Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

Egerben nem tudott újrázni Mirkóczki Ádám, aki most a Civil Közéleti Egyesület jelöltjeként indult. Öt évvel ezelőtt Mirkóczki még közös ellenzéki jelöltként nyert, de azóta összeomlott az összefogás, és az utóbbi hetekben a kiszivárgott hangfelvételeivel is sok ellenséget szerezhetett a polgármester. Ezzel együtt is volt esélye, mert ő is bízhatott abban, hogy a másik hét jelölt között számára kedvezően szóródhatnak szavazatok. Ez már csak azért is lehetséges forgatókönyv volt, mert a Fidesz-KDNP jelöltje, Vágner Ákos mellett két korábbi fideszes jelölt is elindult.

Fotó: M. Schimdt János / Telex
Fotó: M. Schimdt János / Telex

Mindez viszont végül Vágnernek jött jól, a szavazatok 35,29 százalékát szerezte meg (92,86 százalékos feldolgozottság mellett), míg Mirkóczki csak 26,73 százalékot kapott, öt évvel ezelőtti eredményéhez képest több mint húsz százalékot rontott. Harmadik az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum jelöltje, Pál György lett, ő 12,75 százalékot kapott, után a kutyapártos Domán Dániel következik 8,26 százalékkal

A képviselő-testületben simán összejött a fideszes többség, 9 helyet szereztek, kettő jut függetleneknek, egy CKE-nek, egy a Kutyapártnak és egy a DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd konglomerátumnak.

Vácon nagyon izgalmasnak ígérkezett a verseny, a regnáló polgármester, az összellenzéki támogatással induló Matkovich Ilona és a fideszes Imre Zsolt mellett ugyanis beszállt a versenybe:

  • A várost két cikluson át fideszes polgármesterként vezető, 2019-ben vereséget szenvedő, és most függetlenként induló Fördős Attila
  • A Mi Hazánktól Rosta Zoltán
  • A Mi Hazánkból kilépő, és szinte a teljes városi tagságot magával vivő, a VVVE egyesület színeiben induló Csereklye Krisztina
  • És a Nép Pártján jelöltjeként a Házasodna a gazda RTL-es valóságshow-ban népszerűvé vált Dodek Norbert

A verseny végül nem lett annyira szoros, mint a színes mezőnytől várni lehetett, Matkovich 96%-os feldolgozottságnál 44,3%-os eredménnyel vezet, már matematikailag se hozhatja be a 39,5%-os Imre, a többiek 2 és 5 százalék között futottak be. A képviselő-testületben várhatóan szűk ellenzéki többség lesz, 8-6-1-es ellenzék – Fidesz – Mi Hazánk felállással.

A politológus arról beszélt, hogy egy még nagyobb arányú Fidesz győzelemhez vezethet, ha a 2019-es eredményeket sem tudja megtartani az ellenzék a városokban. Kéri szerint ilyen város például Szolnok is, ahol most 80 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki jelölt, Győrfi Mihály vezet 2,5 százalékkal a Fidesz jelöltjével, Szalay Ferenccel szemben, aki már 18 éve irányítja a várost.

Kéri a legnagyobb talánynak Győrt és Pécset tartotta, míg Győrben a fideszes Dézsi Csaba vezet közel kétszáz szavazattal, Pécsen Péterffy Attila már majdnem ötezer szavazattal lehagyta Dr. Csizmadia Pétert, a Fidesz jelöltjét. Kéri szerint Budapesten sem lehet még kijelenteni Vitézy Dávid győzelmét, mivel az is kérdés, hogy milyen beállítottságú kerületekben dolgozták fel nagyobb arányban a szavazatokat.

Kéri László a Telex eredményváró műsorának volt a vendége.

Nem nyert Izsákon Mándok Miksa. A fideszes Lakatos Tamás a szavazatok 45,18 százalékát szerezte meg, így 100 százalékos feldolgozottságnál ő a polgármester. Mondok 29,73 százalékkal második lett.

