Huszti István

RSS

Az Ukrajnából menekült gyerekek hazai oktatása egyszerre mutatja a civilek összefogását és az állam tehetetlenségét

Kevés ideérkező ukrán gyerek tud integrálódni a magyar közoktatásba, leginkább a nyelvtudás hiánya miatt. A felzárkóztató képzéseket mégis civilek szervezték meg, és önkéntesek foglalkoznak a menekült gyerekekkel. Szervezett állami segítség nélkül azonban nem fognak tudni sokáig működni.

"Sure, I am holding on, but Vasya has died. I recognized him by his hand."

The identification of the victims at the Mykolayiv military barracks has started. As locals try to cope with their new reality, more refugees are coming in from the surrounding villages as well. Most of them are Russians, and don't want to hear about Putin "helping them". Telex reports from Ukraine.

„Szovjet katonacsaládban nőttem fel, sosem hittem volna, hogy Putyin ilyen perverz”

A háború első napjaiban az orosz hadsereg páncélosai bevonultak Mikolajivba, de az ukrán erők visszaverték őket. Az orosz nyelvű város nem kér a Kremlből, így az orosz erők most folyamatosan támadják, de a távolból. Ha elesik, az egymilliós Odessza felé is megnyílik az út, de Kijev helyzete is nehezebben lenne tartható dél felől. Helyszíni riport a déli frontvonalon lévő Mikolajivból.

Napok óta nem tudnak hazamenni az ukrán orvosok, nincs, aki leváltsa őket

Kijev legnagyobb gyermekkórházában, az Ohmatdit kórházban 700 gyereket képesek ellátni. Jelenleg 200 gyereket kezelnek és óvnak a pincékben, mert azokat, akik otthon is elláthatók, hazaküldték. Így tudtak helyet biztosítani azoknak, akik esetleg a harcok alatt sérülnek meg. Megnéztük, milyen állapotok uralkodnak a kórházban.

Erődítményt csinálnak Kijevből az utcai harcokra készülve

Az ukrán fővárosban barikádokat, lövészárkokat, ellenőrző pontokat állítottak fel a másfél napos kijárási tilalom alatt. Szombat délutánra az utcákról eltűnt az addig sem túl intenzív élet, a képet egyre inkább a sárga szalagos felkelővé alakult fegyveres civil határozta meg. Még a kijárási tilalom kezdete előtt beszéltünk olyannal Kijevben, aki luhanszkiként is gondolkozik rajta, hogy fegyvert ragadjon a főváros védelmébe.

Putyin szerint meg kell minket menteni, de nem értjük, hogy kitől

Kijevben szombaton összecsapások voltak az ukránok és az oroszok között. Megnéztük azt a helyszínt ahol elakadtak az orosz erők.

Megmutatjuk, hogy néz ki egy találatot kapott lakóház

Bejutottunk egy kijevi lakóházba, amiben egy robbanás okozott károkat. Az ott lakók vagy szedik össze a megmaradt holmijaikat, vagy egymással vitatkoznak, de felkészültek a további harcokra és nem akarják elhagyni Kijevet.

Háborús hangulat a kijevi pályaudvaron

Sokan próbálják elhagyni Kijevet, de nem tudják, hogy hova mehetnek, és mennyi időre kell elhagyniuk a fővárost. Voltak, akik a pincében töltötték az éjszakát. Közben a főtéren, a Majdanon már légvédelmi szirénák szólnak.

Ezrek és ezrek akarják elhagyni Kijevet, túlzás nélkül érezni a pánikot

Sok helyi abban bízik, hogy néhány nap múlva visszatérhet otthonába, de a szavaikból egyértelmű, ők sem gondolják ezt komolyan. A rendőrök nem engedik a fényképezést.

Ahol a valóság legyőzte a facebookos vírustagadást

Az elzárt Borsod megyei falvakban sokáig nem vették komolyan a koronavírus-járványt, mert a helyiek zöme jobban hitt a pletykának, a közösségi médiában terjedő álhíreknek vagy akár dr. Gődénynek, mint a hivatalos tájékoztatásnak. Aztán történt valami.

Ott mennek Norbiék, ők is felvették, és még élnek – hangosbemondóval buzdítanak oltásra Csenyétén

Csenyétén a Facebookon terjedő álhírek miatt halálos veszélynek tartották a védőoltást korábban, mostanra azonban elkezdték komolyabban venni. És autós hangosbemondóval is kéri a Magyar Máltai Szeretetszolgálat őket, hogy bízzanak a vakcinákban.

