Káromkodó tévés, orvos-influenszer, kokainozó olimpiai bajnok – celebek, akiktől a választási győzelmet várják

Káromkodó tévés, orvos-influenszer, kokainozó olimpiai bajnok – celebek, akiktől a választási győzelmet várják
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A választásokon nem csak hagyományos értelemben vett politikusok indulnak, celebek, tévések és korábbi sportolók is rendszeresen feltűnnek a jelöltek között, akik karrierjük során megszerzett ismertségüket és népszerűségüket próbálják szavazatokra váltani. Így lesz ez a június 9-i önkormányzati és EP-választáson is. A Fidesz korábban is előszeretettel indított ismert sportolókat és olimpiai bajnokokat. Most is lesz két olimpiai aranyérmes jelöltjük, és arra is van példa, hogy a hivatalosan függetlenként, civil színekben induló sportolók mögé állnak be. Ennél extrémebb, hogy a kormánypárti sajtóbirodalom két ismert alakja is a Fidesz jelöltjeként vág neki az önkormányzati választásnak.

A Magyar Péter-féle Tisza Párt EP-listájának húzóneve egyértelműen maga Magyar Péter. A listára adott szavazatok valószínűleg inkább szólnak majd az ő személyének, mint a jelöltek rátermettségének. Főleg, hogy a bemutatkozó videójukon kívül nem sokat lehet róluk tudni, nem nagyon szerepeltek még a médiában. A lista negyedik helyén álló orvos-influenszer a kivétel, aki a maga több százezres követőtáborával saját jogon is népszerű lehet a választók között.

A kalapácsvető, a kézis és a két kajakos

Szombathelyen az olimpiai aranyérmes és kétszeres Európa-bajnok kalapácsvetőt, Pars Krisztiánt veti be a Fidesz a hivatalosan függetlenként induló, de DK-s kötődésű Czeglédy Csaba ellen a Derkovits-lakótelep nyugati részét magába foglaló 4. számú egyéni választókerületben. Úgy látszik, a Fidesznél az sem volt kizáró ok, hogy az egykori kalapácsvetőt 2018-ban kokainozás miatt eltiltották egy időre.

A budapesti II. kerületben is egy volt sportolóban bízik a Fidesz. Dombi Rudolf, a 2012-es londoni aranyérmes kajakos lesz a 2019-ben győztes MSZP-s Őrsi Gergely kihívója. „A köztisztaság, a közlekedési helyzet, a parkolási lehetőségek, az utak és járdák állapota alapjaiban határozza meg közérzetünket. Ezért a közlekedéssel és parkolással kapcsolatos fejlesztések kiemelten fontosak lesznek számomra. Budapest zöld központjaként még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a környezetvédelemre, az állatok védelmére és a sportos és egészséges életre is” – nyilatkozta polgármesteri terveiről. Nem lesz könnyű dolga Dombinak. Őrsi Gergely öt éve 52,6 százalékos eredménnyel győzte le a fideszes Láng Zsoltot, aki 2006-tól kezdve tizenhárom évig vezette a kerületet.

Gödön szintén egy olimpiai bajnok kajakos nyerhet júniusban. Kammerer Zoltánt a helyi ellenzéki összefogás összeomlása után választották meg polgármesternek 2023-ban, a momentumos Balogh Csaba lemondása miatt kiírt időközin. Hivatalosan függetlenként indult, de már akkor is a Fidesz hathatós támogatását élvezte. Először egy furcsa biciklizéssel hívta fel magára a figyelmet, aztán harcos nyilatkozatokat tett a gödi Samsung-akkugyár által okozott környezetszennyezés kivizsgálására. „Szerettük volna, ha a városért mindig is elkötelezett olimpikon a Fidesz színeiben indul, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy pártpolitika felett álló jelöltként, a pártoktól függetlenül mérettesse meg magát. Döntését elfogadtuk és tiszteletben tartjuk” – mondta Tuzson Bence, a Fidesz választókerületi elnöke a sportoló indulásáról.

Kammerer Zoltán kampányol Gödön – Fotó: Kammerer Zoltán / Facebook
Kammerer Zoltán kampányol Gödön – Fotó: Kammerer Zoltán / Facebook

Hasonló felállásban indul egyéni képviselőjelöltként Szamoránsky Piroska egykori válogatott kézis Maglódon. A 2008-as pekingi olimpián 4. helyen végző magyar csapat beállója a Fidesz által támogatott Fejlődő Maglódért Egyesület nevű civil szervezet jelöltje lesz. Maglódon saját polgármesterjelöltje és egyéni jelöltjei sem lesznek a Fidesznek, viszont logójuk ott van a civil egyesület kampányanyagain.