Mondok Miksa apja Mondok József volt, ő több mint 20 évig vezette a várost, amit azzal tett híressé, hogy két vadászházat is felhúzott EU-s támogatásból – az egyiket Izsákon, a másikat Karádon.

Az Izsákban 35 millió forintos támogatásból épült vadászházba beköltözött a családjával, emiatt beperelték. Fia, Mondok Miksa is másodrendű vádlott volt, mert a vád szerint az apja strómanja volt. Mondok József időközben meghalt, és fiát és a harmadrendű vádlottat is felmentették, az indokolás szerint azért, mert az nem klasszikus strómanság, ha egy családi vállalkozásról van szó, a tanúk szerint ráadásul Mondok Miksa „tevékenyen részt vett a cég ügyeiben”.

Mondok Miksa aztán áprilisban bejelentkezett polgármesterjelöltnek, a bemutatkozó videója szerint azért, mert kötelességének érzi, hogy megtegyen mindent azért a közösségért, amiben ő felnőtt. „Kiskorom óta lehetőségem volt a város működésébe széles körű ismeretekre szert tennem, amit annak köszönhettem, hogy édesapám mellett hosszú éveken keresztül kísérhettem végig az ő mindennapjait és munkásságát.” Azóta pedig 39 kátyút temetett be, pár napja pedig átadott egy elektromos autót a városnak, amit az Energiaügyi Minisztériumnál járt ki.

Bár apja fideszes polgármester volt, Mondok Miksa függetlenként indul, a kormánypár izsáki jelöltje Lakatos Tamás volt.

83,87 százalékos feldolgozottság mellett kijelenthető, hogy a 2019-ben is megválasztott Pintér Tamás marad Dunaújváros polgármestere, aki a Facebookon már ünnepli is a győzelmét. Pintéré a jelenlegi feldolgozottsági adatok mellett a szavazatok 68,61 százaléka, a Fidesz–KDNP által is támogatott jelölt, az MSZP egykori dunaújvárosi elnöke, Magyar András csak 31,39 százalékot kapott. Pintér mögé 2019-ben és most, 2024-ben is beállt az összes ellenzéki párt.

Dunaújvárosban az elmúlt 34 évben mindössze kétszer választottak fideszes polgármestert. A városban fideszesként nyert 2010-ben és 2014-ben is Cserna Gábor. 2019-ben lett Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere, aki a Jobbik színeiben szerezte meg a posztot, de összellenzéki támogatással.

A jelenlegi polgármester, Pintér már tavaly novemberben bejelentette, újraindul a 2024-es önkormányzati választásokon is, az ellenzéki pártok idén is beálltak mögé, de a Rajta Újváros! Egyesület jelöltjeként indult.

A Rajta Újváros! Egyesület nem csak a polgármestert adja, ugyanis megnyerte a város mind a 10 egyéni választókerületét is, ők fogják kitenni a képviselő-testület többségét. Kompenzációs listáról bejutott három fideszes, illetve egy Mi Hazánk-os politikus.

A Fidesz eredményvárójáról bejelentkező Simor Dániel kollégánk szerint az elmúlt két órában egyetlen fideszes politikussal sem tudott beszélni, mert egyszerűen nem jönnek ki arra a részre, ahol a sajtó munkatársai mozoghatnak. Tapasztalt tudósítónk szerint ez eddig nem volt jellemző, legalább egy-két politikus interjút szokott adni ilyenkor. Simor megmutatta azt a paravánt, amely mögött a kormánypárti politikusok és vendégeik tartózkodnak, Bayer Zsolt például biztosan ott van, vele kollégánk is összefutott, a publicista viszont nem akart válaszolni a kérdéseire.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Momentum XIII. kerületi eredményváróján körülbelül 100-150 ember lehet a Telex helyszíni tudósítója szerint, a szervezők későbbre 300 embert ígértek. A megkérdezettek bizakodóak, szerintük a pártnak össze fog jönni az 5 százalék az Európai Parlamentben és a Fővárosi Közgyűlésben is. Emiatt feltűnően derűs hangulat tapasztalható az eredményvárón, ahová hamarosan visszatér Donáth Anna is.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

A szavazatok több mint felének feldolgozása után egyre valószínűbbnek tűnik Baranyi Krisztina győzelme Ferencvárosban. Az állás most:

  • Baranyi Krisztina (Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület): 45 százalék;
  • Gyurákovics Andrea (Fidesz–KDNP): 28 százalék;
  • Gegesy Ferenc (független): 22 százalék.

