Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

Az I. kerület csatatérkerületnek számít, a Fidesz mindent bevetett, hogy visszaszerezze a 2019-ben elbukott városrészt, folyamatosan támadták és többször fel is jelentették a regnáló polgármestert, V. Naszályi Márta (Párbeszéd). Ehhez képest az első adatok (25 százalékos feldolgozottság) azt mutatják, megint ő vezet a korábbi Fidelitas-elnök Böröcz Lászlóval szemben:

  • V. Naszályi Márta: 44,86%
  • Böröcz László: 41,02%

Úgy tűnik, nagyon sok szavazót zavart össze, hogy az utolsó pillanatban kézzel húzták ki a fideszes Szentkirályi Alexandra nevét a főpolgármester-jelöltek szavazólapjáról.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

233 644 szavazólap összeszámolása után 7464 érvénytelent találtak már a szavazatszámlálók. Ez azt jelenti, hogy 31,31 százalékos feldolgozottság után a szavazólapok 3,1 százaléka érvénytelen.

Jándban 56,33 százalékkal megnyerte a polgármester-választást Szalai Kálmán, a Fidesz–KDNP jelöltje. A település azzal szerzett országos ismertséget, hogy az eddigi független polgármester, Asztalos István „Üdvözöljük Jánd községben” felirat helyére a miniszterelnök által a kampányban ismételgetett „No Migration, No Gender, No War”-t tette ki. Asztalos István nem indult újra a polgármesteri székért. Az akciót azzal indokolta, hogy „ennél frappánsabban és egyértelműbben nehezen lehetne megfogalmazni jelen korunk legfontosabb kihívásait”.

Ő biztos abban, hogy a községben lakók legalább 80 százaléka egyetért a táblával. „Szoktam mondani, községünkben még az ellenzéki is fideszes. Nekem nagyon kemény fideszes ellenzékem volt” – tette hozzá a falut két ciklus óta vezető polgármester.

Szalai Kálmán kihívója Baranyi Sándorné független jelölt (20,52 százalék), Biró Zsolt (19,21 százalék) és Dacsó Linda Gabriella (3,93 százalék) voltak.

89,33-százalékos feldolgozottságnál 44,83 százalékon áll Rákosmente fideszes polgármestere, Horváth Tamás, ami elmarad az öt évvel ezelőtti 51,8-as eredményétől, de így is könnyedén húzza be a kerületet, miután az ellenzék két jelöltet is egymásra indított, és a Tisza Párt is elindult a kerületben. Az ellenzék elaprózódását jelzi, hogy a tiszás Dálnáki Áron áll a második helyen 16,78 százalékkal, őt követi csak az öt párt által támogatott Lukoczki Károly 15,58, illetve a momentumos Gergely Bálint 10,73 százalékkal. Nem lesz nehéz dolga a kerület irányításával, a képviselő-testületben is 21-ből 15 tag fideszes lesz jelen állás szerint.

„A Momentumot 2019-ben négy százalékra mérték az EP-választás előtt, és végül 9,9 százalékot értünk el, ami végül két mandátumra elég volt. Örülnék annak, ha ezt meg tudnánk tartani, de bárhogy is lesz, azzal fogunk továbbmenni, ami a ma esti végeredmény” – mondta a Telexnek Gelencsér Ferenc országgyűlési képviselő a Momentum budapesti eredményváróján. Gelencsér úgy érzi, a Momentum mindent megtett, a két EP-képviselőjük bizonyította az elmúlt években, hogy az Európai Parlament egy komoly testület, komoly hatáskörrel. Szerinte az elmúlt húsz évben a pártok, de főleg a Fidesz leginkább azokat küldték az EP-be, akiket nem akartak a belpolitikában látni, és „ennek megfelelő munkát is végeztek”.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

Magyar Péterről az országgyűlési képviselő azt mondja, szabadságjogi kérdésekben nagyon mást gondol a világról, Európáról és Ukrajnáról, mint a Momentum; szerinte, noha jó szónoknak tartja, minden alkalommal, amikor szakpolitikai kérdésekről van szó, megégeti magát. Arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyulna a Momentum a Fővárosi Közgyűlésben a Tisza Párthoz, azt válaszolja, szerinte nem hozzájuk kell majd viszonyulniuk, hanem Budapesthez és a főpolgármesterhez. Hosszú távon viszont nem tartja kizártnak, hogy a lengyel minta működni tudjon Magyarországon (itt legutóbb az ellenzék három különböző listát állított fel, melyeknek az volt a feladata, hogy a különböző választói csoportokat szólítsa meg, a közös hangot pedig az adta, hogy mind szemben álltak a Jog és Igazságosság rendszerével). Gelencsér szerint erre az adhat okot, hogy a teljes ellenzéki összefogással már 2022-ben próbálkoztak; ez, valamint a Tisza Párt megjelenése alapot adhatna a lengyel mintának.

