nem elégedett, pedig „Rogán Antal kerületéről van szó, itt állni kell a sarat”. Egyszer már egyébként próbálkozott a V. kerületben: 2014-ben is indult a polgármesteri posztért a Belvárosban, de 30 százalékos támogatottságával alulmaradt, és a 54 százalékot elérő, fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyert. Juhász a kompenzációs listáról jutott be a kerületi képviselő-testületbe, így önkormányzati képviselő lett belőle, de aztán le is mondott a kerületi képviselőségről, mandátumát nem töltötte ki, mert az akkor még létező Együtt párt elnöki feladataira és az országos politikára akart koncentrálni.

Kovács Alex Gábor – Forrás: Kovács Alex Gábor Facebookja
Kovács Alex Gábor – Forrás: Kovács Alex Gábor Facebookja

A 2006 óta belvárosi képviselőként dolgozó Kovács Alex és a mögötte álló kerületi ellenzéki frakció nem is örült annak, hogy Juhász bejött a képbe, szerintük ugyanis ők túl sokat dolgoztak együtt azért, hogy júniusban megnyerjék az ellenzéknek a kerületet. Ez pedig elég nagy ellentétet is okozott a Kovácsot támogató kerületi ellenzéki képviselők és az ellenzéki pártok vezetései között. Két kerületi momentumost ki is zártak a pártból, mert ők nem Juhász Pétert támogatták.

Egy ideig még az is bizonytalan volt, lesz-e előválasztás az V. kerületben, mindkét jelölt a másikra mutogatott okként. Március végén még rendszerük és felületük sem volt ahhoz, hogy lebonyolítsák a dolgot. Kovács Alex szerint több millió forintot kértek tőle „egy közpénzen kifejlesztett, létező szoftverért”, Juhász Péter szerint pedig Kovács Alex „többet foglalkozott az ő lejáratásával, mint a helyi ügyekkel vagy a Fidesszel”. Végül mégis sikerült megegyezniük, igaz, majdnem két héttel későbbre tolták az előválasztást az eredetileg tervezett időponthoz képest.

Juhász Péter mellett a júniusi önkormányzati választásra még Mi Hazánknak van saját jelöltje az V. kerületben, Szikora István.

A Belváros egyébként nehéz terepnek számít az ellenzéknek: a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter 2014 óta a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. 2019-ben a Fidesz polgármesterjelöltje a szavazatok 52,49 százalékával nyert, ellenfele, az MSZP-s Tüttő Kata 42,47 százalékot gyűjtött össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!