Az V. kerületben is sikerült megegyezni, jön az ellenzéki előválasztás

2024. április 8. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas huzavona után hétfőn eldőlt, hogy április 15–18. között lesz ellenzéki előválasztás a főváros V. kerületében; az előválasztáson online és személyesen is le lehet adni a voksot. Az előválasztás két szereplője:

  • Kovács Alex Gábor ex-MSZP-s önkormányzati képviselő, akit a Tiéd a Belváros támogat, az ilyen nevű ellenzéki frakciót vezeti a kerületi közgyűlésben.
  • Juhász Péter korábbi önkormányzati képviselő, akit a Momentum, a DK, a Párbeszéd, a Márki-Zay-féle MMN és a Jakab-féle Nép Pártján is támogat.

Március végén Juhász még azt mondta, hogy azért sem sikerült megállapodniuk ellenfelével, Kovács Alex Gáborral az ellenzéki Tiéd a Belváros tagjával, mert „többet foglalkoztak az ő lejáratásával, mint a helyi ügyekkel vagy a Fidesszel.” De Juhász jelöltsége sem alakult egyszerűen: eredendően a Kutyapárt jelöltjeként indult volna, azonban miután a Momentum színeiben induló Kerpel-Fronius Gábor jelenlegi főpolgármester-helyettes visszalépett a javára, az MKKP kihátrált mögüle.

Ahogy arról korábban írtunk, az V. kerület továbbra is kemény diónak számít az ellenzék számára. 2014 óta ugyanis a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. A jelenleg is regnáló polgármester pont Juhásszal szemben nyerte el a megbízatását; 2014-ben az ellenzéki politikus alig 30 százalékot szerzett, miközben ellenfele a szavazatok 54 százalékát szerezte meg. Juhász akkor a kompenzációs listáról jutott be a kerületi képviselő-testületbe, így önkormányzati képviselő lett belőle, de aztán lemondott a kerületi képviselőségről, mert az akkor még létező Együtt párt elnöki feladataira és az országos politikára akart koncentrálni.

Belváros–Lipótváros lesz a harmadik városrész, ahol előválasztást rendeznek: Márciusban a DK-s Perlai Zoltán győzelmével zárult a XXII. kerületben az első ellenzéki előválasztás.

A XII. kerületben pedig a héten – konkrétan április 8–14. között – három jelölt verseng azért, hogy elindulhasson a 18 év után visszavonuló Pokorni Zoltán utódja, Fonti Krisztina alpolgármester ellen:

A hegyvidéki előválasztás különlegessége, hogy egy új és jobbnak tartott választási rendszerben zajlik.

Zuglóban viszont a jelenlegi polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba nem akar előválasztást, azonban a momentumos ex-alpolgármester Rózsa András a Jámbor András-féle Szikra Mozgalom jelöltje, Sudár Orsolya személyében két kihívó is jelentkezett.

(via Hvg.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!