Nagyon nehéz négy-öt év van mögöttük, de a debreceniek józanul mérlegeltek, és bár valóban sok vita volt az akkumulátorgyárak miatt, az elmúlt egy évet arra használták, hogy a kérdéseket átbeszéljék a polgárokkal. Ezt mondta Papp László az RTL-nek, miután a politikus a szavazatok közel 80 százalékos feldolgozottsága mellett 48,4 százalékon áll jelenleg, vagyis úgy tűnik, a városba tervezett akkumulátorgyárak körül kialakult vita sem rengette meg a debreceniek bizalmát a vezetésben, így Papp László marad Debrecen polgármestere.

A Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója szerint egy eddig ismeretlen helyzetet eredményez, ha egy ekkora, geopolitikailag fontos országban a vezetés elmegy a szélsőjobboldal felé, amiről eddig úgy gondolták, hogy nem lehet része az EP-nek. Lakatos Júlia arról is beszélt a Telex eredményváró műsorában, hogy a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés kétszer annyi szavazatot szerzett mint Emmanuel Macron pártja, és valószínűleg az Identitás és Demokrácia frakciójához fog csatlakozni.

Emmanuel Macron francia elnök az EP-választás várható eredményei miatt oszlatta fel a parlamentet.

A XIII. kerületben bejött a papírforma, a városrészt 1994 óta vezető Tóth József újabb öt évre polgármester maradhat. A szavazatok 67 százalékos feldolgozottságánál már nem lehet fordítani, most ez az állás:

  • Tóth József (MSZP): 77 százalék;
  • Harrach Tamás: (Fidesz): 16 százalék.

Ha ez így marad, Tóth vesztett valamennyit a népszerűségéből az elmúlt öt évben, mert legutóbb még 80 százalék fölötti eredménnyel nyert.

A VI. kerület eredetileg sem tűnt nehezen nyerhető körzetnek Soproni Tamás hivatalban lévő polgármester számára, de magas, 73,3 százalékos feldolgozottságnál úgy néz ki, hogy brutálisat nyer:

  • Soproni Tamás (Momentum): 66,15%
  • Kovács Balázs Norbert (Fidesz): 27,72%

Ha a végéig nem változik már nagyot az arány, akkor ezzel még a 2019-es, szintén erős eredményére is jelentőset ráver, akkor a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg.

A Fővárosi Közgyűlés 13,29 százalékos feldolgozottságnál így néz ki:

  • Fidesz–KDNP: 30,36 százalék – 11 mandátum;
  • Tisza Párt: 27,15 százalék – 10 mandátum;
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 15,3 százalék – 5 mandátum;
  • LMP–Vitézy Dávidért Egyesület: 10,18 százalék – 4 mandátum;
  • MKKP: 7,66 százalék – 3 mandátum
  • Momentum: 4,54 százalék – 0 mandátum
  • Mi Hazánk: 4,04 százalék – 0 mandátum
Szimpatizánsok a Tisza Párt eredményváróján – Fotó: Huszti István / Telex
Szimpatizánsok a Tisza Párt eredményváróján – Fotó: Huszti István / Telex

Több mint 96 százalékos feldolgozottság mellett behozhatatlan a fideszes jelölt, a jelenlegi polgármester Papp László előnye, több mint 25 százalékponttal vezet. Az újrázó városvezető 48,48 százalékon áll, mögötte Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület jelöltje áll 22,71 százalékkal, több mint 20 ezer szavazat a különbség a két jelölt között.

Mándi László mögé hiába állt be a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szikra Mozgalom, így is csak a harmadik helyet fogja elérni, jelenleg 19,97 százalékon áll, de még így is több szavazatot kapott mint a Mi Hazánk-os Salánkiné Kuti Zsuzsanna, aki a 9 százalékot sem érte el.

Debrecenben a 2019-es önkormányzati választáson jóval alacsonyabb volt a részvétel mint most, akkor csupán a választók kicsit több mint egyharmada, 35 százaléka, most pedig több mint fele, majdnem 55 százaléka ment el szavazni.