Nem véletlenül bízik ennyire a sportolókban a Fidesz. A Győr polgármesterének zsinórban négyszer megválasztott olimpiai bajnok tornász Borkai Zsolt és a köztársasági elnökségig jutó kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Schmitt Pál példája is azt mutatja, érdemes a sportolók népszerűségére építeni, még ha ez aztán a visszájára is fordulhat, ahogy a két említett úr példája mutatta. Más esetekben a recept olyan településeken is működik, ahol egyébként nehezen érvényesülnének pártpolitikusok. Jó példa erre Göd, ahol a Samsung egyre terjeszkedő akkumulátorgyára és az iparűzési adó elvétele miatt nem túl népszerű a Fidesz, az általuk támogatott Kammerer mégis simán győzött két éve.

A köztévétől kirúgott tévés és a kormánysajtó újságírója

Kálmán Olga és Vágó István ismert tévésként lett politikus a Demokratikus Koalícióban. Kálmán Olga jelenleg is országgyűlési képviselő, Vágó István pedig 2023-ban bekövetkezett haláláig a budapesti XII. kerületben volt önkormányzati képviselő.

Hasonló karriert futna be a TV2 egykori műsorvezetője, Szebeni István is, aki Ráckevén indul a Fidesz polgármesterjelöltjeként. Szebeni István több mint 20 éve tévés, megfordult a TV2-nél, a közmédiánál és a kormányközeli Echo TV-nél is. A közmédiától egy elejtett káromkodás miatt rúgták ki 2013-ban, miután az elhíresült adásban azt mondta: „utálom, amikor ez a kibaszott Híradó átcsúszik éjfél utánra”.

Szebeninek nem lesz könnyű dolga Ráckevén, mivel 2019-ben az akkori fideszes polgármesterjelölt simán kikapott a Közösen Együtt A Városért Egyesület (KEVE) nevű helyi civil szerveződés jelöltjétől. Vereczkei Zoltán, a hivatalban lévő polgármester most nem indul újra, cserébe rögtön négy ellenfele is lesz az egykori tévésnek: ketten függetlenként indulnak, a helyi amatőr focicsapatnak is lesz jelöltje, és indul a DK-s Simon Balázs is, aki öt éve utolsó lett a polgármester-választáson.

Szebeni István Orbán Viktorral a Fidesz kampánynyitó rendezvényén – Fotó: Szebeni Zoltán / Facebook
Szebeni István Orbán Viktorral a Fidesz kampánynyitó rendezvényén – Fotó: Szebeni Zoltán / Facebook

A kampány előtt még Nánási-Kézdy Tamás fideszes polgármesterrel interjúzott a Hír TV-ben, most fideszes képviselőjelöltként indul Biatorbágyon a Pesti Srácok munkatársa, Dezse Balázs. Bemutatkozó anyagában azt írta magáról, korábban nem tudta volna elképzelni, hogy Budapesten kívül éljen, egészen addig, amíg nem vett feleségül „egy tősgyökeres biatorbágyi lányt”. Az is kiderült róla, hogy „közéleti tapasztalataival, illetve határtalan igazságérzetével felvértezve” indul a választáson.

Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője azt nyilatkozta a Gulyáságyúnak Dezse Balázs indulásáról, hogy szerinte szó sincs összeférhetetlenségről. „A rendszerváltoztatás óta fennálló közmegegyezéses sajtóetika alapján a helyi érdekek képviselete, az önkormányzatban való részvétel nem összeférhetetlen az újságírói, műsorvezetői feladatok ellátásával. Az önkormányzati képviselői megbízás szerény költségtérítéssel jár, ez sem befolyásolhatja az újságíró ítélőképességét.” Azt is elárulta, hogy ő adott engedélyt Dezsének, hogy a Fidesz jelöltjeként induljon a választáson, de a kampány ideje alatt nem írhat a Pesti Srácokra. Huth azt állította, hogy amikor a kérdéses interjú készült, még nem dőlt el, hogy Dezse jelölt lesz.

A kalandor, a kirúgott egyetemi docens és az orvos-influenszer

A budapesti V. kerületben nincs önkormányzati választás Schmuck Andor nélkül. Magyarország első számú politikai kalandora 2022-ben, 2019-ben és 2018-ban is elindult valamelyik Belváros-Lipótvárosban rendezett választáson, hol polgármesterjelöltként, hol pedig egyéni képviselőjelöltként. Mostani indulását azzal alapozta meg, hogy a saját maga alapított Miénk a Belváros Egyesület polgármesterjelöltjeként megnyerte a saját maga által rendezett előválasztást. A politikai pályáját még az MSZP-ben kezdő, idővel a bulvárlapok visszatérő szereplőjévé avanzsáló Schmuck már meg is kezdte az aláírásgyűjtést és a kampányolást.

Újabb indulását azzal indokolta, hogy a pártok nem voltak vevők az ötletére, miszerint a kerület bevételeinek felét költsék a lakók jólétére. Schmuck feltűnése, mint mindig, most is a Fidesznek kedvezhet. Főleg annak fényében, hogy a valódi előválasztást megnyerő Juhász Péter személyében erős kihívót kapott Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester.

Schmuck Andor a TV2 stúdiójában – Forrás: Schmuck Andor / Facebook
Schmuck Andor a TV2 stúdiójában – Forrás: Schmuck Andor / Facebook

A Budapesti Corvinus Egyetemről kirúgott Ádám Zoltán a vizsgabotrány néven elhíresült ügy miatt lett országosan ismert. Az egykori docens a politikában helyezkedett el, havi bruttó 850 ezerért Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek ad tanácsokat. A botrány révén szerzett népszerűségét egyéni képviselőjelöltként kamatoztatná Ádám, aki maga is indul a júniusi önkormányzati választáson. Csak nem Ferencvárosban, hanem a XIII. kerületben, az újlipótvárosi 2. számú választókerületben, ahol 16 éve él a családjával. Elmondása szerint szeretne alternatívát nyújtani a 22 éve hivatalban lévő, de a választókerülettel „nem igazán élő kapcsolatban lévő jelenlegi képviselővel szemben”.

2019-ben nagy fölénnyel nyerte a körzetet az MSZP-s Magos Péter, aki most is összellenzéki jelöltként indul. Nem is örül Ádám Zoltán felbukkanásának a 22 éve önkormányzati képviselő Magos. Egy újabb nem kormánypárti jelölt felbukkanása elvileg a Fidesznek kedvezne, de öt éve annyira gyengén szerepeltek ebben a választókerületben, hogy talán még Ádám Zoltán felbukkanása sem veszélyezteti az ellenzéki győzelmet.

Az EP-választásra készülő Magyar Péter egy több százezres követőtáborral rendelkező orvos-influenszerrel erősítette csapatát. A Tisza Párt európai parlamenti képviselőjelöltjeit online szavazáson választották ki a több mint 500 jelentkező közül. Magyar Péter EP-listájának negyedik, jó eséllyel még befutó helyére dr. Kulja András sebész és egészségügyi kommunikációs szakértő került, aki megnyerte az online szavazást. Ő üzemelteti a legnagyobb, egészséggel foglalkozó magyar TikTok-csatornát, jelenleg több mint 364 ezer követője van.

A TikTokon is megnézhető bemutatkozóvideójában elmondta, azért mondott fel a munkahelyén, hogy jelölt legyen Magyar Péter EP-listáján. „Az egészségügyben dolgozva nem tudtam tovább nézni, hogy mi történik a kórházainkkal, az ellátással, mennyire nem prioritás az emberek egészsége” – indokolta döntését. A terveiről azt mondta: az Európai Parlamentben azért dolgozna, hogy a magyar egészségügy újra prioritás legyen. A videót 213 ezren nézték meg, és érkezett rá közel 17 ezer lájk.

Áprilisban egy terjedelmes posztban jelentette be a korábban a Bëlga tagjaként ismertté vált Paizs Miklós, alias Sickratman, hogy a Veszprém megyei Szentbékkálla polgármestere lenne. „Örömmel, mert követ vízbe dobni, s a keltett hullámokat nézni jó. És félelemmel, mert a franc se akar polgármester lenni, márpedig, ha nyernék, muszáj lenne” – írta a bejelentéshez. A Nemzeti Választási Iroda honlapján viszont nem szerepel a polgármesterjelöltek között. Lehet, hogy meggondolta magát, vagy eleve polgárpukkasztásnak, médiahekknek szánta a bejelentést. Pedig konkrét ígéretei is voltak. Polgármesterként megengedte volna, hogy a telekhatáron álló nyírfa mindkét oldalról viricselhető legyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!