A kisebb feldolgozottságnál még kisebb volt a különbség Baranyi és Gyurákovics között, vagyis a nagyobb feldolgozottsággal nyílik az olló.

Baranyi Krisztina csapata – Fotó: Baranyi Krisztina / Facebook
Baranyi Krisztina csapata – Fotó: Baranyi Krisztina / Facebook

A IX. kerület az idei választás egyik legérdekesebb helyszíne. Ferencvárost 1990 és 2010 között az SZDSZ-es Gegesy Ferenc vezette, 2010 és 2019 között aztán a fideszes Bácskai János volt a polgármester, akit 2019-ben magabiztos többséggel vert meg a korábban az Együttben politizáló Baranyi Krisztina. Baranyi azonban megválasztása után nem tudott jó kapcsolatot fenntartani az őt tessék-lássék támogató DK-s és MSZP-s képviselőkkel, a ciklus végére teljesen elromlott a viszonyuk. Az idei választáson független színekben elindult Baranyi ellen Gegesy Ferenc, a DK és az MSZP pedig külön képviselőjelölteket indított Baranyi jelöltjei ellen.

Filvig Géza, Kalocsa fideszes polgármestere 100 százalékos feldolgozottságnál, nem jogerős eredmény szerint megtartotta székét. A szavazatok 29,04 százalékát kapta meg, összesen 2179 ember voksolt rá. Kampányát nagyon megtolta a Fidesz, Szijjártó Péter is tartott a városban lakossági fórumot (ez volt az a fórum, amiről kidobtak bennünket, majd a TEK és a rendőrség próbálta akadályozni a munkánkat), csütörtökön pedig Orbán Viktor miniszterelnök adta át a Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-hidat.

Ilyen támogatás mellett meglepő, de Filvignek nagyon izgulnia kellett, sokáig fej fej mellett állt ugyanis a Kalo Lokálpatrióta Egyesület jelöltjével, dr. Bagó Zoltánnal, aki végül csak 23 szavazattal kapott ki, 2156-an ikszeltek a neve mellé.

A harmadik helyen szintén egy helyi lokálpatrióta egyesület jelöltje, a Békés Kalocsáért Egyesület által indított Bolvári Ferdinánd futott be 1576 szavazattal, ami 21 százalékot ért. Csak őt követi a DK-s dr. Magóné Tóth Gyöngyi Mária 14,1 százalékkal.

A kalocsai önkormányzati képviselőkre adott szavazatok közül még nem számolták össze mindet, de elég valószínű, hogy Filvig többsége is meglesz az önkormányzatban.

2019-ben Filvig sokkal magabiztosabban húzta be a polgármesterséget, akkor 45 százalék fölött teljesített, a második Bolvári Ferdinánd lett 31,5 százalékkal.

Még mindig vezet Niedermüller Péter jelenlegi polgármester Erzsébetvárosban, de most éppen, 36,8 százalékos feldolgozottságnál kevésbé, mint korábban: a DK-s polgármesternek 33,94 százaléka, míg egyetlen reális kihívójának, a fideszes Benedek Zsoltnak 29,74 százaléka van.

A Niedermüllerre ráinduló civilek és egyéb pártok sem teljesítenek rosszul, az MKKP-s Terdik Roland 12,42 százalékon áll, a Színes Erzsébetváros jelöltje, Lajos Béla 9,64 százalékon, a bulinegyedesedés ellen létrejött Élhető Erzsébetvárosért jelöltje, Garai Dóra pedig 8,83 százalékon.

Még mindig vezet Niedermüller Péter jelenlegi polgármester Erzsébetvárosban, de most éppen, 36,8 százalékos feldolgozottságnál kevésbé, mint korábban: a DK-s polgármesternek 33,94 százaléka, míg egyetlen reális kihívójának, a fideszes Benedek Zsoltnak 29,74 százaléka van.