Hatalmas pusztítást végzett a tornádó Csehországban

A Telex stábja a csehországi Moravskában járt, ahol óriási károkat okozott a szokatlanul erős szélvihar.

A Fudan-ügy kipattanása után az ellenzék megtöltötte a Kossuth teret

Több ezer ember tüntetett Budapesten, hogy a Fidesz politikája ellen tiltakozzon.

Beindult a bontás, romokban a Dürer Kert egykori helyszíne

A főbejárat utcafrontra néző épületét már a földdel tették egyenlővé a munkagépek, alig ismerni a helyszínre. A szórakozóhelynek költöznie kellett, Budán nyitnak majd újra.

Három magyar gól sem volt elég a győzelemhez a lengyelek elleni vb-selejtezőn

Fordulatos meccsel kezdte a vb-selejtezőket a magyar futballválogatott. A Lengyelország elleni találkozón a mieink játszottak jobban, ezért különösen fájdalmas a 3-3-as döntetlen, de a komoly megingások nem férnek bele olyan szintű csapat ellen, mint a sztárokkal teletűzdelt lengyel. Inkább veszítettünk két pontot, mint nyertünk egyet.

'One week, she is still cooking for you, the next, you are picking her belongings up at the hospital'

Petra Tóth's mother died of complications arising from COVID-19 in little under a week. Tamás Busák spent 44 days in the hospital, and he was on a ventilator for 17. Barbara Balás is one of the few women who were pregnant at the time of contracting the coronavirus, and she had to undergo a C-section prematurely. Hungarians whose lives were affected by the coronavirus told us about their experiences.

Vasárnap még borsólevest főz, egy hét múlva meg mész a holmijaiért a kórházba

Tóth Petra 67 éves édesanyja alig egy hét alatt halt bele a koronavírus szövődményeibe. Az asszony abba a többségbe tartozik, akikre az operatív törzs tájékoztatóin csak úgy szoktak hivatkozni: „idős, krónikus beteg”. Busák Tamás 44 napot töltött kórházban, ebből csaknem 17 napot lélegeztetőgépen. A 41 éves nyíregyházi férfi kilenc hónapja van táppénzen, rehabilitációja most is tart, de azt mondja, új esélyt kapott az élettől. Bakó-Ribényi Orsolyának a koronavírus miatt elment a szaglása és az ízlelése, ezért nem vette észre, hogy húszszázalékos ecetet itat kislányával, ami szétmarta a tíz hónapos gyerek nyelőcsövét. Pikó András polgármester azután vette komolyabban a tüneteit, és ment be a kórházba, miután „Paci”, a 28 éves roma önkormányzati képviselő lélegeztetőgépre került. Balás Barbara pedig az egyik olyan covidos kismama az országban, akin azért hajtottak végre császármetszést az orvosok, hogy a csecsemő és az ő életét is megmentsék. Napokig tartó bizonytalanságról és szorongásról, bravúros kezelésről és felépülésről, halálfélelemről és életösztönről is meséltek azok, akikkel arról beszélgettünk, hogyan hatott életükre a koronavírus második hulláma.

Bravúros kezeléssel mentették meg egy covidos kismama és csecsemője életét a kecskeméti orvosok

Balás Barbara 34 hetes terhesen fertőződött meg, tüdőgyulladása két életet veszélyeztetett, ezért az orvosok november 11-én a császármetszés mellett döntöttek. A 30 éves nő állapota ezután annyira gyorsan romlott, hogy lélegeztetőgépre került. Voltak napok, amikor az orvosok minimális esélyt adtak annak, hogy felépüljön. Végül nyolc nap után került le a lélegeztetőgépről. Barbara és férje azért adtak interjút a Telexnek, mert szerintük a hivatalos tájékoztatás még mindig védett csoportként kezeli a kismamákat, akik nem kaphatják el a koronavírus-fertőzést, és mert szeretnének köszönetet mondani a kecskeméti kórház orvosainak, nővéreinek és ápolóinak, akik végig hihetetlen emberségesen álltak hozzájuk.

Hónapokig csatáztak a NER-rel, végül a járvány miatt hagyták ott a blokádot

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31. és november 10. között tartották a blokádot. Sztrájk, új kancellár, új rektorhelyettesek és többezres tüntetés is jutott az elmúlt hetekre, végül a koronavírus-rendeletek miatt hagyták abba az egyetemfoglalást. Fotóriport az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról.