„Juhász Péter egérlyukon szivárog vissza a kerületbe” a belvárosi ellenzék szerint

2024. február 8. – 18:09

„Juhász Péter egérlyukon szivárog vissza a kerületbe” a belvárosi ellenzék szerint
Kerpel-Fronius Gábor és Juhász Péter a Momentum bejelentésén – Fotó: Juhász Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Juhász Péter most egérlyukon szivárog vissza a kerületbe. 2014-ben már eloldalgott, ne akarjon most visszajönni, mert az itteni emberek munkáját teheti tönkre. A Fidesz malmára hajtja a szavazatokat” – így beszélt egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Kovács Alex, az V. kerületi ellenzék helyi frakcióvezetője és a mögötte álló frakció, a Tiéd a Belváros tagjai.

A kerületi ellenzéki frakció láthatóan nem örül annak, hogy Juhász Péter pár hónapja bejelentkezett a polgármesterségre, és pár év kihagyás után itt térne vissza a politikába. Szerintük ugyanis ők túl sokat dolgoztak együtt azért, hogy júniusban megnyerjék az ellenzéknek a kerületet, ami eleve nehéz terepnek számít nekik. 2014 óta ugyanis a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet.

Juhász azzal jelentkezett be decemberben a posztra, hogy ő annak idején évekig dolgozott a kerületben, például az ingatlanügyek felderítésén. A jelenlegi ellenzéki munkával pedig nem elégedett, pedig „Rogán kerületéről van szó, itt állni kell a sarat”. Egyszer már egyébként próbálkozott a V. kerületben: 2014-ben is indult a polgármesteri posztért a Belvárosban, de 30 százalékos támogatottságával alulmaradt, és a 54 százalékot elérő, fideszes Szentgyörgyvölgyi nyert. Juhász a kompenzációs listáról jutott be a kerületi képviselő-testületbe, így önkormányzati képviselő lett belőle, de aztán lemondott a kerületi képviselőségről, mert az akkor még létező Együtt párt elnöki feladataira és az országos politikára akart koncentrálni.

Juhász eredetileg a Kutyapárt támogatásával indult volna a júniusi önkormányzati választáson, de miután a Momentum bejelentette, hogy visszaléptetik a saját jelöltjüket, Kerpel-Fronius Gábort, és ők is inkább Juhász mögé állnak be, a Kutyapárt kifarolt a történetből. Kovács Gergő erről azt mondta: „Mára úgy tűnik, lassan az egész ellenzék beáll mögé. Ebben a helyzetben az tűnik a legjobb megoldásnak, ha Juhi függetlenként folytatja, hiszen nyilván nem várható el egy olyan ellenzéki jelölttől, akit sok ellenzéki párt támogat, hogy ne is mutatkozzon velük, hiszen együtt kell kampányolniuk a következő hónapokban”. Juhász is úgy reagált erre, hogy ő mindig arra törekedett, hogy független jelöltként induljon, minél több párt támogatásával, és valóban lehetséges, hogy a Momentumon kívül még más ellenzéki pártok is beállnak mögé a következő hetekben.

A kerületi ellenzéki frakció szerint viszont Juhász „blöfföl”. Állításuk szerint az MSZP, a DK és az LMP biztosan Kovács Alex mögött lesz, aki 2006 óta képviselő a kerületben – szerintük ezt támasztja alá az is, hogy Kovács épp mostanában fotózkodott az MSZP-s Tüttő Katával és a DK-s Bősz Anettel.

Bősz Anett és Kovács Alex – Fotó: Kovács Alex / Facebook
Bősz Anett és Kovács Alex – Fotó: Kovács Alex / Facebook

„Ha Donáth Anna nem ment volna szembe a saját elveivel”, akkor a Momentum is Kovács mögött állna, erről beszélt a helyi MSZP-s képviselő, Bródy Gábor, amihez a momentumos képviselő, Tomos Endre azt tette hozzá: még nem tudja, mi lesz annak a kifutása, hogy a kerületi momentumosok Kovácsot támogatják, a párt országos vezetése viszont Juhász Pétert. „Ez egy konfliktus”, mondta, de szerinte ők helyben a közösség és a helyi lakosság érdekeit nézik.

Kovács szerint annyiban jó, hogy Juhász megjelent náluk, hogy „nagyobb figyelem van a kerületen”, de most már itt lenne az ideje az előválasztásról beszélni. Ő maga maximum március 15-ig szeretné „lezongorázni” az előválasztást, de ez elég kérdésesnek tűnik, mivel a két jelölt között elég nehezen akarnak összejönni a tárgyalások, és a frakció szerint Juhász „épp sose ér rá, amikor tárgyalnának vele”.

A Juhászt támogató Momentum egyébként azt szeretné, hogy előválasztáson döntsenek a közös polgármesterjelöltről a Belvárosban. A pártban arra számítanak, hogy legkésőbb március végére mindenhol sikerül megegyezni, hiszen mindegyik párt érzi a nyomást, hogy el kellene kezdeni a kampányt.

Kovács szerint ha ő elveszíti az előválasztást, akkor az „azt mutatja, hogy valamit baromi rosszul csinálunk”.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester tavaly októberben még optimistán azt ígérte, heteken belül létrejöhet az ellenzéki megállapodás Budapesten, a hónapok csak teltek, megállapodás meg csak nem lett. Helyette egyre több saját polgármesterjelöltet jelentenek be a pártok. Budapesten több kerületben vannak viták, a megyei jogú városok közül pedig például Egerben, Győrben, Miskolcon és Szolnokon is megy az izmozás. Vezető ellenzéki politikusokkal beszélgetve kiderült, hogy még karácsony előtt megakadtak a tárgyalások a közös fővárosi listáról és a polgármesterjelöltekről. Nagyon úgy tűnik, azóta is meg vannak akadva. A korábban csodafegyvernek tekintett előválasztás pedig mintha kezdene elúszni.

Karácsony Gergely ezután levelet küldött a pártelnököknek: február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a polgármesterjelöltekről. Ahol ez nem sikerül, ott pedig előválasztást javasolt. Megnevezte azt is, hogy a vitás kerületekben ő melyik jelöltet támogatja. Az V. kerületben például főpolgármester-helyettesét, Kerpel-Fronius Gábort támogatta, de mióta őt a Momentum visszaléptette, még nem derült ki, Karácsony Gergely ki mellé fog állni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!