A Niedermüllerre ráinduló civilek és egyéb pártok sem teljesítenek rosszul, az MKKP-s Terdik Roland 12,42 százalékon áll, a Színes Erzsébetváros jelöltje, Lajos Béla 9,64 százalékon, a bulinegyedesedés ellen létrejött Élhető Erzsébetvárosért jelöltje, Garai Dóra pedig 8,83 százalékon.

80 százalékos feldolgozottságnál nyerésre áll Pusztaszabolcson Tüke László fideszes polgármesterjelölt. A 2326-ból már 1221 szavazatot kapott, míg ellenfele, a jelenlegi polgármesterre, a független Simonné Zsuffa Erzsébetre 1057-en szavaztak.

Tüke László 16 éve a képviselő-testület tagja, 2015-től 2019-ig a város alpolgármestere is volt. Emellett 2002 óta a pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola földrajz–történelem szakos tanára is, és korábban írásbeli figyelmeztetést kapott, mert naplóval ütött meg egy gyereket.

Az incidens 2018 május 4-én az iskolai nagyszünetben történt, amikor Tükét mint osztályfőnököt riasztották, hogy az osztályában konfliktus alakult ki egy fiú és egy lány között. Tüke az esetről készült jegyzőkönyv szerint a terembe sietett, egy padot tolt a terem ajtaja elé, felugrott rá, kirántotta konnektorostul az iskolarádió hangszóróját, majd ordibálni kezdett a gyerekekkel, és fejbe vágta az egyiküket a naplóval. Ezt Tüke is elismerte az általa is aláírt jegyzőkönyvben. A felindultságát azzal indokolta, hogy neki azt mondták a gyerekek, hogy egy fiú megrugdalt egy lányt.

A szülők bejelentést tettek, de később visszavonták azt. A tankerület vizsgálata azonban folytatódott, és a tankerületi központ vezetője szerint olyan mértékben szegte meg a pedagógusi kötelezettségét, hogy akár fel is menthetnék. Végül írásbeli figyelmeztetést kapott, amiben Tüke elismerte, hogy nem megfelelően viselkedett.

2019-ben viszont már azt mondta a 444-nek, hogy nem történt bántalmazás, és a jegyzőkönyv nem a realitásokat tartalmazta.

A Telex helyszíni tudósítója szerint Karácsony Gergely Városháza téren tartott eredményváróján jó a hangulat, viszonylag megtelt a tér és hangosan ujjonganak, amikor egy-egy eredményesebben szereplő polgármester adatairól beszámolnak. Politikusokat nem látni a helyszínen, ami tudósítónk szerint azt jelezheti, hogy van némi feszültség Karácsony csapatában. Ők információink szerint a városházán, Karácsony irodájában várják az eredményeket, ezért a helyszínen egyelőre nem lehet tőlük kérdezni.

Karácsony Gergely eredményvárója a Városháza parkban – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Karácsony Gergely eredményvárója a Városháza parkban – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Jászapátin a Tisza Párt által támogatott független jelölt, Illés Gergő nyerte a polgármester-választást. A szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál Illés 52,18 százalékkal nyert, 271 szavazattal győzte le a Fidesz–KDNP jelöltjét, ifjabbik Pócs Jánost (44,84%).

Újrázott a legrégebb óta hivatalban lévő polgármester, Bardi Béla Gyulaházán. Bardi Béla a szavazatok 53,26 százalékát szerezte meg. A jelenleg is regnáló polgármester 48 éve vezeti a Kisvárda mellett fekvő falut. Bardi Béla izgulhatott a mai eredmények miatt, ugyanis eddig egyetlen egyszer sem pályázott senki a településvezetői posztra, a szabolcsi faluban viszont idén olyan történt, amire 48 éve nem volt példa: Bardi Béla kihívót kapott. Egy független jelölt, Dávid Norbert pályázott a polgármesteri székre, de végül a szavazatok 46,74 százalékát zsebelte be.