Papp László 2019-ben a szavazatok majdnem 62 százalékát szerezte meg, és lett Debrecen fideszes polgármestere, de 5 évvel azelőtt, 2014-ben is a szavazatok több mint felének megszerzésével lett polgármester.

Gratulálunk Budapest új főpolgármesternek, Vitézy Dávidnak! Majd meglátjuk, milyen lesz.

– kezdte stílszerűen egy doboz sörrel a kezében választásértékelő (pontosabban választási részeredmény-értékelő) beszédét Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke, a XII. kerület megválasztott polgármestere. (A főpolgármester-választás egyelőre nem dőlt el, 31 százalékos feldolgozottságnál Vitézy Dávid vezet körülbelül ötezer szavazattal.)

Kovács a kerület eredményei – saját győzelme mellett a kerületi képviselő-testületben stabil többséget szereztek az őt támogató jelöltek – mellett kiemelte, hogy Szegeden 18 százalékot kapott a kutyapárti jelölt. Döme Zsuzsanna Suzi társelnök hozzátette, hogy két világháború, egy rendszerváltás után „végre átlépünk a XXI. századba”; és azaz MKKP önkormányzati szereplése után a hagyományos politikusok is beláthatják, hogy érdemes dolgozni.

A Gödör pincehelyiségében annyian zsúfolódtak össze, hogy a szervezők összepakoltatják a székeket a kameraállványok, szimpatizánsok, meg a politikusok elférjenek. Annak ellenére, hogy az EP-küszöb megugrása és a fővárosi közgyűlésben megszerzett mandátumok száma még nem ismert, a két kerületi siker – Kovács Gergely XII. kerületi és Baranyi Krisztina IX. kerületi győzelme – miatt egyértelműen győzelmi hangulat uralkodik. Egy szimpatizáns úgy kommentálta Kovács győzelmét, hogy „ez olyan, mint egy mém”.

Fotó: Tóth Gergely / Telex
Fotó: Tóth Gergely / Telex

A Telex kérdésére a legendásan későn kelő Kovács elárulta, hogy az önkormányzat ügyfélfogadási ideje nem fog változni, legfeljebb csak ő jár be később.

Harkány polgármestere, Baksai Endre Tamás saját fotójával ellátott, választásra buzdító sörösdobozokkal kampányolt. Nem tudni, hogy ennek tulajdonítható-e a sikere, mindenesetre újrázhat. A szavazatok 55,45 százalékát szerezte meg, ezzel maga mögé utasította Kerécz Tamást, a VAN Közéleti Egyesület polgármesterjelöltjét, akire a választók 40,40 százaléka voksolt.

Több százan gyűltek össze Magyar Péter eredményváróján a Petőfi híd budai lábánál. A szomszédos állóhajón a sajtó munkatársai és a Tisza Párt jelöltjei várják az eredményeket. Korábban Magyar Péter is arról beszélt a közönség előtt, hogy bármi lesz is az eredmény, azt biztosan sikerül megmutatni, hogy a Tisza 2026-ban leválthatja a Fideszt. Megköszönte mindenkinek, hogy eljött, és kérte az embereket, hogy vigyázzanak magukra, mert vihar közeleg a főváros felé.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Megvédtük Hódmezővásárhelyet, a szabadság városát” – kezdte a Mindenki Magyarországa Mozgalom eredményváróján tartott beszédet Márki-Zay Péter, miután kiderült, újra ő lett a város polgármestere. A rekordmagas, több mint 66 százalékos részvételi aránnyal lezárult polgármester-választás győztese és pártja ráadásul Hódmezővásárhely mind a tíz egyéni választókerületét is behúzta.

Forrás: Márki-Zay Péter / Facebook
Forrás: Márki-Zay Péter / Facebook

Márki-Zay úgy fogalmazott, „Hódmezővásárhely a legek városa”, majd hosszasan sorolta az eredményeket, amiket a város az ő vezetése alatt ért el. A polgármester azt is hozzátette, a helyi lakosok zsebében hagytak „egy felcsúti stadionnyi pénzt” eltörölt adók formájában, másik „két felcsúti stadionnyi adósságot” pedig visszafizettek.

A polgármester beszédében arról is beszélt, hogy holnapra az eredményváró helyszínére, a Vuk étterembe várja ebédre Lázár Jánost.