A szavazatok 19 százalékos feldolgozottságánál még semmi nem dőlt el a XXII. kerületben, két százalékponton belül van a fideszes polgármester és DK-s kihívója. Az állás:

  • Karsay Ferenc (Fidesz): 45 százalék;
  • Perlai Zoltán (DK ellenzéki pártok): 43 százalék;
  • Esze Tamás (Mi Hazánk): 6 százalék.

A XXII. kerületnek korábban volt SZDSZ-es és MSZP-s polgármestere is, de 2006 óta mindig a Fidesz adta a polgármestert, 2014 óta Karsay Ferenc személyével.

Már 13,37 százalékos feldolgozottságnál áll a főpolgármester-választás, továbbra is Vitézy Dávid vezet, 49,28 százalékkal. Karácsony Gergely 45,24 százalékkal a második. A Mi Hazánk-os Grundtner András 5,47 százalékon áll.

Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia nyert, ez a szavazatok 85 százalékánál már kimondható, olyan magabiztos az előnye. A regnáló polgármester mintegy 5000 szavazattal vezet. Ezúttal hat jelölt vette fel a kesztyűt és iramodtak Szemereyné Pataki Zsuzsanna nyomába, de hiába.

Nem lesz a borsodi Múcsony polgármestere az ország legfiatalabb polgármester-jelöltje, a 18 éves Tamás Ferenc, aki 11,68 százalékot kapott. A település polgármestere újabb öt évre Viszlai Viktor független jelölt lesz, 60,02 százalékkal. Rajtuk kívül még ketten indultak a polgármesteri székért: a Mi Hazánk jelöltje, Kohut Kornél 14,32 százalékot kapott, a független Komáromi Benjámin 13,98 százalékon végzett.

Majdnem teljes feldolgozottság mellett kijelenthető, hogy Esztergom polgármestere marad a fideszes Hernádi Ádám, a szavazatok több mint 70 százalékát ő kapta. 22,23 százalékot kapott a második helyen álló Bádi Gábor, a Szeretgom jelöltje.

Még csak 20 százalékos a feldolgozottság Buda egyik leggazdagabb részén, a II, kerületben, de nem úgy néz ki, mintha félnivalója lenne Őrsi Gergely polgármesternek (MSZP), ugyanis 68,69 százalékon áll. Ha meg tudja tartani ezt a vaskos előnyt, akkor „ő lehet a budai Tóth József”, fogalmazott Kéri László a Telex élő műsorában arra utalva, hogy ekkora különbséggel az MSZP XIII. keröleti fellegvárában szokott nyerni az örökös polgármester.

Vele szemben Dombi Rudolfot indította a Fidesz, akinek jelen állás szerint nem sok esélye van a polgármesteri szék megszerzésére: 29,05 százalékon áll. A Mi Hazánk jelöltje, Babcsány Dávid 2,26 százalékot szerez, ha minden így marad.

A szavazatok 14 százalékos feldolgozottságánál 12 százalékponttal vezet Trippon Norbert DK-s polgármesterjelölt fideszes versenytársával szemben. Az állás:

  • Trippon Norbert (DK): 47 százalék;
  • Wintermantel Zsolt (Fidesz): 35 százalék;
  • Nagy Dávid (MKKP): 12 százalék;
  • Pajor Tibor (Mi Hazánk): 4 százalék.

A IV. kerületet a rendszerváltás után az először SZDSZ-es, majd jobboldali civil Derce Tamás vezette. 2010-ben a fideszes Wintermantel Zsolt lett a polgármester, akit 2019-ben a Momentumos Déri Tibor váltott. Ő idén nem indult újra, így a DK-s Trippon Norbert versenyzett Wintermantellel. A kerület nagy részét kitevő választókerületben egyébként a 2010 és 2014 közötti ciklust leszámítva baloldali képviselőket választottak a parlamentbe.