Öt évvel ezelőtt a fideszes Ács Rezső viszonylag szűk különbséggel, 298 szavazattal nyert az Éljen Szekszárd Egyesület jelöltje, Bomba Gábor előtt. Bomba most is indult, de ezúttal Berlinger Attila volt a kihívója a Fidesz–KDNP részéről, miután a korábbi polgármestert közös erővel fosztotta meg jogköreitől a Fidesz és a helyi ellenzék.

Ezúttal a Fidesz nagy fölénnyel győzött, Berlinger 54,03 százalékkal nyert, míg Bomba csak 35,47-et kapott, több mint tíz százalékpontot rontott 2019-hez képest. A harmadik jelölt, Tóth Endre (Mi Hazánk) 10 százalék fölött végzett.

A képviselő-testületben még ennél is markánsabb az átalakulás, az Éljen Szekszárd öt éve a 14 képviselői helyből 8-at elvitt (igaz, aztán voltak olyanok, akik a hat fideszessel együtt szavaztak később), most az ÉSZ-nek csak három hely jutott, a Fidesz viszont 11-et kapott, a Mi Hazánkból pedig egy képviselő ülhet be a testületbe.

80 százalékos feldolgozottságnál akkora a jelenlegi polgármester előnye (67 százalékon áll), hogy ha a maradék szavazatokból egyet se kap meg, akkor is ő nyer. Borbély nemrég olyan szinten veszett össze a Fidesz csepeli erős emberével, Németh Szilárddal, hogy ki is zárták a pártból – most azonban a Fidesz jelöltje, Dudás Zoltán mindössze 10,3 százalékot hozott ellene. Várhatóan a közgyűlésben is kényelmes előnye lesz, a Borbély Lénárd Csapata egyesület 11 képviselőt ad, a Fidesz és az összellenzék 2-2-t, a Kutyapárt egyet.

Az ország legszorosabb választása Győrben zajlik. 80,41 százalékos feldolgozottságnál a jelenlegi polgármester, a fideszes Dézsi Csaba 30,65 százalékkal vezet, csupán 174 szavazattal előzi meg Pintér Bencét, a Tiszta Szívvel a Városért polgármesterjelöltjét, akit az LMP és a Momentum is támogat. Győr volt polgármestere, Borkai Zsolt 27,67 százalékkal áll a harmadik helyen.

E sorok írásakor még 87,50 százaléknál tart ugyan a ráckevei szavazatok feldolgozása, de már kijelenthető: alulmaradt a függetlenként induló Deák Tiborral szemben a Fidesz színeiben versengő Szebeni István, a TV2 egykori műsorvezetője.

Szebeni több mint 20 éve tévés, megfordult a TV2-nél, a közmédiánál és a kormányközeli Echo TV-nél is. A közmédiától egy elejtett káromkodás miatt rúgták ki 2013-ban, miután az elhíresült adásban azt mondta: „Utálom, amikor ez a kibaszott Híradó átcsúszik éjfél utánra.”

A ráckevei fideszeseknek nem tetszett, hogy a párt a helyi kötődéssel nem rendelkező Szebenit indította, emiatt kisebb palotaforradalom tört ki a helyi Fideszben: lemondott a helyi elnök, és nem indult a választáson a tavalyi időközi nyertes sem.

Szebeninek amúgy nem volt könnyű dolga, Ráckeve nehéz terep a kormánypártnak. Miután 2019-ben az akkori fideszes polgármesterjelölt simán kikapott a Közösen Együtt A Városért Egyesület (KEVE) nevű helyi civil szerveződés jelöltjétől. Vereczkei Zoltán, a hivatalban lévő polgármester most nem indult újra, de Szebeninek így is négy ellenféllel kellett megküzdenie, köztük két függetlennel, egyikük a befutó Deák. A DK színeiben induló Simon Balázs Deáktól és Szebenitől is nagyon lemaradt.

Az ország számos településén már eldőlt, ki lesz a polgármester a következő öt évben. Óbudáról viszont nem nagyon érkeznek a hírek, háromnegyed 11-kor még csak 16 százalékos feldolgozottságnál tartanak. Ez alapján még nyitva van a verseny, ugyanis az állás:

  • Kiss László (DK): 47 százalék;
  • Bús Balázs (Fidesz): 39 százalék;
  • Budai Sándor (MKKP): 9,5 százalék;
  • Balogné Marosvölgyi Anna (Mi Hazánk): 5 százalék.
Kiss László – Fotó: Kiss László / Facebook
Kiss László – Fotó: Kiss László / Facebook

A III. kerület politikai csatatérnek számított a rendszerváltás óta eltelt időszakban. 1990 és 2006 között Tarlós István vezette, először SZDSZ-es, majd független színekben. 2006-tól 2019-ig a fideszes Bús Balázs volt a polgármester, miközben a 2010 és 2014 közötti időszakot leszámítva végig baloldali képviselőket választottak be a parlamentbe. 2019-ben aztán a DK-s Kiss László egy hajszállal verte meg Búst, és a kerület minden egyéni körzetében ellenzéki képviselőket választottak be a képviselő-testületbe.

Cserháti Ferenc hatalmas fölénnyel, 72,08 százalékos eredménnyel nyert Veresegyházon, így egy átmeneti év után egy teljes ciklusnak is nekiindulhat a város élén. Cserháti tavaly májusban azután nyerte meg az időközi választást, hogy a várost országos rekordot jelentő 58 éven át irányító Pásztor Béla a lemondásakor őt jelölte meg utódjának.

A lemondásakor 85 éves Pásztor Béla legyőzhetetlennek tűnt Veresegyházon, legutolsó választásán, 2019-ben a szavazatok 75,53 százalékát szerezte meg. A jelek szerint azonban utódjának, Cserhátinak sem kellett sokkal jobban megizzadnia a győzelemért: 72,08 százalékkal végzett az élen, a második helyezett, független Szakmáry Sándor 18,84, a Tavirózsa nevű helyi civil szervezet színeiben indult Rekvényi László pedig 9,08 százalékot ért el. A több mint húszezer fős településen egyetlen párt sem indított polgármesterjelöltet.

A Momentum eseményén Bedő Dávid frakcióvezető bejelentette, hogy borítékolható Soproni Tamás győzelme a VI. kerületi polgármester-választáson (53 százalékos feldolgozottságnál). „Egyelőre billeg a kétharmad” – viccelődött a színpadon Bedő Dávid frakcióvezető, Soproni jelenleg 65 százalékon áll.

Fotó: Ránki Dániel / Telex Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

25,18 százalékos feldolgozottságnál továbbra is Vitézy Dávid vezet Budapesten, már ötezer szavazattal előzi Karácsony Gergelyt. Vitézy 48,83 százalékon, Karácsony 45,65 százalékon áll jelenleg. A mi hazánkos Grundtner András továbbra is 6 százalék alatt.

112 szavazattal alulmaradt a függetlenként induló Stefanovitsné Sipos Máriával szemben Nagyvázsony fideszes polgármestere, Fábry Szabolcs. Utóbbi rendszeres szereplője a Pesti Tv-nek és a Pesti Srácoknak, ebben a cikkben például azt fejtegette, mennyire elege van a mészároslőrincezésből.

A fideszes Kovács Péter nyerte a polgármester-választást a budapesti XVI. kerületben. A szavazatok több mint 80 százalékos feldolgozottságánál előnye megfordíthatatlan. Ez alapján:

  • Kovács Péter (Fidesz–KDNP): 56,6 százalék;
  • Csizmadia Ferenc (MSZP): 35 százalék;
  • Ferenci Zoltán (civil): 4,4 százalék;
  • Zsidró László (Mi Hazánk): 4 százalék.
Kovács Péter – Fotó: Kovács Péter / Facebook
Kovács Péter – Fotó: Kovács Péter / Facebook

A XVI. kerület régi jobboldali bástyának számít, a kerületet 2006 óta a fideszes Kovács Péter vezeti, aki eddig mindig nagy többséggel nyert. 2019-ben a teljes ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjét verte meg, most a szintén teljes összefogás jelöltjeként induló Csizmadia Ferenccel versenyzett.

Az Ózdiakért Egyesület jelöltje, Janiczak Dávid nyerte az ózdi polgármester-választást. 100 százalékos feldolgozottságnál a jelenlegi polgármester a szavazatok 55,92 százalékát szerezte meg, fideszes kihívója, Csuzda Gábor 41,46 százalékkal végzett a második helyen. Két független jelölt, Fidrus Péter és Szőcs Zoltán a szavazatok kevesebb mint 2-2 százalékát kapta.