Megnyerte a polgármester-választást a Fülöpházán függetlenként induló Balogh József, egykori fideszes országgyűlési képviselő és polgármester, aki 2013-ban részegen eltörte élettársa orrát és járomcsontját, majd azzal védekezett, hogy a megvert nő valójában megbotlott a vak komondorukban, és emiatt sérült meg. Balogh ellen két független jelölt indult: Juhász István és Kis-Rabatáné Tóth Andrea. Előbbi 36,70 százalékkal a második lett, utóbbi 13,07 százalékkal a harmadik.

Balogh beismerte, hogy megütötte az élettársát, amiért 2016-ban jogerősen felfüggesztettre ítélték, ezután lemondott a polgármesterségről. Azóta lánya, Nagyné Balogh Csilla függetlenként vezette a települést, de idén nem indult újra a város vezetésért.

Balogh 2010-től egészen 2016-os lemondásáig volt Fülöpháza polgármestere. 2010 és 2013 között fideszesként vezette a települést. A botrány hatására a Fidesz 2013-ban kizárta Baloghot, ennek ellenére 2014-ben újraválasztották. Balogh sokáig a Fidesz országgyűlési képviselője is volt, 2002 és 2010 között mindháromszor egyéniben jutott be a parlamentbe. 2013-ban kilépett a Fidesz-frakcióból, de mandátumát nem adta vissza.

Kreicsi Bálint, a Fidesz–KDNP és a Hajrá, Salgótarján! Egyesület közös jelöltje a szavazatok 43 százalékos feldolgozottságánál nagyon magabiztosan vezet. Neki 48, Huszár Máté ellenzéki jelöltnek 35 százaléka van. A városban is cserélődtek a jelöltek, de az erőviszonyok is, 2019-ben még Fekete Zsolt összellenzéki jelölt magabiztosan verte meg Szabó Csabát, a kormánypárti aspiránst.

A város érdekessége, hogy más városokban nem ismert vagy alig jegyzett szövetségek is elindultak, így a Jobb Páholy Förster Társaság, amely az ismert salgótarjáni polgármesterről kapta a nevét és valaha Salgótarján munkáspárti fellegvár is volt, egyelőre viszont a hat jelölt közül még ő kapta a legkevesebb szavazatot.

10,29 százalékos feldolgozottságnál a regnáló fideszes polgármester, D. Kovács Róbert áll az élen a X. kerületben 48,87 százalékkal. Kőbánya az egyik olyan fővárosi kerület a kettőből, ahol Magyar Péter pártja fideszes polgármester ellen állított saját jelöltet, és itt volt nagyobb esély arra, hogy ezzel komolyan megnehezíti az újrázást. A választási kampány elején még úgy tűnt, hogy a X. kerületben megint összejön a szinte teljes ellenzéki összefogás, de ez végül csak a polgármesterjelölt mögött valósult meg, a képviselőjelöltek szintjén nem sikerült rendezni a vitákat.

Kőbányát 2010 óta a fideszes D. Kovács Róbert vezeti, aki 2019-ben 51,5 százalékkal nyert az MSZP-s Somlyódy Csabával szemben. Idén a DK-s Mustó Géza a közös polgármesterjelölt, és a DK–MSZP–Párbeszéd–Momentum–LMP ötös mindegyike be is állt mögé. (Egyébként Somlyódy és Mustó is alpolgármester jelenleg.) Az egyéni választókerületekben viszont a Momentum különutas, nekik minden körzetben saját jelöltjük van. Ennek oka Somlyódy, az ő személyét a Momentum nem tudta elfogadni, mert szerintük kétes múltú, és alpolgármesterként sem voltak vele megelégedve. Ebbe a felemás helyzetbe szállt be új elemként a Tisza Párt polgármesterjelöltje, az a Barna Judit, aki április elején még nárcisztikus idiótának nevezte Magyar Pétert, aki szerinte azóta „rácáfolt az alaptalan vádakra”. Egyelőre Mustó a második 27,41 százalékkal, Barna 17,57-nel a harmadik.

A kerületben a képviselő-testület összetételére is érdemes figyelni, mert az előző ciklusban szavazategyenlőség volt a fideszes és az ellenzéki tagok között, már egy kicsivel jobb eredmény is feloldhatná a patthelyzetet.

Már 50 százalék felett áll a feldolgozottság, és a helyzet változatlan a Hegyvidéken: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt polgármesterjelöltje, Kovács Gergelynek egyelőre nem úgy néz ki, mintha sok izgulnivalója lenne, ugyanis az eddig megszámolt szavazatok 53,78 százaléka az övé. Fonti Krisztina, a Fidesz jelöltje, Pokorni Zoltán előző polgármester helyettese ezen a ponton 39,83 százalékon áll.

Binder Csaba, a Mi Hazánk jelöltje a harmadik 3,64 százalékkal. A XII. kerületben a képviselő-testület összetétele is érdekes lesz, ugyanis a közös ellenzéki jelöltekre (akiket az MKKP adott) ráindult a DK, így olyan eshetőség is előállhat, hogy a polgármester ellenzéki, a testülete pedig fideszes. Az egyéni körzetek közül még csak néhányban van részeredmény, ezekben többnyire a közös ellenzéki jelöltek vezetnek.

Nagy a várakozás, de a hangulat jó az épület végében felállított kivető környékén.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az eddig polgármester, Szarvas Péter győzelméhez nem fért kétség, a Hajrá Békéscsaba jelöltje, akit egyébként a Fidesz-KDNP is támogatott hatalmas győzelmet aratott. A szavazatok 61,71 százalékát gyűjtötte be (97,06 százalékos feldolgozottságnál), közel háromszor annyian szavaztak rá, mint a második helyen álló Bodócz Istvánra (20,83 százalék), aki a Patriótba Békéscsaba Egyesület jelölt. Pap János a 18 év után reaktivált egykori polgármester nem mozgatta meg nagyon a választókat, csak 11,12 százalékot kapott az MSZP-DK-Párbeszéd-Nép Pártján jelöltje. A képviselő-testületbe klasszikus ellenzéki párt nem is kerül be. A Hajrá Békéscsaba ad 8, a Patrióta Békéscsaba Egyesület 4, a Fidesz 4 képviselőt ad. Ezen kívül egy független és egy Mi Hazánk-os képviselő ülhet be.

Nem lesz Gyugy település polgármestere újabb öt évre az ország legidősebb polgármester-jelöltje, a 92 éves, Fidesz-KDNP színeiben induló Jelenka György, miután a szavazatok száz százalékos feldolgozottságánál 42,68 százalékot kapott Tóthné Szabó Erika független jelölttel szemben. Tóthné Szabó Erika a szavazatok 57,32 százalékát szerezte meg. A Népszava korábbi riportja szerint Jelenka a rendszerváltás előtt költözött Gyugyra, a téeszben dolgozott főállattenyésztőként. 62 éves volt, amikor 1994-ben először megválasztották polgármesternek. „Éppen megszűnt a téesz, szóltak, induljak el, a helyiek megválasztottak, ahogyan azóta is mindig” – mesélte Jelenka, akinek állítása szerint a munkája a hobbija.

Farkas Ciprián, a Fidesz-KDNP jelöltje marad Sopron polgármestere. A szavazatok több mint felét, 50,84 százalékát kapta a kormánypárti jelölt, Sovány Endre független (de a Momentum által támogatott) jelölt áll a második helyen, 20 százalékkal, a DK-MSZP-P pártszövetség által jelölt Jakál Adrienn csak 12,75 százalékot ért el.

2019-ben is Farkas Ciprián nyert a Fidesz jelöltjeként, akkor a szavazatok majdnem 57 százalékát kapta meg. Előtte a fideszes Fodor Tamás vezette Sopront, aki 2019-ben 13 év után nem indult újra.

A soproni képviselő-testületben is komoly lesz a Fidesz-dominancia: mind a 12 egyéni választókerületben fideszes jelölt nyert. A testületbe kompenzációs listáról 5 ellenzéki képviselő jutott be: egy Mi Hazánk-os (Horváth Gábor), két momentumos (Kónyi-Kiss Gáborné és Sovány Endre), egy MKKP-s (Holpár Csaba), illetve egy olyan, akit a DK és a Párbeszéd támogatott (Jakál Adrienn).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!