2014-ben az akkor még jobbikos színekben induló Janiczak Dávid 66 szavazattal győzte le a város akkori polgármesterét, a fideszes Fürjes Pált. A Fidesz megtámadta az eredményt, ezért megismételték a választást. Másodjára már kiütéses győzelmet aratott Janiczak, több mint 5000 szavazattal nyert. 2019-ben valamivel jobb eredményt ért el Ózdon a Fidesz. Jelöltjük, Eke István akkor 1925 szavazattal kapott ki Janiczaktól, ami még mindig sok, de azért hízelgőbb az ötezres különbségnél.

“Tudtuk, hogy nincs esélye a Mi Hazánknak főpolgármestert adni, az volt a fő cél, hogy bekerüljünk a közgyűlésbe” – fogalmazott Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje a párt eredményváróján. Szerinte a cél most az, hogy a fővárosi listáról bekerüljenek a közgyűlésbe, “ott pedig olyan munkát tegyünk le az asztalra, amivel a következő választásokra meg tudunk erősödni”. Hozzátette, a következő öt év messze van, így nem tudja, akkor is indul-e, de “mindenképpen úgy fogja végezni a munkáját, hogy annak látható eredménye legyen”, ha bekerül a listáról.

Grundtner András – Fotó: Molnár Réka / Telex
Grundtner András – Fotó: Molnár Réka / Telex

Elmondta azt is, hogy sem Karácsony, sem Vitézy nyerése esetén nem fog jó irányba menni szerinte Budapest, mert “nincs különbség a politikájuk között”. Úgy látja, hogy a főváros mostani vezetése rossz irányban kommunikál, pedig “az Budapest érdeke, hogy a mindenkori városvezetés a kormánnyal próbáljon jó viszonyt ápilni:

“Ha én nyernék, tudnék jó kapcsolatot ápolni akár a Fidesszel, de akár a DK-val is, ha az lenne kormányon. Ez Budapest érdeke”.

Bár úgy látja, Budapest nehéz terep, mert hatalmas a különbség a budai negyedek között: a XII. kerületben például “nem talál a nemzeti radikalizmus táptalajt”, ahogy “Újlipótban sem várható el, hogy egy radikális pártra szavazzanak az emberek, egyszerűen a múlt miatt [utalva ezzel a kerületi zsidóság nagy arányára].”

Grundtner szerint nagy reménységeket most az EP-be kerüléshez fűz a párt, mert 2022-ben a Parlamentben már képviselik magukat, “hiányzik, hogy Európában is tudjuk magunkat képviselni”. A német szélsőjobboldali AfD-vel új frakciót hoznák létre: ezt a pártot rakta ki nemrég eddigi pártcsaládja, az Identitás és Demokrácia azután, hogy vezetőjük, Maximilian Krah arról beszélt, hogy “nem mindenki bűnös”, aki a második világháború alatt SS-egyenruhát viselt. Grundtner szerint “nincs olyan párt Európában, ahol ne lennének néha felelőtlen vagy félreérthető kijelentések”, de az AfD mondata “nem annyira bántó, mint amennyire a mainstream liberális média gondolta”.

Ahogy a szoros verseny megkezdődött a valasztas.hu felületén a főpolgármesteri székért, még azok a jelöltek is elpárologtak a sajtónak átengedett teremből, akik korábban tettek néhány nyilatkozatadó kört. Képünkön Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő bizakodik egy tévéstábnak az adatok érkezése előtt, de aztán ő is a jelöltek különtermébe távozott. A sajtóteremben a várakozó újságírók jobb híján moszkauer süteményt majszolgatnak. A látszat és a foszló vakolat ellenére a terem nem egy légópince, hanem egy romkocsma stílusban felújított exkluzív Andrássy úti irodaház, két háztömbre a Terror Házától.

Fotó: M. Schmidt János / Telex Fotó: M. Schmidt János / Telex
Fotó: M. Schmidt János / Telex

A szavazatok 66,7 százalékával, 2524 vokssal a független Benedeczki Tamás lett a Bács-Kiskun megyei Kecel polgármestere. Kecel – ahogy az Aranyháromszög másik két települése, Soltvadkert és Kiskőrös – eddig a Fidesz erős bástyájának számított. A várost 2006 óta Haszilló Ferenc Attila irányította, 2006 és 2010 között függetlenként, 2010 óta fideszesként. Pozíciója biztosnak tűnt, bár 2019-ben már csak 44 százalékkal nyert, míg az ellene induló 3 jelölt között megoszlott a többi szavazat.

Most Benedeczki Tamás volt az egyetlen kihívója, és kétharmados győzelmet aratott fölötte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!